Mulți traducători, lingviști și contractori irakieni care au lucrat cu americanii sunt eligibili pentru programul de vize speciale pentru imigranți (SIV), care există din 2006 pentru aliații SUA din Irak și Afganistan.
Cu toate acestea, programul a rămas închis pentru noii solicitanți irakieni din 2014 și, începând cu anul trecut, se estimează că 100.000 de cereri din partea irakienilor și a familiilor acestora au rămas nerezolvate.
„Trebuie să existe resurse pentru ca organizațiile să înceapă din nou să lucreze pentru procesarea irakienilor înainte ca aceeași situație din Afganistan să se repete”, a declarat Dina al-Bayati, beneficiar de SIV irakian, în prezent în consiliul consultativ al „Asociației aliaților de război”.
„Ceea ce s-ar putea face diferit este să nu se aștepte până în ultimul moment.”
Așteptarea s-a dovedit în multe cazuri mortală - potrivit The Washington Post. Peste 1.000 de traducători au fost uciși în ambele țări în timp ce așteptau pentru ca datele lor să fie procesate.
Aymen este unul dintre miile de irakieni care au lucrat cu SUA în timpul prezenței de 18 ani în țară și aștepta de opt ani să primească o viză americană.
Citește și
Irakul a lansat o operațiune de securitate împotriva Daesh/ISIS
Cine este ISIS-K, organizația teroristă care a ucis 13 persoane și a rănit 200 în Afganistan
La fel ca mulți alții, el a fost amenințat personal de milițiile irakiene aliniate la Iran, care se opun prezenței SUA în țară. Și când influența SUA în țară începe să dispară, Aymen se teme că indivizi precum el se vor confrunta cu și mai multă violență în mâinile milițiilor puternice, așa cum au experimentat unii afgani atunci când talibanii au preluat conducerea.
„Va fi mai mult haos, mai multe răpiri, mai multe ucideri", a spus Aymen pentru Al Jazeera.
Irakienii care au lucrat cu SUA sunt acum mai temători ca niciodată că o soartă similară cu cea a celor din Afganistan îi poate aștepta după încheierea misiunii SUA în Irak, planificată pentru sfârșitul acestui an.
Chiar dacă această schimbare seamănă mai degrabă cu o tranziție decât cu o retragere militară deplină, potrivit analiștilor, amenințarea crescândă pentru aliații din timpul războiului SUA din partea milițiilor aliniate cu Iranul și a altor grupuri prezente în Irak a sporit preocupările de securitate printre comunitate.