Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 21,99 %
Marcel Ciolacu 21,57 %
87,50 %
Elena Lasconi 16,01 %
George Simion 14,66 %
Click aici pentru rezultate complete

Infernul de la Închisoarea Butyrka, din centrul Moscovei. Şobolani, tuberculoză, bande criminale

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.05.2023 - 20:22
Închisoarea Butyrka - Foto: Profimedia Images
Închisoarea Butyrka - Foto: Profimedia Images

Pe 4 februarie 2012, când suporterii englezi ai echipelor Chelsea şi Manchester United urmau să ajungă la Moscova, cu ocazia finalei Champions League, presa britanică a scris despre groaznica închisoare Butyrka, unde fusese deţinut Aleksandr Soljeniţîn..

SHARE

Au trecut mai bine de 11 ani de atunci, dar informaţiile de mai jos sunt grăitoare.

Infernul moscovit al Închisorii Butyrka

Simplul nume Butyrka, închisoare care l-a găzduit odinioară pe disidentul Alexander Soljenițîn, îi face pe ruși să tremure de frică.

Fortăreața este infestată de șobolani, plină de boli și condusă de bande criminale. Un diplomat străin a declarat:

Condițiile sunt mult mai dure decât în țările occidentale. Sunt pline de pericole și nu este recomandat să ajungeți acolo".

Citeşte şi: Tribunalul din Moscova l-a condamnat pe politicianul Vladimir Kara-Murza la 25 de ani de închisoare

Aici, deținuții dorm în schimburi, deoarece celulele concepute pentru 20 de deținuți găzduiesc adesea 80. Celulele sunt umede și vara sufocant de fierbinți, cu puține ferestre, fără aer condiționat.

SIDA și tuberculoza erau răspândite în 2012, în Închisoarea Butyrka, pentru că 37.000 de deținuți din Rusia erau seropozitivi.

Datele furnizate de The New York Times, pe 21 aprilie anul acesta, arătau că 20% din deţinuţii din închisorile ruseşti erau seropozitivi.

Citeşte şi: Criticul Kremlinului Ilia Iaşin este sfidător, după ce a pierdut recursul la pedeapsa cu închisoarea

Douăzeci la sută dintre deținuți erau consumatori de droguri pe cale intravenoasă, iar peste 60% dintre aceștia făceau schimb de seringi.

Deținuții supraviețuiesc cu terci de ovăz, la micul dejun, apoi supă, sare și apă, la prânz, iar la cină alt terci de ovăz, plus o bucată de pâine și o bucată de zahăr, conform mirror.co.uk.

Există bătăi regulate. Deţinuţii fac dușuri rare, cu săpun brut și cenușiu, în văzul colegilor de celulă. Nu li se permite să trimită haine la spălătoria închisorii.

Butyrka, prima escală pentru disidenţi, în trecut

Mulți dintre ei își petrec ani de zile acolo, așteptând ca dosarele lor să fie judecate.

În trecut, Butyrka a fost prima escală pentru disidenții luaţi din paturile lor, în toiul nopții, sub regimul sovietic. Ulterior, aceștia erau legați în lanțuri și transportați pe jos, în gulagurile din Siberia.

Muzeul închisorii adăpostește cătușele care au ținut cândva scheletul unui prizonier zidit în închisoare și lăsat să moară.

Expatriatul englez Bill Thomas, fost deţinut, a declarat: "Se spune că situația se îmbunătățește. Dar chiar nu aș vrea să mă ofer voluntar, pentru a afla".

S-au schimbat lucrurile?

Dar poate că vor fi unii ce vor spune că lucrurile s-au schimbat în bine la Închisoarea Butyrka.

Conform celor scrise de Yahoo News, pe 5 decembrie 2022, "de obicei, deținuții călătoresc spre închisori, în Rusia, în vagoane de tren supraaglomerate, fără ferestre, în condiții care, potrivit Amnesty International, "reprezintă adesea un tratament crud, inuman sau degradant".

Până la 12 prizonieri și bagajele lor sunt înghesuiți într-o celulă de tranzit de 3,5 metri pătrați.

Jumătate de milion de deţinuţi

Cât de rău este sistemul penitenciar rusesc? - se întreba medpagetoday.com, legat de condiţiile în care stătea, înainte schimbul de prizonieri cu traficantul Viktor Bout, baschetbalissta Brittney Grinner.

Sistemul penitenciar rusesc, care adăpostește aproape jumătate de milion de deținuți, este cunoscut pentru o gamă largă de încălcări ale drepturilor omului, de la abuzuri fizice și psihologice, la muncă forțată, alimentație precară, supraaglomerare și lipsa accesului la asistență medicală, conform sursei citate.

Şi, în sfârşit, care este cea mai dură închisoare rusească? Infama închisoare K-6 Delfinul Negru, din Rusia, este una dintre cele mai temute închisori din lume, dintr-un singur motiv: nimeni nu a ieșit vreodată în viaţă din ea, conform Daily Mail.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te