Povestea Campionului mondial. Fugit din țară după ce comuniștii l-au forțat să își schimbe numele

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.11.2022 - 17:08
Naim Suleimanoglu, aurla Olimpiada de la Atlanta-1996/foto: olympics

În 1985, Naim Suleimanov și echipa națională bulgară de haltere au plecat la Melbourne, Australia, pentru două săptămâni de antrenament pentru a se pregăti pentru Cupa Mondială, ce urma să aibă loc în anul următor. Și care i-a prilejuit evadarea.

SHARE

În timp ce se afla în tabăra de pregătire de la Melbourne, lui Suleimanov i s-a permis de către agenții de securitate care însoțea echipa, să meargă la comunitatea turcă care trăia în Melbourne la acea vreme. Acolo, Rasim Arda, un etnic turc care fugise din Bulgaria, l-a contactat pe Suleimanov propunându-i să fugă în Turcia.

Acesta a ezitat, deoarece familia sa se afla încă în Bulgaria. În plus, se antrena să devină primul halterofil care să câștige Campionatul Mondial de trei ori consecutiv. Ca urmare, discuțiile inițiale privind dezertarea s-au încheiat fără succes.

Guvernul bulgar l-a rebotezat

Însă, în timp ce se afla la Melbourne, guvernul bulgar l-a informat că, la întoarcerea sa în Bulgaria, autoritățile guvernamentale îl vor aștepta pentru a-l escorta de la aeroportul din Sofia pentru a începe un proces de schimbare a numelui, din Naim Suleimanov în Naum Șalamanov".

Astfel, când a aterizat pe aeroportul din Sofia, pașaportul i-a fost confiscat, a fost constrâns să semneze o declarație care să indice că și-a schimbat numele în mod voluntar și a fost dus la un post de radio pentru a anunța noul său nume în fața bulgarilor.

Acest lucru l-a determinat pe Suleimanov să își dorească să fugă, dar nu a spus nimănui despre intențiile sale, de teamă să nu fie descoperit.

Cupa Mondială de haltere din 1986 de la Melbourne, Australia, a fost ocazie perfectă pentru fugă, deși Agenția bulgară de informații a fost suspicioasă că sportivul intenționa să fugă.

După ce echipa bulgară s-a instalat la hotelul din Melbourne, nivelul de stres al lui Suleimanov/Șalamanov a crescut din cauza deciziei de a fugi atunci, ceea ce a cauzat o pierdere în greutate.

Antrenorul principal al naționalei bulgare de haltere, Ivan Abadjiev, nu a anunțat problema și a tot amânat participarea lui în competiție, pentru a lua cele 2,5 kilograme necesare.

A fugit de sub nasul securiștilor

Când în sfârșit a intrat în competiție, a câștigat medalia de aur, a treia. Și nivelul de stres al lui Șalamanov a crescut, pentru că totul era aranjat să fugă de la hotelul unde urma să aibă loc petrecerea. Însă a fost ales un restaurant pentru acest moment, restaurantul Leonda, unde securiștii bulgari care păzeau echipa s-au aşezat la aceeaşi masă cu halterofilii.

Rasim Arda se afla la bar și abia a reușit să-i comunice că echipa ce urma să-l ajute să fugă îl aștepta la hotel. Șamanov nici nu a vrut să audă. „Acum, aici”, a șoptit el în culmea stresului.

Arda a echipat echipa la restaurant. Șalamanov trebuia doar să iasă pe o ușă din spate, unde îl aștepta o mașină albă.

A reușit să se urce în ea, apoi a fost transferat între alte două vehicule. Unul dintre prietenii lui Arda, Musa Sayan, l-a adus pe Șalamanov într-o "casă sigură", unde acesta a rămas mai multe zile.

Arda a rămas la restaurantul Leonda, neexistând un vehicul pentru plecarea sa. Când oficialii bulgari au observat absența lui Șalamanov s-a creat un haos, Arda reușind să fugă din restaurant prin bucătărie.

Șalamanov nu fusese încă dus la Ambasada Turciei când autoritățile bulgare
au anunțat că o organizație teroristă turcă îl răpise pe Șalamanov, anunț preluat de mass media internațională.

Turcia a ezitat să-i acorde azil

Acest lucru a îngreunat incredibil fuga lui Șalamanov, nici cei care l-au ajutat nefiind în siguranță. Când sportivul a cerut azil prin Ambasada Turciei din Melbourne, oficialii ambasadei nu l-au crezut că e Suleimanov, un sportiv etnic turc ce locuia în Bulgaria.

Arda și grupul său riscau să fie etichetați drept teroriști pentru că au
"răpit" un campion mondial la haltere, așa cum oficialii bulgari au declarat inițial.

Șalamanov a completat cererea pentru a primi azil în SUA, dar nu a depus-o niciodată în mod oficial. El a continuat să spere că Ambasada Turciei s-ar putea răzgândi.

Citește și

Mondialul în Qatar, clădit și pe mită, corupție, morți suspecte. Magnatul bin Hammam, omul din umbră

Turcia a lansat operațiunea „Claw Sword”, în Siria și Irak, ca răspuns la atentatul din 13 noiembrie

Între timp, presa turcă a urmărit îndeaproape cazul Șalamanov, informând
despre identitatea corectă a acestuia și despre fuga sa voluntară. Atunci,
ministrul de Externe al Turciei, Vahit Melih Halefoğlu, a informat Consiliul de Miniștri și pe pe prim-ministrul turc Turgut Ozal cu privire la situația lui sportivului, care ceruse azil.

Astfel, Ambasada Turciei de la Melbourne, cât și consulatul de la Canberra, Australia, au anunțat că se acordă azilul. Pentru a-l transfera pe Șalamanov în Turcia, a fost nevoie de un acord între guvernele turc și australian. Ozal însuși a avut o întrevedere cu oficialii de rang înalt australieni și a supervizat organizarea și gestionarea traseului lui Șalamanov către Turcia.

Premierul turc Turgut Ozal l-a considerat fiul său adoptiv

A fost îmbarcat sub un alt nume, ceea ce a declanșat un conflict diplomatic între
Bulgaria și Australia. La 12 decembrie 1986, avionul a aterizat la Londra fără incidente. A fost dus la Ambasada Turciei, care a fost repede asediată de jurnaliști.

A doua zi s-a creat o diversiune pentru a-l scoate din ambasadă, bucătarul șef luîndu-i locul, pentru că era de statură asemănătoare „Micului Hercule”, în convoiul păzit ce mergea spre aeroport, urmărit de jurnaliști.

Șalamanov a fost așteptat pe aeroportul din Londra de avionul privat al lui Ozal. Zborul a evitat ruta cu survolarea Bulgariei. Avionul a aterizat pe aeroportul bazei militare din Ankara la 13 decembrie.

Prim-ministrul Ozal l-a îndrăgit pe Suleimanov, numindu-l "fiul său adoptiv". Suleimanov a decedat la 18 noiembrie 2017, din cauza unei complicații de ciroză. Turcia îi aduce zilele acestea un omagiu sportivului care, ca cetățean turc, s-a numit Naim Süleymanoğlu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te