VIDEO Înfrângerea rușinoasă a Armatei ruse ridică un val de critici, care-l poate mătura pe Putin

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.09.2022 - 12:12
Putin trebuie să acționeze rapid pentru a evita un dezastru- Foto: Newsweek.com

Președintele rus trebuie acum să se confrunte cu un nivel neobișnuit de critică la adresa competenței comandanților săi în Ucraina, scrie Politico.eu.

SHARE

Prăbușirea Ucrainei a armatei ruse în regiunea de nord-est a Harkovului îi aduce președintelui Vladimir Putin o durere de cap atât politică, cât și militară.

Eforturile propagandei Kremlinului de a crea o narațiune pozitivă despre războiul din Ucraina sunt spulberate, pe măsură ce bloggerii loiali populari, think-tankerii și chiar politicienii încep să pună întrebări incomode despre înfrângerea din prima linie.

Deocamdată, furia lor vizează exclusiv comandamentul militar superior al Rusiei, dar Putin trebuie să procedeze cu prudență în fața acestui val neobișnuit de disidență. Dacă nu reacţionează la plângerile împotriva comandanţilor săi, presiunea politică asupra regimului său autocratic ar putea creşte.

Duminică, Ramzan Kadîrov, liderul neconformist și autoritar al Republicii Cecene a Rusiei, a acuzat comanda militară a Moscovei de „greșeli” în regiunea Harkov, unde trupele ruse au fost retrase în grabă din Izium și Kupiansk, un important nod feroviar din apropiere de granița cu Rusia.

Citește și: VIDEO de 1.000.000 vizualizări: Filmau atacul armatei ruse când au fost loviți de rachete ucrainene

„Dacă nu vor exista schimbări în strategia de desfășurare a operațiunii militare speciale azi sau mâine, va trebui să merg la conducerea ministerului apărării, la conducerea țării pentru a explica situația reală de la fața locului”, a spus el într-o înregistrare publicată pe canalul său Telegram.

Soldații lui Kadîrov au o reputație îngrozitoare, acuzați de ucraineni de crime de război în orașul Bucha la începutul războiului, dar liderul cecen este important, pentru că îi este loial lui Putin și și-a dovedit disponibilitatea de a angaja forțe în război.

Serghei Markov, un analist politic apropiat de Kremlin, fost parlamentar cu partidul prezidențial Rusia Unită, a criticat sâmbătă ceremoniile de aniversare a Moscovei, în timpul cărora Putin a inaugurat, în mod oarecum suprarealist, o nouă roată uriașă. Ulterior, a fost organizat un foc de artificii pe timp de noapte, în timp ce știrile despre victoriile ucrainene se răspândeau cu repeziciune.

Citește și: VIDEO Armata ucraineană mai are 50 de kilometri de eliberat până la graniță. Ce va face Putin

„Sărbătorile arată acum ca o greșeală politică. Un echivalent al unei sărbători în timp de ciumă. Este clar că ei [autoritățile de la Moscova] nu au vrut să le anuleze, pentru a nu provoca panică”, a spus politicianul, care în anii precedenți a susținut cu fermitate mișcarea separatistă din regiunea Donbas din estul Ucrainei. „Dar participarea președintelui vorbește și mai mult despre confuzia autorităților”.

El a mai spus că artificiile de la Moscova „în ziua tragică a unei înfrângeri militare grele pentru Rusia” ar fi trebuit să fie anulate de autorități, insistând că reputația lui Putin în ochii electoratului său a fost afectată. „Guvernul nu ar trebui să sărbătorească atunci când oamenii sunt în doliu”.

Serghei Mironov, liderul partidului O Rusie Justă, care sprijină Kremlinul, s-a alăturat cu prudență criticilor aduse sărbătorii.

El a cerut autorităților moscovite „să amâne” focurile de artificii „până la victoria” asupra Ucrainei. „Acest lucru va fi un semn de respect față de cei care, în această zi, cu armele în mână, riscându-și viața, apără toată Rusia, toți locuitorii ei la mii de kilometri distanță de casele lor.”

Între timp, furia multor bloggeri militari ruși a fost îndreptată împotriva tacticilor informaționale stângace ale ministerului rus al apărării, care s-a abținut de la a face niciun comentariu cu privire la situația din regiunea Harkov, în primele zile ale contraofensivei Ucrainei.

De asemenea, bloggerii au criticat puternic autoritățile ruse pentru incapacitatea lor de a asigura o retragere adecvată din regiunea Harkov a acelor rezidenți care au susținut ocupația rusă și au dorit să plece în Rusia, înainte de înaintarea rapidă a trupelor ucrainene.

Alexei Chadaiev, un think-tanker politic loial Kremlinului, consideră că armata rusă „în ansamblu, ca structură, în forma sa actuală – ca să spunem ușor – are o capacitate limitată pentru războiul modern”.

„Defectele- cheie nu constau în capacitatea de a aduna forță de muncă, aprovizionare, arme și nici măcar în managementul ca atare, ci le regăsim la în nivelul gândirii strategice, a calității înțelegerii ritmului și logicii confruntării”, a spus el. 

El a adăugat că cea mai recentă înfrângere a trupelor ruse „amintește din ce în ce mai mult” de dezastrul cu care s-a confruntat Armata Roșie a Uniunii Sovietice în al Doilea Război Mondial, aproximativ pe același teritoriu. Aici germanii au lansat Operațiunea Fredericus, oferind o lovitură majoră Armatei Roșii, care a fost încercuită și a pierdut aproximativ un sfert de milion de soldați, care au fost uciși și răniți.

„Fie luptăm, fie ne predăm, nu există a treia opțiune. Deci haideți să decidem. Dar dacă mă întrebați pe mine, sunt în favoarea luptei”, a adăugat Chadaiev.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te