"Metroul Gaza". Misterioasa rețea de tuneluri subterane care este folosită de Hamas

DE Florin Budescu | Actualizat: 16.10.2023 - 11:06
"Metroul Gaza". Misterioasa rețea de tuneluri subterane - Foto: Profimedia Images

Nenumăratele tuneluri de sub Gaza sunt cel mai bine cunoscute ca pasaje, folosite pentru a introduce mărfuri din Egipt și a lansa atacuri în Israel. Există o a doua rețea subterană, pe care Forțele de Apărare Israelului o numesc colocvial „metroul Gaza”.

SHARE

Este un vast labirint de tuneluri, după unii, la câțiva kilometri sub pământ, folosite pentru a transporta oameni și mărfuri; depozitarea de rachete și muniție; care găzduiesc centrele de comandă și control ale Hamas.

Toate - departe de privirile indiscrete ale aeronavelor IDF și ale dronelor de supraveghere. În anul 2021, Hamas a afirmat că a construit tuneluri însumând 500 de kilometri, sub Gaza, deși nu este clar dacă această cifră era exactă sau corectă.

"Metroul Gaza". Misterioasa rețea de tuneluri

Dacă este adevărat, tunelurile subterane ale Hamas ar fi echivalentul a mai puțin de jumătate din lungimea sistemului de metrou din New York.

„Este o rețea foarte complicată, foarte mare – uriașă – de tuneluri, pe o porțiune destul de mică de teritoriu”, a spus Daphne Richemond-Barak, profesor la Universitatea Reichman din Israel, expert în război subteran.

Nu este clar cât de mult ar fi costat rețeaua de tuneluri Hamas, care guvernează fâșia de coastă sărăcită. Cifra este probabil semnificativă, atât în ​​ceea ce privește forța de muncă, cât și capitalul.

Citeşte şi: Comandantul Hamas Billal Al Kedra, lichidat de armata israeliană cu o lovitură aeriană de precizie

Gaza a fost sub o blocadă terestră, maritimă și aeriană, instituită de către Statul Israel, precum și o blocadă terestră, din partea Egiptului, din anul 2007, și nu se crede că posedă tipul de mașini masive, utilizate de obicei, pentru a construi tuneluri adânci, în subteran.

Experții spun că escavatorii, care foloseau unelte de bază, probabil au săpat adânc, în subteran, pentru a săpa rețeaua, care este conectată cu electricitate și armată cu beton.

Israelul acuză de multă vreme Hamas că deturnează betonul destinat scopurilor civile și umanitare, către construcția de tuneluri.

Citeşte şi: Cinci concluzii de etapă după lovitura Hamas. Falimentul soluției „celor două state”

Criticii Hamas mai spun că cheltuielile masive ale grupului, pentru tuneluri, ar fi putut viza în schimb adăposturile civile anti-bombe sau rețelele de avertizare timpurie, precum cele de peste graniță, în Israel.

Tunelurile au fost un instrument atractiv de război, încă din epoca medievală. Astăzi, ele oferă grupărilor militante, precum Hamas, un avantaj în războiul asimetric, anulând unele dintre avantajele tehnologice ale unei armate mai avansate, precum IDF (Tzahalul).

Ceea ce face ca tunelurile Hamas să fie diferite de cele ale Al Qaeda, din munții Afganistanului, sau ale Viet Cong, din junglele Asiei de Sud-Est, din timpul războiului din Vietnam, este faptul că a construit o rețea subterană sub una dintre cele mai dens populate zone de pe planetă.

Complicat

Aproape 2 milioane de oameni trăiesc în cele 88 de mile pătrate care formează orașul Gaza.

„Întotdeauna e greu să te descurci cu tuneluri, nu mă înțelege greșit, în orice context, chiar și atunci când sunt într-o zonă muntoasă, dar când sunt în zonă urbană, atunci totul este mai complicat – aspectele tactice, aspectele strategice, aspectele operaționale și, bineînțeles, protecția pe care doriți să o asigurați pentru populația civilă”, a spus Richemond-Barak, care e şi senior fellow la Institutul Lieber pentru Drept și Război Terestru și la Institutul Războiului Modern, din West Point.

De la atacul terorist din Israel din 7 octombrie, în care au fost ucise cel puțin 1.400 de persoane, majoritatea civili, IDF a afirmat în mod repetat că Hamas se ascunde în aceste pasaje, „sub case și în clădirile populate cu civili nevinovați, din Gaza”, transformându-i efectiv în scuturi umane, conform CNN.

E vizată

De atunci, atacurile aeriene militare israeliene ar fi ucis cel puțin 2.670 de palestinieni, conform Ministerul Sănătății din Gaza.

Se așteaptă ca IDF să vizeze rețeaua, în viitoarea sa incursiune terestră în Gaza, deoarece în ultimii ani a făcut eforturi extreme, pentru a elimina tunelurile Hamas. Israelul a lansat un atac la sol asupra Gazei, în 2014, pentru a încerca să elimine pasajele subterane.

Vineri, Israelul a avertizat aproximativ 1,1 milioane, care locuiesc în Gaza, să se deplaseze spre sud, înaintea operațiunii sale probabile, potrivit Națiunilor Unite. Criticii au spus că un astfel de ordin este imposibil de executat cu un preaviz scurt, în mijlocul unei zone de război.

Înaltul oficial al ONU pentru drepturile omului a spus că apelul la evacuare „sfidează regulile războiului și umanitatea”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te