Generalul libian rebel Haftar și-a unit forțele cu cele guvernamentale să apere rețeaua de apă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.08.2021 - 23:48
Generalul rebel libian Haftar se alătură Guvernului pentru a apăra sistemul de apă/Foto: unnews

Milițiile generalului rebel Khalifa Haftar s-au unit cu trupele guvernamentale formând Forța Interarme a Armatei libiene, în scopul de a apăra rețeaua de apă. Misiunea de sprijin a ONU în Libia a declarat că aceste eforturi reprezintă un "pas foarte semnificativ înainte".

SHARE

Misiunea ONU în Libia „salută acest pas foarte semnificativ” spre unitate.

Armata libiană și milițiile generalul Khalifa Haftar au fost de acord să asigure sistemul de conducte de pe Râul Omul (MMR), ce transportă zilnic 6,5 milioane de metri cubi de apă dulce către marile orașe din imensele bazine din sud-est și sud-vest.

Într-un comunicat, Misiunea de sprijin a ONU în Libia (UNSMIL) a declarat că aceste eforturi reprezintă un "pas foarte semnificativ înainte spre unificarea instituției militare și a țării".

Aprovizionarea cu apă a fost oprită de când un grup armat a cucerit recent zona în care se află MMR, cerând eliberarea unui fost oficial de regimul Gaddafi.

Forța comună pentru eliberarea rețelei va cuprinde Brigada 166 a Armatei și Brigada Tareq Bin Ziyad, condusă de unul dintre fiii lui Haftar, potrivit unei declarații a Brigăzii 166.

În urmă cu o lună, generalul Haftar anunța că nu se va supune noului Guvern, dar acum, când luptătorii jihadiști care-i completau milițiile au primit alt „contract”, în Afganistan, a renunțat la opoziția armată.

MMR a fost înființat în 1983 ca un proiect uriaș de transfer al apelor subterane din deșert în orașele și zonele agricole ale țării.

Citește și

Numărul migranților din Italia s-a dublat în ultimul an

VIDEO BBC Mercenarii ruși de la Wagner au ucis prizonieri în Libia

 

„Salut cu tărie această realizare, care nu numai că ar asigura securitatea marelui râu artificial și fluxul neîntrerupt de aprovizionare cu apă, dar, de asemenea, deschide calea pentru măsuri suplimentare de consolidare a încrederii și, în cele din urmă, pentru implementarea integrală a Acordului de încetare a focului precum și pentru reunificarea instituțiilor statului ", a declarat trimisul special al ONU în Libia, Jan Kubis.

Libia a fost sfâșiată de război civil de la răsturnarea lui Muammar Gaddafi în 2011.

La 5 februarie, grupurile politice rivale din Libia au convenit în timpul discuțiilor mediate de ONU să formeze un Guvern de unitate interimar care să conducă țara la alegerile din decembrie.

La 16 martie, o autoritate de tranziție aleasă, formată dintr-un Guvern de unitate și un Consiliu prezidențial, și-a asumat atribuțiile de a conduce țara printr-o fază de tranziție la alegerile parlamentare și prezidențiale programate pentru 24 decembrie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te