FOTO Copiii din Ucraina strâng bani pentru război. Fac prăjituri și desene pe care le vând în stradă

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.07.2022 - 13:06
opiii din Ucraina strâng bani pentru armată. - FOTO: KyevIndependent

Valeriia Yezhova, în vârstă de zece ani, rezidentă de la Kiev, nu și-a imaginat niciodată că într-o zi îl va întâlni pe renumitul comedian, politician și voluntar ucrainean Serhiy Prytula, darămite să-l facă să plângă.

SHARE

Într-un reportaj realizat de KyevIndependent, se arată că tot mai mulți copii strâng fonduri pentru război.

Citește și: Medvedev publică o hartă cu Ucraina ruptă în bucăți. O parte va fi luată de România, alta de Polonia

Yezhova a strâns bani jucând dame cu trecătorii pe străzile din Kiev pentru donații. I-a luat ceva mai mult de o săptămână pentru a strânge Hr 21.000 (575 USD), pe care i-a donat fundației lui Prytula pentru a sprijini armata ucraineană.

Citește și: Cumul imoral. 6.500 € venitul lunar al familiei Daea din două salarii de bugetar și două pensii

„Este imposibil să nu învingem Rusia cu astfel de copii”, a spus Prytula, filmat în timp ce o întâlnim cu Yezhova.

Totul s-a schimbat în viața lui Yeva Hrushevska, o copilă de cinci ani din orașul Pustomiti din regiunea Lviv, când Rusia a lansat o invazie la scară largă împotriva țării sale.

Familia ei nu mai putea călători în siguranță prin Ucraina, așa cum obișnuiau. Mama lui Yeva, Maria Hrushchynska, spune că au început să-și petreacă cea mai mare parte a timpului înăuntru. Mica distracție pe care o mai avea fata era să deseneze acasă.

Obosită de această nouă realitate, Yeva s-a întrebat odată dacă ar putea vinde unele dintre desenele ei pentru a strânge bani pentru armata ucraineană.

„Am decis să-i susțin pe soldații noștri, astfel încât războiul să se termine repede, iar eu și tatăl meu să putem merge la grădina zoologică”, spune Yeva.

„Yeva a vrut să facă măcar ceva (pentru armată)”, spune mama ei.

Într-o zi de la începutul lunii mai, cei doi au pus o masă afară și au pus la vânzare desenele lui Yeva. Dar nu puteau să vândă prea multe, așa că bunica lui Yeva s-a oferit să încerce să vândă ceva dulce și gustos, precum brioșe.

Au copt primul lot de 30 de brioșe și au decis să le vândă cu 2 Hr fiecare. Spre surprinderea lor, au vândut toate produsele de patiserie proaspăt coapte.

Maria spune că niciunul dintre clienții lor nu plătește prețul real, ci donează întotdeauna „toți banii din buzunarele lor”. Oamenii vin adesea să savureze brioșele lor „proaspete și dolofane” și să spună povești despre prietenii care apără Ucraina.

Cu ajutorul familiei sale, Yeva a strâns deja aproximativ 2.000 de ore (55 de dolari). Maria a donat banii în contul de strângere de fonduri lansat de Banca Națională a Ucrainei pentru donații în sprijinul armatei.

Chiar dacă nu este mult, ei sunt bucuroși să își aducă „contribuția la lupta împotriva agresiunii ruse”.

„Trebuie să-i sprijinim (soldații ucraineni), astfel încât totul să le fie bine și să se întoarcă acasă cât mai curând posibil”, spune Yeva.

 

În această vară, Oleksandr Panchenko, în vârstă de 10 ani, din Cernăuți a vrut să meargă cu părinții săi la mare și să viziteze orașul natal al mamei sale, în estul Ucrainei.

Dar războiul Rusiei a făcut acest lucru imposibil.

Acum trebuie să-și petreacă vacanțele de vară acasă. Tatăl său, Viacheslav Panchenko, spune că Oleksandr plângea când a auzit prima dată sirenele de raid aerian în februarie. Era îngrozit, spune Panchenko.

Prima idee a băiatului a fost să vândă niște alimente gustoase pentru donații. Apoi a văzut-o pe mama sa creând niște brățări patriotice și a decis să i se alăture.

De atunci aproape în fiecare seară, Oleksandr și mama sa creează brățări împodobite cu simboluri ucrainene, cum ar fi tridentul (stama țării), panglici albastre-galbene și diverse flori. Le vinde într-un parc local.

Fiecare articol costă 20 de ore (0,55 USD), dar Oleksandr spune că oamenii îi oferă adesea mai mult.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te