Hepatită de origine necunoscută la copii: Autorităţile susțin ipoteza unui adenovirus

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.04.2022 - 17:11
Zeci de cazuri au fost raportate și în întreaga Europă, nu doar în SUA

O analiză a misterioaselor cazuri de hepatită la copii foarte mici din SUA a determinat autorităţile sanitare americane să susțină pista unui adenovirus pentru a explica aceste inflamaţii hepatice grave.

SHARE

Virusuri destul de comune, adenovirusurile sunt în general cunoscute pentru că provoacă simptome respiratorii, conjunctivite şi tulburări digestive, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Statele Unite sunt departe de a fi singura ţară în care au fost înregistrate cazuri de hepatite inexplicabile: zeci de cazuri au fost raportate în întreaga Europă, ridicând temeri privind o nouă epidemie.

"În acest moment credem că un adenovirus ar putea fi cauza acestor cazuri, însă şi alţi factori de mediu sunt încă cercetaţi", a declarat vineri Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică din ţară.

Citește și: Rachetele cu care Putin amenință România pot avea focoase nucleare și pot fi lansate de pe submarin

Mai precis, CDC indică aşa-numitul adenovirus "tip 41", care până în prezent era cunoscut pentru provocarea unor gastroenterite severe.

Adenovirusurile au fost identificate drept cauze ale hepatitei, însă până în prezent doar la copiii imunocompromişi (cu un sistem imunitar slăbit).

În total au fost studiate în detaliu nouă cazuri identificate în Alabama între octombrie 2021 şi februarie 2022.

Copiii aveau vârste cuprinse între circa un an şi şase ani şi erau toţi sănătoşi. Majoritatea copiilor au prezentat vărsături şi diaree, iar unii, simptome respiratorii. Doi copii au avut nevoie de transplant de ficat. Toţi sunt în prezent vindecaţi sau în remisie. La toţi cei nouă pacienţi a fost identificat adenovirusul. Cinci cazuri au putut fi analizate în laborator, fiind detectat adenovirusul "tip 41".

Citește și: Papa Francisc, patriarhului Kirill: Să devenim făcători de pace pentru Ucraina, sfâșiată de război

CDC a exclus mai multe alte cauze, inclusiv infecţia cu COVID-19 şi virusurile hepatitei A, B şi C. Şase dintre cei nouă pacienţi au fost, de asemenea, testaţi pozitiv pentru virusul Epstein-Barr, dar "nu aveau anticorpi, ceea ce implică o infecţie trecută, care nu mai este activă", a precizat agenţia americană.

Aceasta a dat asigurări totodată că se află în strânsă legătură cu autorităţile sanitare europene.

În prezent sunt investigate cazuri şi în alte state americane. Autorităţile sanitare din Wisconsin au declarat săptămâna aceasta că analizează patru posibile cazuri la copii, inclusiv un deces.

Săptămâna trecută, CDC a emis o alertă de sănătate către medici pentru a raporta autorităţilor cazurile suspecte de hepatită de origine necunoscută.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.