IERUSALIM/ România blochează o declarație anti-SUA a Uniunii Europene. UPDATE: Replica lui Iohannis

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 17.05.2018 - 02:18

România a pus umărul, alături de Ungaria și Cehia, la blocarea unei declarații comune a Uniunii Europene, prin care statele-membre ar fi urmat să condamne decizia SUA de a-și muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

SHARE

UPDATE: ”Ar fi o catastrofă să abandonăm acest parcurs european pentru care, de atâta vreme, luptă practic toți românii. România trebuie să își mențină parcursul european”, a replicat președintele Klaus Iohannis. El a adăugat că-și dorește ”o țară puternică, bine ancorată în Europa și în valorile europene, cu funcționarea statului de drept, o politică externă predictibilă, nu chiar așa ca acum, o politică externă responsabilă. Sunt pilonii pe care se construiește un stat modern”. Iohannis le-a cerut politicienilor să dea dovadă de ”înțelepciune”„ pentru a evita ”catastrofe politice”.  


Declarația urma să fie adoptată de  Serviciul European de Acțiune Externă, respectiv de ”ministerul de externe” al UE, condus de Federica Mogherini.

Inițiativa acestei declarații a aparținut Franței, dar Ministerul român de Externe s-a opus. ”Ținând cont de contextul regional deosebit de complicat și în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acțiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim”, precizează un comunicat al MAE.

Este a doua oară, în ultima lună, când Guvernul României acționează în domeniul politicii externe într-o manieră dezavuată de președintele Klaus Iohannis. După ce Guvernul a discutat un memorandum secret referitor la mutarea ambasadei României la Ierusalim, iar premierul Viorica Dăncilă și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, au mers în vizită oficială în Israel, președintele Klaus Iohannis a criticat vehement aceste inițiative externe, despre care a precizat că nu a fost consultat și nu au mandatiul său. Șeful statului a adus în discuție încălcarea prevederilor constituționale, potrivit cărora el coordonează politica externă. 

Capitală a două state

Informația referitoare la respingerea acestei declarații a fost difizată inițial de postul de televiziune israelian Channel Ten, preluat de cotidianul ”Times of Israel”.

Declarația ar fi precizat că Ierusalimul trebuie să fie capitala a două state - Israel și Palestina, iar statutul orașului să fie stabilit în cadrul negocierilor de pace. De altfel, Autoritatea Palestiniană a criticat România, ungaria și Cehia. ”Poziția celor trei state intră în contradicție totală cu politica UE și reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional, a rezoluțiilor ONU, a convențiilor de la Geneva și a principiilor drepturilor omului”, precizează un comunicat al ministerului de Externe al Autorității Palestiniene. 

Ceremonia mutării ambasadei SUA la Ierusalim va avea loc în cursul săptămânii viitoare și este de așteptat ca diplomați din multe țări europene, perintre care Germania, Franța, dar și Marea Britanie, să o boicoteze.



Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te