FBI a pus umărul la mușamalizarea scandalului Hunter Biden în campania electorală din 2020

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 05.12.2022 - 11:12

FBI a avertizat Twitter în întâlnirile „săptămânale” dinaintea alegerilor din 2020 să se aștepte la „operațiuni de hack-and-leak” ale unor actori statali, printre posibilele ținte numărându-se inclusiv Hunter Biden, fiul candidatului la președinție Joe Biden.

SHARE

Informația a fost dezvăluită sub jurământ de fostul responsabil cu integritatea Twitter, Yoel Roth, scrie „The New York Post”.

Avertismentele FBI au fost atât de specifice încât Twitter a cenzurat imediat informația The Post despre laptopul lui Hunter Biden, pe 14 octombrie 2020, o mișcare catalogată drept „interferență electorală” de noul proprietar al Twitter, Elon Musk.

Informația scoate la iveală pentru prima dată modul în care FBI a fost implicat în mușamalizarea scandalului din jurul lui Hunter Biden,  care era în posesia biroului de aproape un an.

 „În aceste întâlniri mi s-a spus că comunitatea de informații se aștepta ca indivizii asociați cu campanii politice să fie supuși atacurilor de hacking și că materialul obținut prin aceste atacuri de hacking va fi probabil diseminat pe platformele de social media, inclusiv Twitter”, a spus Roth.

„De asemenea, am aflat în aceste întâlniri că au existat zvonuri că o operațiune de hack-and-leak îl va implica pe Hunter Biden”, a adăugat fostul șef de la Twitter.

Alerte

FBI a avertizat, de asemenea, Facebook să fie în „alerta maximă” pentru o „deversare” a „propagandei ruse” înainte de alegerile din 2020, în termeni suficient de specifici pentru a „se potrivi cu tiparul” informațiilor despre laptopul lui Hunter Biden deținute de  „The Washington Post”, a declarat CEO-ul Mark Zuckerberg la podcast-ul lui Joe Rogan.

Facebook a cenzurat, de asemenea, The Post în așteptarea unor „verificări ale faptelor”, care nu au fost făcute niciodată.  

Agentul FBI care a organizat acele întâlniri săptămânale cu Big Tech a fost agentul special de supraveghere Elvis Chan.

El a mărturisit că a organizat întâlnirile la San Francisco cu șapte agenți FBI din Washington, în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din 2020. Chan a organizat și întâlniri săptămânale cu Facebook.

Procesul deschis de procurorii generali republicani din Missouri și Louisiana susține că oficialii Casei Albe și agențiile federale au acționat împreună cu Big Tech pentru a cenzura „vorbitori, puncte de vedere și conținut nefavorabil de pe platformele de social media”.

Interogat de procurorul general din Missouri, John Sauer, marți, Chan a spus că FBI a avertizat Twitter să fie în gardă pentru o operațiune de „hack and leak”, dar nu își amintește dacă Hunter Biden a fost menționat.

Declarația sa nu corespunde cu declarația pe jurământ a lui Roth care spune că FBI l-a menționat în mod special pe Hunter.

FBI a folosit întâlnirile pentru a face lobby pe lângă platformele de socializare pentru a-și schimba „Termenii și condițiile”, în așa fel încât „materialul piratat” să poată fi îndepărtat rapid, a declarat o sursă cu acces la o transcriere a mărturiei lui Chan.

 Se pare foarte bine că FBI-ul a anticipat izbucnirea scandalului din jurul lui Hunter Biden. Asta pentru că FBI-ul spiona cloud-ul online al avocatului de atunci al lui Trump, Rudy Giuliani, sub pretextul unei investigații privind presupusele încălcări ale înregistrării agenților străini, o anchetă care a fost abandonată în mod convenabil anul acesta.

Mandatul de supraveghere a lui Giuliani a oferit FBI acces, în august 2020, la e-mailurile primite de la proprietarul magazinului de reparații de calculatoare din Delaware, John Paul Mac Isaac, care dezvăluie informații dăunătoare lui Joe Biden, de pe laptopul pe care Hunter Biden l-a abandonat în magazinul său în aprilie 2019.

Citește și: EXCLUSIV Nouă milioane de lei sporuri date angajaților din Ministerul Muncii pentru boli închipuite

FBI știa că Mac Isaac era un denunțător legitim, deoarece venise la ei în toamna anului 2019 pentru a-și exprima îngrijorările de securitate națională cu privire la dovezile de pe laptopul plăților către familia Biden din Ucraina și China. Pe 9 decembrie 2019, doi agenți au sosit la magazinul său cu o citație și au luat laptopul și o copie a hard-disk-ului.

Avertizorii FBI au susținut că angajați din cadrul biroului din Washington al instituției au îngropat laptopul și alte informații dăunătoare lui Joe Biden înainte de alegerile din 2020.

Ce conținea laptopul 

În 2020, New York Post a dezvăluit existența a zeci de mii de e-mailuri între fiul lui Biden, Hunter, și asociați de afaceri din Ucraina. Publicația a susținut că e-mailurile au dezvăluit modul în care fiul lui Biden și-a folosit accesul politic în relațiile sale de afaceri în străinătate.

Povestea a fost publicată cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale dintre Joe Biden și Donald Trump, pe care Biden le-a câștigat.

Acesta a susținut că un laptop, abandonat într-un atelier de reparații de Hunter Biden, conținea e-mailuri care includeau detalii despre Hunter care ia prezentat tatălui său un magnat al energiei ucrainene și aranja o întâlnire. În plus, a alimentat acuzații despre corupția lui Joe Biden pentru a asigura succesul afacerilor fiului său în Ucraina.

Citește și: VIDEO Compania cehă Excalibur modernizează 90 de tancuri pentru Ucraina. Plătesc SUA și Olanda

În acest context, articolul „New York Post”, bazat pe informații exclusive la care nicio altă agenție de presă nu a avut acces, a fost întâmpinată cu scepticism - și cenzurată de rețelele de socializare.

Cu trei săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, editorul de opinie al New York Post, Sohrab Ahmari, a dezvăluit că Twitter nu îi mai permite să posteze articole care detaliază ”corupția unui candidat la președinție al unui partid major, Biden”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te