Îl mai ştiţi pe Shrek? Personajul a fost inspirat de un om. Cine este el şi cu ce se ocupa de fapt

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.02.2024 - 19:35
Îl mai ştiţi pe Shrek? Personajul a fost inspirat de un om. Cine este el şi cu ce se ocupa de fapt - Foto: Profimedia Images
Îl mai ştiţi pe Shrek? Personajul a fost inspirat de un om. Cine este el şi cu ce se ocupa de fapt - Foto: Profimedia Images
Îl mai ştiţi pe Shrek? Personajul a fost inspirat de un om. Cine este el şi cu ce se ocupa de fapt - Foto: Profimedia Images
Îl mai ştiţi pe Shrek? Personajul a fost inspirat de un om. Cine este el şi cu ce se ocupa de fapt - Foto: Profimedia Images

Îl mai ştiţi pe Shrek? Personajul a fost inspirat de un om. Cine este el şi cu ce se ocupa de fapt. Supranumit "Îngerul Francez", Maurice Tillet era de fapt un luptător profesionist de wrestling de origine rusă.

SHARE

Îl mai ştiţi pe Shrek? Personajul a fost inspirat de un om. Cine este el şi cu ce se ocupa de fapt. Supranumir "Îngerul Francez", Maurice Tillet era de fapt un luptător profesionist de origine rusă, ca origine, de wrestling, care a murit la Chicago.

Shrek este unul dintre cele mai iconice personaje animate ale secolului trecut. De ani de zile mulți au crezut că un bărbat din viața reală, Maurice Tillet, l-a inspirat pe căpcăunul verde.

Îl mai ştiţi pe Shrek? Personajul a fost inspirat de un om. Cine este el şi cu ce se ocupa de fapt?

Dreamworks nu a confirmat și nici nu a infirmat acest lucru, dar asemănările sunt ciudate. Maurice Tillet, cel mai cunoscut sub numele său de lupte profesionale The French Angel, s-a născut în 1903 în Rusia.

Părinții săi erau amândoi francezi, dar, în primii ani ai vieții lui Tillet, a crescut în Munții Urali, unde mama lui a lucrat ca profesor, iar tatăl său a fost inginer de cale ferată.

Din păcate, viața lui a fost plină de greutăți încă de la o vârstă fragedă, deoarece tatăl său a murit când era foarte mic. Viața lui Tillet a fost schimbată de moartea tatălui său, odată cu Revoluția din 1917, care a forțat-o pe mama sa să se mute în Franța, în regiunea Reims, pentru a evita potențialele pericole ale revoluției.

Mutarea sa l-a adus într-un mediu cu totul nou, în care Tillet a fost forţat să se adapteze și să performeze. La douăzeci de ani, a observat umflături ciudate în multe părți ale corpului, inclusiv pe picioare, mâini și cap.

Foto: Profimedia Images

Umflăturile nu erau ceva ce putea ignora. Ca atare, el a decis curând să viziteze un medic, care l-a diagnosticat cu acromegalie, o afecțiune caracterizată prin prezenţa unei tumori benigne, la nivelul glandei pituitare.

Această boală a dus atât la creșterea excesivă a oaselor, cât și la îngroșarea lor. Aceasta l-a făcut pe Tillet să aibă o înfățișare unică şi, în multe privințe, i-a modelat viața, mai târziu.

Tillet și-a propus să devină avocat și, ca atare, a absolvit cu diplomă în Drept, la Universitatea din Toulouse. Din cauza vocii sale profunde și a aspectului său fizic modificat, el a decis curând că era puțin probabil să reușească în profesia de avocat.

A făcut o schimbare în carieră și s-a înscris pentru a servi în Marina Franceză. A stat cinci ani în aici, ca inginer.

„Îngerul francez” începe să lupte

Nu există informații verificate despre cum exact a ajuns Tillet să părăsească Marina, pentru a deveni un luptător profesionist, ci mai degrabă există câteva povești diferite, cu privire la această decizie.

În toate, există un numitor comun: Tillet l-a cunoscut pe lituanianul Karl Pojello, un luptător profesionist, în anul 1937. Pojello, fascinat de aspectul unic al lui Tillet, l-a convins să devină un luptător profesionist, deoarece credea că Tillet va fi o atracție majoră.

Cei doi s-au mutat la Paris, unde Pojello a început să-l antreneze pe Tillet, iar în scurt timp cei doi au început să participe la meciurile de wrestling din Franța și Anglia. În următorii doi ani, a avut succes ca luptător profesionist, până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, conform historydefined.

Pentru a doua oară în viață, Tillet a fost nevoit să se mute, din cauza tulburărilor din Europa. De data aceasta, a plecat în Statele Unite, în 1939, sperând să găsească mai multe oportunități.

Viața în Statele Unite

Deși au lăsat multe în urmă, când au migrat în Statele Unite, Tillet și-a păstrat numele de lupte profesionist – Îngerul – care era o poreclă pe care mama lui i-o dăduse la o vârstă fragedă, pentru a-i caracteriza trăsăturile angelice și amabile.

Foto: Profimedia Images

Porecla era de dinainte de apariţia acromegaliei, care i-a modificat aspectul, dar a fost una pe care a păstrat-o de-a lungul carierei sale profesionale. Când a migrat în Statele Unite, a devenit mai cunoscut drept „Îngerul francez” și a atras mulțimi de oameni, datorită aspectului și priceperii sale unice.

În anii 40, în Boston, sub conducerea promotorului Paul Bowser, Tillet a devenit un eveniment principal, care a atras un public numeros. Popularitatea sa a crescut de-a lungul anilor și chiar a avut nouăsprezece luni consecutive, în care nu a fost învins într-un singur meci.

Numai numele și prezența lui au avut un impact uriaș asupra lumii luptelor și, curând, au apărut în scenă mulți imitatori de Îngeri: Îngerul Suedez, Îngerul Rus, Îngerul Canadian, Îngerul Ceh, Îngerul Irlandez, Îngerul-Doamnă și mulți alții.

Tillet a concurat chiar împotriva unora dintre ei, cum ar fi Tor Johnson, care în acele ocazii a fost numit îngerul suedez. Cariera lui Tillet a fost nu numai monumentală, datorită mulțimilor fantastice pe care le atrăgea, ci și datorită priceperii sale.

A devenit campion mondial la categoria grea a Asociației Americane de Lupte, din mai 1940, până în mai 1942, și chiar și după aceea a reapărut cu un titlu, la Boston, în anul 1944.

Deteriorarea Sănătății

În 1945, sănătatea lui a început să se deterioreze și, în meciurile sale, nu a mai putut fi de neoprit. În ciuda acestui fapt, el a rămas aproape de antrenorul și managerul său, Pojello, și a continuat să lupte.

În anii 50, cu cariera sa părând că s-ar termina iminent, s-a împrietenit cu sculptorul Louis Linck, care a realizat o serie de busturi din ipsos, pentru a-și comemora cariera de lupte.

Foto: Profimedia Images

Acestea sunt încă expuse astăzi, iar una poate fi văzută chiar în Muzeul Internațional de Științe Chirurgicale din Chicago. Atât cariera, cât și starea lui îl făcuseră un spectacol și i-au permis să-și construiască moștenirea ca îngerul francez.

Împreună, pe vecie

Până în 1954, sănătatea lui s-a deteriorat tot mai mult și, în mai puțin de o lună, atât Pojello, cât și Tillet au murit. Este cunoscut faptul că, după ce a auzit despre moartea antrenorului și prietenului său, Tillet a murit din cauza unei boli cardiovasculare.

Cei doi au fost înmormântați unul lângă altul, la Cimitirul Național Lituanian din Justice, Illinois. Îngerul francez trăiește acum, atât prin filme, precum Shrek, și prin moștenirea sa în lumea luptelor.

A fost campion mondial și a rămas neînvins peste un an. Aspectul său unic l-a ajutat să-l introducă în lumea luptei, dar abilitatea sa incontestabilă i-a permis să fie unul dintre cei mai mari.

Este înmormântat în Lithuanian National Cemetery, din Justice, Illinois.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te