Interiorul submersibilului Titan era ca un tub: Te uitai la Titanic ca prin vizeta maşinii de spălat

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.06.2023 - 08:51
Interiorul submersibilului Titan era ca un tub - Foto: Profimedia Images

Interiorul submersibilului Titan era ca un tub, spune scriitorul serialului „The Simpsons” . Din tub, te uitai la Titanic ca prin vizeta maşinii de spălat şi puteai face poze. Până acolo, cădeai „ca o piatră, timp de două ore și jumătate”, a spus supravieţuitorul.

SHARE

Pasagerii care dorit să arunce o privire asupra Titanicului, la bordul submersibilului Titan, dispărut în Atlanticul de Nord, au îndurat ore întregi de cădere periculoasă, spre fundul Oceanului Atlantic, la bordul unei nave înghesuite, cu un singur hublou.

Interiorul submersibilului Titan era ca un tub

Mike Reiss, un producător și scriitor pentru „The Simpsons”, s-a îmbarcat pe micul batiscaf din titan şi fibră de sticlă, cunoscut sub numele de Titan, în vara trecută.

El a spus că pasagerii au fost obligați să semneze o declaraţie, care conţinea cuvântul deces de trei ori, numai pe prima pagină.

Pasagerii călătoriei de 10 ore - care costa până la 250.000 de dolari - au fost liniștiți, dar entuziasmați, a spus el.

Citeşte şi: 

Pe vas, erau disponibile sandvișuri și apă, dar mulți pasageri nu au mâncat în timpul călătoriei, din cauza emoției, și toaleta rudimentară de la bord nu a fost niciodată folosită.

OceanGate Expeditions, care opera nava, descria călătoria, pe site-ul ei, drept „o experiență de călătorie palpitantă și unică”.

Numele Titan se potrivește bine. David Pogue, reporter CBS și fost editorialist în domeniul tehnologiei la New York Times, care a fost la bord, a descris cilindrul ca fiind „de dimensiunea unui minivan”.

Citeşte şi: 

Imaginile de la OceanGate arată o navă cu un interior ca un tub metalic, unde pasagerii pot sta pe podeaua plată, cu spatele la pereții curbați.

Exista puțină lumină, deasupra capului, nu erau scaune, spaţiul era mic, pentru a te deplasa sau a sta în picioare.

Totuși, Reiss, care a călătorit anterior cu OceanGate Expeditions, pentru a vedea Hudson Canyon, de pe țărmurile orașului New York, a descris călătoria către Titanic ca fiind „foarte confortabilă” și a spus că a adormit în timpul coborârii liniștite și slab luminate, conform The New York Times.

Deviat de la rută de curenţii oceanici

„Am căzut doar ca o piatră, timp de două ore și jumătate”, a spus el.

În timp ce submersibilul se îndrepta spre Titanic, a spus Reiss, el a fost deviat de la rută, de cursul curenților subacvatici. 

Busola „se comporta foarte ciudat”, și-a amintit el, iar echipa știa doar că se aflau la aproximativ 500 de metri de locul unde ar fi trebuit să fie în mod normal.

Prin ce te uiţi la Titanic

Titan, care putea să petreacă doar trei ore pe fundul oceanului, a reușit să ajungă la epavă cu aproximativ 20 de minute peste timpul dat, pentru ceea ce a fost „o operațiune foto” rapidă. 

A putut să vadă nava scufundată prin hublo, pe care l-a descris ca fiind de mărimea ferestrei unei mașini de spălat.

Epava a fost „cel mai mare lucru din lume” pe care l-a văzut, a spus el, „dar ești într-un asemenea întuneric", că "pur și simplu nu știi unde va fi”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te