Kadîrov, prietenul lui Putin, pregătit să trimită armata cecenă pentru a sprijini teroriștii Hamas

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.10.2023 - 09:26
Ramzan Kadîrov, șeful Republicii Cecene - Foto: Profimedia images

Ramzan Kadîrov, șeful Republicii Cecene și aliat apropiat al Kremlinului, a cerut încetarea războiului dintre Israel și Hamas și a declarat că este pregătit să conducă o misiune de menținere a păcii în Palestina.

SHARE

"Susținem pe deplin acțiunile Palestinei. Pentru că Israelul le-a luat pământul și acum îi ține izolați. Ei nu au libertate de exprimare.

Kadîrov, pregătit să trimită armata de Tik-Tokeri pentru a sprijini teroriștii Hamas în Palestina

Astăzi mă opun războiului și fac apel la toată lumea să pună capăt acestui război, pentru a preveni răspândirea lui în întreaga lume. Acest război nu se va termina atât de ușor".

Kadîrov a confirmat că o rachetă Hamas a căzut în apropierea unei moschei pe care a ridicat-o în onoarea tatălui său într-o așezare israeliană nu departe de Ierusalim, avariind-o. El a cerut ambelor părți să se abțină de la atacuri asupra moscheii.

"Îi îndemn încă o dată pe toți musulmanii, pe toți cetățenii și pe statul nostru să susțină adevărul și să pună capăt acestui război. Sau să ne trimită acolo într-o misiune de menținere a păcii. Noi vom decide cine are dreptate și cine greșește. Îi vom opri pe cei care continuă să lupte".

O scurtă istorie a relației Rusiei cu teroriștii Hamas

În primele câteva luni de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în timp ce relațiile ruso-israeliene deveneau din ce în ce mai tensionate, părea că legăturile dintre Moscova și Hamas se îmbunătățesc.

În mai 2022, o delegație de rang înalt a Hamas a călătorit în Rusia și s-a întâlnit cu ministrul de externe Serghei Lavrov și cu șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov. Deși SUA, UE și Israelul au desemnat Hamas drept organizație teroristă, reprezentanții acesteia s-au întâlnit adesea cu liderii ruși. 

Citește și: Rusia ar fi alimentat teroriștii Hamas cu arme occidentale, capturate din Ucraina. Planul lui Putin

Hamas (Mișcarea de Rezistență Islamică) a fost formată în 1987 ca o ramură a Frăției Musulmane, deși au rupt legăturile în 2017. Înainte de formarea Hamas, URSS a sprijinit luptători care foloseau metode similare și aveau același obiectiv: distrugerea statului Israel.

Înainte de Perestroika, atitudinea Uniunii Sovietice față de conflictele din Orientul Mijlociu era simplă: Israelul ocupa toată Palestina, iar Moscova susținea oponenții Israelului din exil, în special Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) a lui Yasser Arafat. Pentru URSS, era important ca politica de stânga să domine OEP.

Citește și: SUA trimit escadrile de avioane F-16, F-35 în Orientul Mijlociu să ajute Israel împotriva Iranului

Uniunea Sovietică și Israelul nu au avut legături diplomatice oficiale după 1967. În schimb, au menținut doar legături neoficiale, în principal prin intermediul lui Evgheni Primakov, fost corespondent pentru Orientul Mijlociu al ziarului Pravda. 

În anii 1980, rolul lui Primakov în politică a crescut: a devenit consilier al secretarului general Mihail Gorbaciov și a determinat parțial politica externă a țării. Primarkov a susținut mult timp că luptătorii palestinieni trebuie condamnați pentru acte de teroare fără a-i cataloga drept teroriști, deoarece aceștia acționează ca răspuns la "ostilitățile armate ale Israelului împotriva civililor din Palestina".

În 1991, Primakov a fost numit șef al serviciilor de informații externe sovietice și apoi a condus agenția succesoare a acesteia din Rusia. Acest lucru a coincis cu încheierea de către Israel și OEP a unui acord de pace în 1993, prin care cele două părți își recunoșteau reciproc existența și, cel puțin pe hârtie, renunțau la utilizarea violenței. Rusia, reprezentată de ministrul de externe Andrey Kozyrev, a participat, de asemenea, la procesul de pace, deși rolul său a fost în mare măsură simbolic.

Ulterior, când OEP a acceptat să renunțe la obiectivul său de a distruge Israelul, mișcarea palestiniană s-a divizat în partidul moderat Fatah și mai multe organizații radicale, dintre care cea mai puternică avea să devină ulterior Hamas.

În ultimii 16 ani, diverse părți, inclusiv Rusia, SUA și Egipt, au încercat să medieze între facțiunile palestiniene aflate în conflict. Între timp, Hamas și-a continuat războiul împotriva Israelului, concentrându-se pe intimidarea civililor pentru a forța Israelul să facă un compromis.

Atitudinea Rusiei față de Hamas după victoria sa în alegerile din 2006

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Moscova a îmbunătățit drastic relațiile cu Israelul. Cu toate acestea, relațiile cu Hamas au variat de-a lungul timpului. De-a lungul anilor 1990 și la începutul anilor 2000, Rusia a condamnat în mod regulat atacurile teroriste comise de Hamas, numind grupul fanatici și extremiști islamici. În august 2004, când Serghei Lavrov a devenit ministrul de externe al Rusiei, ministerul a publicat o declarație de condamnare a unui atac sinucigaș comis de Hamas, în urma căruia au murit 17 persoane. "Moscova condamnă cu fermitate noul atac barbar al extremiștilor. Suntem convinși că niciun obiectiv politic sau de altă natură nu poate fi atins cu ajutorul violenței și al terorii", se arăta în declarație. Cu toate acestea, Rusia încă nu a recunoscut Hamas ca organizație teroristă.

După victoria Hamas în alegerile parlamentare palestiniene din ianuarie 2006, relațiile grupului cu Rusia s-au îmbunătățit dramatic. La 31 ianuarie, în timpul conferinței sale anuale de presă, președintele Putin a precizat, răspunzând la o întrebare a unui corespondent Al-Jazeera, că Rusia nu a recunoscut niciodată Hamas ca organizație teroristă. Cu toate acestea, Putin a precizat că acest lucru nu înseamnă că Rusia "aprobă și susține tot ceea ce face Hamas", ci mai degrabă că Hamas ar trebui să fie tratată ca o forță politică reală de când a devenit o autoritate aleasă în mod legitim.

"Există un număr de cetățeni ruși - sau mai exact, de cetățene - care trăiesc în Gaza", spune Marianna Belenkaia, jurnalistă și expertă în afaceri arabe care editează canalul Telegram Falafelnaya. "Acesta este motivul pentru care diplomații ruși călătoresc de la Ramallah la Gaza - pentru a le oferi asistență consulară și de altă natură." Potrivit lui Belenkaya, astfel de vizite sunt imposibile fără un contact cu Hamas. Mai mult, în Gaza există un centru cultural rusesc Kalinka, sponsorizat de Rossotrudnichestvo (o divizie a Ministerului rus de Externe) și condus de nepotul lui Primakov. (De asemenea, Rusia menține relații oficiale cu Autoritatea Națională Palestiniană).

Începând din 2006, membri de rang înalt ai conducerii Hamas au participat la întâlniri regulate cu Ministerul de Externe al Rusiei. În martie 2006, șeful politrucilor Hamas, Khaled Mashal, a efectuat prima sa vizită oficială la Moscova, la scurt timp după ce a câștigat alegerile palestiniene. Într-un interviu acordat ziarului Rossiyskaya Gazeta, acesta a declarat: "Am fost întotdeauna convinși că va veni ziua în care vom putea călători liniștiți în capitalele lumii. Și [eram] încrezători că acest lucru se va întâmpla după victoria Hamas. Dar niciunul dintre noi nu știa exact când se va întâmpla. Și, cu atât mai mult, că se va întâmpla relativ repede." În 2010, președintele rus Dmitri Medvedev s-a întâlnit cu Khaled Mashal, potrivit Meduza.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te