Poliţia germană a confirmat duminică pentru dpa că ofiţeri de-ai săi au fost "desfăşuraţi în Marea Baltică în apropierea insulei Bornholm cu sprijinul forţelor navale şi al unei nave a poliţiei federale".
Cele patru avarii detectate simultan la sfârşitul lui septembrie la două conducte subacvatice cu rolul de a aduce gaz din Rusia în Germania au provocat daune de mediu masive ca urmare a scurgerii unor cantităţi uriaşe de gaze.
Avariile au creat de asemenea temeri că Moscova ar putea viza obiective de infrastructură critică din Europa în răspuns la susţinerea militară acordată de aceasta contraofensivei ucrainene la invazia rusă.
Citește și: Statul a stabilit coșul minim lunar pentru un adult: 999 de lei. Cât e pragul minim pentru o familie
În misiunea de anchetă sunt implicate acum atât un dragor de mine cu personal militar la bord cât şi o navă care transportă civili, au menţionat oficiali din poliţie.
Conform unui document la care au avut acces posturile germane NDR şi WDR, poliţişti scafandri urmează să facă fotografii cu avariile suferite de conducte în apropierea insulei daneze Bornholm.
The gas in the leaking #Nordstream pipelines could have the same climate-wrecking potential as 30 million tonnes of carbon dioxide. That's the same as the annual emissions 20 MILLION cars in the EU.
— Mike Hudema (@MikeHudema) October 3, 2022
How many more disasters? Go renewable. #ActOnClimate#climate #energy #tech pic.twitter.com/tw0mQVNTLO
Citește și: VIDEO F-35, singurul avion din lume care poate lovi ținte din Crimeea. Trebuie lansat din România
Potrivit NDR şi WDR, şeful poliţiei germane Dieter Romann a solicitat săptămâna trecută forţelor armate germane "sprijinul pentru obţinerea unei imagini a situaţiei legate de daunele aduse conductelor Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 din Marea Baltică". Oficialii poliţiei au confirmat pentru dpa solicitarea de asistenţă.
Scurgerile s-au produs în apropierea insulei Bornholm, care se află parţial în apele daneze şi parţial în cele suedeze. Uniunea Europeană şi NATO presupun că cele două explozii subacvatice au fost acte de sabotaj. Kremlinul a respins speculaţiile privind o implicare a Rusiei drept "prosteşti şi absurde".