Japonia devarsă în mare un milion de tone de apă radioactivă de la Fukushima stârnind mânia Chinei

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.08.2023 - 10:01
Japonia devarsă apă radioactivă de la Fukushima. China protestează - Foto: Profimedia Images (Imagine cu rol ilustrativ)

Japonia va elibera peste 1 milion de tone de apă radioactivă tratată de la centrala nucleară distrusă de la Fukushima, fapt care a atras critici puternice din partea Chinei.

SHARE

Planul, aprobat în urmă cu doi ani de guvernul japonez ca fiind crucial pentru dezafectarea centralei operate de Tokyo Electric Power Company (Tepco) (9501.T), s-a confruntat, de asemenea, cu critici din partea grupurilor locale de pescari, care se tem de daune de reputație și de o amenințare la adresa mijloacelor lor de trai.

Citește și: 10 ani de la accidentul nuclear. Locuitorii din Fukushima au voie să se întoarcă acasă

"Am cerut Tepco să se pregătească rapid pentru evacuarea apei, în conformitate cu planul aprobat de Autoritatea de reglementare nucleară, și mă aștept ca evacuarea apei să înceapă pe 24 august, dacă condițiile meteorologice permit acest lucru", a declarat marți dimineață premierul Fumio Kishida.

Japonia devarsă în mare un milion de tone de apă radioactivă de la Fukushima stârnind mânia Chinei

Anunțul vine la o zi după ce guvernul a declarat că a obținut "un anumit grad de înțelegere" din partea industriei pescuitului cu privire la eliberarea apei, chiar dacă un grup de pescari a declarat că se teme în continuare că daunele le vor ruina mijloacele de trai.

Citește și: Cernobîl. Și, totuși, accidentele nucleare se întâmplă

"Promit că ne vom asuma întreaga responsabilitate de a ne asigura că industria pescuitului poate continua să își asigure traiul, chiar dacă acest lucru va dura zeci de ani", a declarat luni Kishida.

Japonia a declarat că eliberarea apei este sigură

 Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al ONU, a dat undă verde planului în iulie, spunând că acesta respectă standardele internaționale și că impactul pe care l-ar avea asupra oamenilor și mediului este "neglijabil", a anunțat Reuters.

Unele țări vecine și-au exprimat scepticismul cu privire la siguranța planului, Beijingul fiind cel mai mare critic. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, a declarat în iulie că Japonia a dat dovadă de egoism și aroganță și nu a consultat pe deplin comunitatea internațională cu privire la eliberarea apei.

Citește și: Germania pune punct erei atomice. Ultimele 3 centrale nucleare, închise pe 15 aprilie 2023

China interzice importurile de fructe de mare din 10 prefecturi din Japonia, inclusiv Fukushima și capitala Tokyo. Importurile de fructe de mare din alte prefecturi sunt permise, dar trebuie să treacă testele de radioactivitate și să aibă dovada că au fost produse în afara celor 10 prefecturi interzise.

Activiștii sud-coreeni au protestat, de asemenea, față de acest plan, deși Seulul a concluzionat, în urma propriului studiu, că eliberarea apei respectă standardele internaționale și a declarat că respectă evaluarea AIEA.

Națiunile din insulele din Pacific au fost divizate în legătură cu această chestiune, având în vedere că în trecut au fost locuri de testare nucleară pentru Statele Unite și Franța. Premierul Fiji, Sitiveni Rabuka, a emis luni o declarație în care a afirmat că susține raportul AIEA, dar a recunoscut că această problemă este controversată în insulele din Pacific.

Japonia spune că apa va fi filtrată pentru a elimina majoritatea elementelor radioactive, cu excepția tritiului, un izotop al hidrogenului care este dificil de separat din apă. 

Apa a fost folosită pentru a răci barele de combustibil de la Fukushima Daiichi, după ce aceasta s-a topit în urma unui accident provocat de un tsunami uriaș în 2011, care s-a abătut asupra coastei de est a Japoniei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te