Două state care nu aveau relații de prietenie, Iran și Arabia Saudită, au reluat dialogul pentru cauza palestiniană.
Prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, şi preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, au discutat telefonic despre războiul dintre Israel şi Hamas, a informat joi presa de stat saudită, primul apel de la o apropiere surpriză în martie între Riad şi Teheran, notează AFP.
Citește și: 1.000 și 2.800 de răniți în urma atacurilor teroriștilor Hamas în Israel. Zeci de civili, ostatici
Conducătorul de facto al Arabiei Saudite a primit miercuri un apel telefonic de la liderul iranian, în cursul căruia au discutat despre "situaţia militară actuală din Fâşia Gaza şi în jurul acesteia", a indicat agenţia oficială de presă saudită (SPA).
Iran și Arabia Saudită, front comun împotriva Israelului
Prinţul moştenitor saudit i-a spus preşedintelui iranian că Riadul "comunică cu toate părţile internaţionale şi regionale pentru a pune capăt escaladării în curs", potrivit SPA. El a subliniat, totodată, "poziţia fermă a regatului în favoarea cauzei palestiniene", a subliniat comunicatul.
Citește și: VIDEO Tel Aviv-ul și marile orașe din Israel, atacate cu rachete de Hamas din Gaza. Mai mulți răniți
Agenţia oficială de presă iraniană, IRNA, a relatat, la rândul său, că cei doi lideri au discutat despre "necesitatea de a pune capăt crimelor de război împotriva Palestinei".
Hamas a lansat sâmbătă un atac surpriză asupra Israelului care, potrivit forţelor israeliene, a făcut 1.200 de morţi, majoritatea civili. În Fâşia Gaza, cel puţin 1.200 de persoane, printre care mulţi civili, au fost ucise în raidurile aeriene israeliene efectuate ca represalii, au informat joi autorităţile locale.
Îngrijorarea creşte cu privire la soarta a cel puţin 150 de ostatici - israelieni, dar şi străini şi cetăţeni cu dublă cetăţenie - deţinuţi în Gaza de Hamas.
Conflictul pune sub semnul întrebării un posibil acord de normalizare istoric între Arabia Saudită şi Israel, care a fost prezentat ca posibil luna trecută de Mohammed bin Salman.
În acest proces condus de administraţia americană, Riadul a negociat pentru a obţine de la Washington garanţii de securitate şi ajutor în dezvoltarea unui program nuclear civil.
Iranul sprijină de multă vreme Hamas financiar şi militar, dar insistă că nu a fost implicat în atacul de sâmbătă.
Arabia Saudită şi Iranul au anunţat în martie că îşi restabilesc relaţiile, punând capăt unei întreruperi de şapte ani a legăturilor, datorită unui acord negociat de China.
Prinţul Mohammed bin Salman a mai vorbit miercuri la telefon cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan. Liderul saudit de 38 de ani a spus că depune "eforturi neîntrerupte de comunicare regională şi internaţională pentru a obţine o coordonare care să pună capăt escaladării actuale".