Lupte grele în regiunea Herson. „Nu va fi o victorie rapidă, ci o măcinare lentă a inamicului”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 31.08.2022 - 13:22
Sistemele HIMARS sunt foarte eficiente/ FOTO: Profimedia Images

În regiunea Herson au loc „lupte grele”, după ce a început contraofensiva armatei ucrainene. Forțele Kievului încearcă să recucerească regiunea din sudul țării, ocupată de ruși.

SHARE

 „Luptele grele continuă, soldații noștri luptă non-stop”, a declarat Vitali Kim, guvernatorul regiunii vecine, Nikolaev. Ucraina anunța ieri că a străpuns prima linie de apărare a Rusiei, dar Moscova susține că trupele ucrainene au fost înfrânte în timpul unui atac care a „eșuat lamentabil”.

Herson a devenit primul mare oraș ucrainean cucerit de ruși, în primele zile ale invaziei declanșate de Moscova.

Oficiali militari ucraineni de rang înalt s-au ferit să ofere prea multe detalii despre contraofensivă, îndemnând publicul să aibă răbdare.

Marți, Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei a raportat că „luptele de poziționare” continuă și că trei poduri cheie peste râul Nipru au fost lovite din nou, pentru a se asigura că sunt impracticabile.

În ultimele săptămâni, Ucraina a folosit, de asemenea, sisteme de rachete de precizie Himars furnizate de SUA pentru a ținti poduri de pontoane rusești improvizate, precum și posturi de comandă și depozite de muniție.

Citește și: VIDEO Soldat rus disperat: Forțele ucrainene au străpuns prima linie de apărare în Herson

Acest lucru este considerat parte dintr-un efort țintit de a izola trupele ruse de pe malul vestic al râului, făcând practic imposibilă trimiterea de trupe și aprovizionarea cu arme.

Cu toate acestea, oficialii de la Kiev au avertizat că nu va fi o victorie rapidă, ci o o măcinare lentă a inamicului. Mai mulți experți militari intervievați de BBC par să fie de acord cu acest lucru.

„Tendința pe termen lung este slăbirea treptată a capacității militare rusești și întărirea treptată a capacității ucrainene cu ajutorul Occidentului”, a spus Sir Alex Younger, fost șef al serviciului secret de informații britanic MI6.

Justin Bronk, cercetător la grupul de reflecție în domeniul apărării Royal United Services Institute (Rusi), crede că Ucraina va continua atacuile cu Himars, deoarece acestea reușesc să taie liniile de aprovizionare rusești.

Bronk a spus că se așteaptă să vadă mai mult o „strategie de uzură” din partea Ucrainei, „împingând Rusia pe un front larg, încercând să forțeze scăderea moralului rușilor și să provoace victime”.

„Nu ar trebui să ne așteptăm la un atac al cavaleriei, pentru că statul major al forțelor armate ucrainene nu dorește lupte de stradă în Herson, care ar duce la pierderi grele”, a spus expertul militar ucrainean Mihailo Jirohov.

Citește și: VIDEO Contraofensivă de proporții a Ucrainei în sud. Rușii pierd 500 de soldați pe zi

„Este ca o situație cu un șobolan încolțit căruia trebuie să i se ofere o cale de ieșire. Armata ucraineană ar trebui să urmărească să ofere trupelor rusești o astfel de cale de retragere, altfel trupele ruse ar lupta până la ultimul soldat. Fereastra de oportunitate este până la jumătatea lunii octombrie, pentru că după aceea drumurile din regiune, în principal cele de câmp, vor deveni impracticabile” din cauza noroiului și a mâlului, a explicat Jirohov.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a spus că oficiali ruși de rang înalt au fost însărcinați cu organizarea unui referendum de anexare în Herson. Serghei Kiriienko, un consilier al președintelui rus Vladimir Putin, supraveghează demersurile pentru organizarea unui referendum „în următoarele săptămâni”, a declarat Vedant Patel, purtător de cuvânt la Departamentul de Sta.

„Referendumurile false vor încerca să dea o aparență de legitimitate unei acaparări flagrante care ar încălca constituția ucraineană și dreptul internațional”, a adăugat el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te