Macron și-a inaugurat al doilea mandat de președinte cu promisiunea că „de data asta, va fi diferit”

DE Elena Andrei | Actualizat: 08.05.2022 - 18:57
Macron și-a inaugurat al doilea mandat de președinte cu promisiunea că „de asta, va fi diferit”/foto: aa.com.tr

În cadrul unei ceremonii oficiale la reședința sa oficială, președintele francez Emmanuel Macron a fost învestit sâmbătă după-amiază pentru un al doilea mandat de cinci ani.

SHARE

Într-un discurs inaugural adresat unei mulțimi de 450 de oficiali guvernamentali, demnitari și susținători – inclusiv foștii președinți Francois Hollande și Nicolas Sarkozy – Macron a ținut un discurs de 10 minute sugerând că „de data aceasta va fi diferit”. 

El a pus accentul pe unitate și a promis că va construi „o Franță mai puternică” în viitorul imediat, angajându-se să stimuleze ocuparea forței de muncă și creșterea numărului de locurile de muncă, precum și să se confrunte cu problemele interne ale justiției sociale, dar și ale crizei schimbărilor climatice.

„Poporul francez mi-a încredințat un al doilea mandat”, a spus el. „Știu că trebuie să mă ridic la înălțime. Este o încredere fragilă, valorile noastre de libertate sunt supuse provocărilor.”

Citește și

VIDEO Avioane SU-27 lovesc armata rusă de pe Insula Șerpilor. Bombe, aruncate de la joasă înălțime

VIDEO Fetița de 15 ani din Popasna care a condus împușcată în picioare: „A trebuit să-i salvez”

Al doilea mandat al său începe când Franța preia șefia Uniunii Europene. Rolul rotativ este unul în care Macron nu este doar un purtător de cuvânt, ci trebuie să fie prezent peste tot și eficient.

„Stabilitatea în Europa este una dintre cele mai universale preocupări, mai ales cu un război în desfășurare”, spune Macron.

De asemenea, președintele are sarcina grea de a câștiga o majoritate la alegerile legislative stabilite pentru 19 iunie. O nouă coaliție a patru partide a fost formată săptămâna trecută pentru a crea o opoziție puternică față de Macron și La Republique En Marche.

Al doilea mandat al președintelui va începe oficial vineri, 13 mai, când primul se încheie la miezul nopții. El va numi apoi un nou prim-ministru care să-l înlocuiască pe Jean Castex, alături de mulți alți oficiali guvernamentali care vor demisiona.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.