Acelaşi lucru a zdrobit rezistenţa premierului Boris Johnson şi a fost decisiv pentru a se ajunge la un acord.
UE începe procesul de implementare a pactului post-Brexit la 1 ianuarie”. El ar trebui să fie aprobat de Consiliul UE în câteva zile şi se va aplica provizoriu până la votul din Parlamentul European, programat abia în ianuarie.
Regatul va evita să adauge haosul absenţei unui acord flagelului economic al pandemiei, dar presa britanică scrie că e primul acord de liber schimb din istorie care ridică noi bariere comerciale, în loc să le reducă. Dar importanţa lui este aceea de a sigura un „divorţ amiabil” care „lasă uşa deschisă unei viitoare cooperări”.
„The Guardian“ scrie că „acordul îi face mai săraci pe britanici, le reduce influenţa globală şi le periclitează integritatea ţării”, Regatul, în afara UE, devenind „o insulă a comorilor pentru rentieri”. „Conservatorii sub Boris Johnson sunt un partid de rentieri – şi pentru rentieri – şi doar într-o mult mai mică măsură reprezintă interesele capitalului productiv. Ceea ce explică de ce după 2016 partidul a îmbrăţişat Brexit-ul şi a ignorat temerile capitalului productiv privind părăsirea UE. Regatul a devenit o insulă a comorilor pentru cei care urmăresc profituri în exces de pe urma controlului asupra resurselor naturale, proprietăţilor imobiliare, activelor financiare şi proprietăţii intelectuale.” Şi „nu există nici un indiciu că guvernul se va folosi de şocul dublu al pandemiei şi Brexit-ului pentru a repara acest sistem defect care dezamăgeşte prea mulţi oameni”, scrie „The Guardian“.
Boris Johnson recunoaşte că Acordul post-Brexit este insuficient în domeniul serviciilor financiare. Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a recunoscut, în cadrul unui interviu acordat publicaţiei Sunday Telegraph, că Acordul post-Brexit este insuficient în ceea ce priveşte serviciile financiare, potrivit adevărul.ro.