Cum a sedus-o Dichiseanu pe una din marile dive din filmul mondial. Cine s-a opus iubirii dintre ei

DE Florin Budescu | Actualizat: 16.07.2023 - 14:32
Ion Dischiseanu și Sarita Montiel - Foto: Colaj
Iubirile lui Ion Dichiseanu - Foto: Facebook/Teatrul Romanesc

Pentru Ion Dichiseanu, un crai, care a jucat o mulţime de roluri de june prim, marea dragoste, cum spune el, a fost o iubire imposibilă şi una interzisă. De actriţa spaniolă Sarita Montiel l-au despărţit un regim comunist şi un blestemat de fus orar.

SHARE

Actor de film, de radio, de teatru, de televiziune și voce și scriitor român, Ion Dichiseanu a absolvit IATC (Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru, din București), în anul 1959.

Ca student la Politehnică, a fost îndrumat spre actorie de fata marelui George Vraca. Apoi a fost cunoscut datorită activității sale artistice din cadrul Teatrului Nottara precum și pentru numeroasele sale roluri care l-au consacrat în cinematografie, teatru de televiziune și teatru radiofonic.

Iubirile lui Ion Dichiseanu

În primul rând că la Nottara pur şi simplu nu rezişti dacă nu eşti un actor bun. Mai apoi, poate nu a fost ca Vraca sau Victor Rebengiuc, dar să faci voce pentru radio, teatru de televiziune şi teatru, în general, înseamnă că eşti bun. Foarte bun.

A jucat într-o varietate foarte mare de genuri filmice, de la filmul biografic "Darclee", de debut, continuând cu "Titanic-Vals", ecranizarea lui Paul Călinescu, după piesa omonimă a lui Tudor Muşatescu, apoi filmul istoric "Bătălia pentru Roma", un music-hall româno-sovietic, "Cântecele mării", în rolul lui Pierre Vaillant, în "Toate Pânzele Sus", ori ultimul film în care a jucat, "Babardeală cu bucluc sau porno balamuc", al lui Radu Jude.

Citeşte şi: Actorul Ion Dichiseanu a încetat din viață la vârsta de 87 de ani

Să nu uităm: i s-a decernat Premiul ACIN, în 1979, pentru rolul inginerului Cernat, în filmul "Clipa", de Gheorghe Vitanidis, după romanul lui Dinu Săraru.

Un film foarte bun, un fel de frate geamăn cu celălalt film foarte bun, cam de aceeaşi factură, din acei ani, "Puterea şi Adevărul", din 1972. Evident, în limitele a ce se putea face în anii comunismului ceauşist.

Cum a cunoscut-o Dichiseanu pe Sarita Montiel

În Liban, la Festivalul Internaţional de Muzică din Beirut, Ion Dichiseanu a cunoscut-o pe actriţa spaniolă Sarita Montiel, cea căreia îi spune, în memoriile sale, „marea mea iubire”.

Dichiseanu și-a spus povestea de dragoste cu Sara Montiel chiar în cartea sa, apărută în anul 2016, „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”.

„(…) Nu ştiam mai nimic despre ea personal, ca om. O văzusem, desigur, în filme. Îmi plăcuse enorm în Carmen de la Ronda, dar cui nu‑i plăcuse?! Era una dintre cele mai populare actriţe, era extrem de frumoasă şi de talentată, deopotrivă ca actriţă şi cântăreaţă. Ar fi fost imposibil să nu‑ţi placă, era o Divă!

Când am văzut‑o însă în carne şi oase, efectul a fost devastator, iar prin mintea mea se perindau cu o repeziciune uimitoare secvenţe din filmele în care jucase. Văzusem un film sau două cu ea, nu mai multe, pentru că şi eu făceam atâtea filme, că nu mai aveam timp să mă duc să văd altele…

Dar acest „fenomen” de femeie, asemenea altor dive ale momentului, precum Marilyn Monroe, Sophia Loren şi Elizabeth Taylor, mă fascinase. (…) Pe mine mă obseda însă imaginea ei. Fizic, îmi plăcea totul la ea. Oricât aş fi încercat să‑i găsesc vreun defect, nu reuşeam. Şi apoi, când eşti vrăjit, nu mai vezi nimic… ”, a scris în memoriile sale.

Sarita Montiel a fost o actriţă spaniolă celebră pentru filmele spaniole, şi nu numai, 54 la număr, în general music-hall-uri. Ea și înregistrat peste 500 de melodii.

A fost una dintre cele mai bine plătite actriţe ale anilor '60, fiind star global, într-o Spanie aflată sub dictatura de dreapta a lui Francisco Franco.

Îndrăgostită de român

Sarita Montiel a fost îndrăgostită de actorul român, pentru care a înfruntat un soţ şi o ambasadă, conform Rador, doar pentru a-i fi alături în timpul filmărilor de la „Tunelul”, filmul lui Francisc Munteanu, avându-i ca protagonişti pe Ion Dichiseanu şi Florin Piersic.

 (…) Şi a venit şi ziua atât de mult aşteptată! Când ne‑am reîntâlnit, nu s‑a văzut nimic pe chipul ei minunat, iar eu, ce să vă spun, am retrăit cu aceeaşi intensitate sentimentele de atunci, de la Beirut! Parcă trecuseră doar câteva clipe de când ne văzuserăm, iar flacăra s‑a reaprins.

Ba cred că şi mai puternic, pentru că am avut îndrăzneala şi mi‑am permis s‑o pup pe obraji.(…) La masă, privirile mele şi ale Sarei se atrăgeau ca un magnet, complice, iar la un moment dat chiar m‑a strâns uşor de mână, ca adolescenţii care abia îndrăznesc să se atingă. Mai bine zis, ca adolescenţii de altădată… La vremea aceea, Sara Montiel era în mare vogă cu cântecul „La Violetera”. Pe care ştiu să‑l cânt şi acum! Când ceva te marchează atât de puternic, marcat rămâi pentru toată viaţa… Pătrunsese în toată fiinţa mea.

În fiecare seară, înainte de a intra pe scenă – eu, prezentând spectacolul, intram primul –, treceam pe la cabina ei şi îi ofeream un trandafir roşu. Iar ea şi‑l punea în păr şi aşa susţinea tot recitalul. Nu vă puteţi imagina cum arăta, magnific! (…) O strângeam uşor de mână şi simţeam cum îmi răspunde. Era aceeaşi chemare, aşa cum se întâmplă când există trăiri împărtăşite…

Într‑un final, cu încetinitorul parcă, la fel ca în vis, ne‑am ridicat şi paşii ne‑au purtat către Aleea Circului, chiar lângă cupolă, adică în micul apartament în care, în două camere, locuiam eu, sora mea şi soţul ei. Când am plecat de la restaurant, ne‑am plimbat însă puţin prin parc şi, îmbătat şi de mireasma florilor de primăvară, care complota parcă pentru a ne aduce împreună, am îndrăznit s‑o sărut cu adevărat. Iar ea mi‑a răspuns… (…) Am ajuns acasă la mine, în apartamentul modest de două camere.

Când am deschis uşa, la aproape 3 noaptea, sora mea a încremenit de uimire. Să vin eu acasă cu marea vedetă Sara Montiel, intangibila femeie a visurilor mele, acasă la mine, într‑un apartament de bloc comunist! (…)”.

Iubirea dintre cei doi a fost oprită de Securitate care nu i-a permis lui Dichiseanu să plece în Occident.

Dichi, cum îi spuneau prietenii, susţine că a vrut să rămână cu Sarita, în Occident, însă nu a putut să o facă, pentru că nu i-a dat voie regimul comunist. Ba chiar Sarita îi găsise şi un rol, într-un film.

Căsătorită de patru ori

Montiel a fost căsătorită de patru ori. Cu regizorul şi actorul american Anthony Mann, cu avocatul spaniol José Vicente Ramírez Olalla, cu jurnalistul şi omul de afaceri mallorcan José Tous Barberán, conform tellereport.com.

Presa internaţională spune că Pepe Tous a fost marea ei iubire. În fine, doi ani, cu un alt spaniol, Antonio Hernandez, un operator video cubanez. Nicăieri în altă parte decât în România, în limba română, nu apare un singur rând despre Ion Dichiseanu, în biografiile Saritei.

Dichiseanu scria în volumul amintit: „Pe mine mă obseda însă imaginea ei. Fizic, îmi plăcea totul la ea. Oricât aş fi încercat să-i găsesc vreun defect, nu reuşeam. Şi apoi, când eşti vrăjit, nu mai vezi nimic… ”.

Ziua mult aşteptată

Despre vizita ei în România, Dichiseanu scria: „Şi a venit şi ziua atât de mult aşteptată! Când ne-am reîntâlnit, nu s-a văzut nimic pe chipul ei minunat, iar eu, ce să vă spun, am retrăit cu aceeaşi intensitate sentimentele de atunci, de la Beirut!

Parcă trecuseră doar câteva clipe de când ne văzuserăm, iar flacăra s-a reaprins. Ba cred că şi mai puternic, pentru că am avut îndrăzneala şi mi-am permis s-o pup pe obraji.(…)

Celebra actriță și cântăreață spaniolă, una dintre femeile fatale din cinematografia secolului XX, a avut şi o fiică secretă, născută în Mexic, în urma legăturii sale cu comunistul Ramon Mercader, nimeni altul decât asasinul lui Lev Troțki, unul dintre cei marcanții conducători ai revoluției ruse.

Citeşte şi: Actorul Ion Dichiseanu, internat la Spitalul Floreasca. Este intubat. Se pare că nu ar avea COVID

Fetița s-a născut prin cezariană, printr-o intervenție lungă și complicată, însă, când s-a trezit din anestezie, Sarei i s-a spus că a avut o fată, dar copilul s-a născut mort. După mulți ani, Sarita Montiel a descoperit adevărul și a aflat că fiica ei trăia de fapt și că fusese adoptată de o familie din orașul spaniol Valencia.

Sarita Montiel a murit pe 8 aprilie 2013, la 85 de ani, în Madrid, alături de fiica ei, Thais, conform Rador.

La dispariţia vedetei spaniole, actorul Ion Dichiseanu a spus că vorbise cu Sara Montiel de ziua ei, în noiembrie 2012: „S-a bucurat, mi-a spus că i-am făcut o surpriză plăcută că am sunat-o. Fuma mult, fuma trabucuri...

Citeşte şi: Cine „Regina întunericului” care s-a ocupat de Ionela Prodan și Ion Dichiseanu după ce au murit

Nu ştiu dacă voi merge la înmormântare, pentru că am nişte spectacole aici. Nu ştiu ce voi face, sunt absolut bulversat de această veste!”, a declarat atunci Dichiseanu.

Ion Dichiseanu a murit pe 20 mai 2021, la Spitalul Floreasca, unde era internat de câteva luni. Avea 87 de ani și a ajuns în spital din cauza unei infecții cu o bacterie care i-a provocat o pneumonie bilaterală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te