EXCLUSIV Colonelul Illyukhin: Cum au salvat ucrainenii aeroportul de lângă Kiev în urmă cu un an

DE Remus Cernea | Actualizat: 25.02.2023 - 09:37

În încercarea de a ocupa Kievul, asaltul rușilor asupra aeroportului internațional pentru transporturi cargo „Antonov” (din localitatea Hostomel), situat la 38 km de centrul capitalei ucrainene și 10 km de marginile orașului, a jucat un rol primordial în planurile lui Putin.

SHARE

În încercarea de a ocupa Kievul, asaltul rușilor asupra aeroportului internațional pentru transporturi cargo „Antonov” (din localitatea Hostomel), situat la doar 38 de kilometri de centrul capitalei ucrainene și 10 km de marginile orașului, a jucat un rol primordial în planurile armatei lui Putin.

Controlul asupra acestuia ar fi însemnat un cap de pod aerian ce ar fi permis aprovizionarea rapidă a trupelor cu militari, armament, muniții și logistică. Kievul ar fi fost într-un pericol iminent dacă aeroportul ar fi devenit operațional pentru armata rusă. Miza fiind crucială, asaltul rușilor a fost masiv și complex.

 Cum au salvat ucrainenii aeroportul de lângă Kiev 

Apărătorii ucraineni ai aeroportului au fost mai întâi ținta unor atacuri cu rachete, în zorii zilei de 24 februarie 2022, iar apoi au apărut elicopterele de asalt Ka-52 și cele care aduceau trupele rusești de elită Mil Mi-8. Raportul de trupe implicate a fost net superior invadatorilor în prima zi a confruntării.

Citește și: ALERTĂ Putin amenință că orice intervenție în Transnistria reprezintă un atac împotriva Rusiei

Cu toate acestea, după cum povestește mai jos colonelul Artem Illyukhin a cărui brigadă a apărat aeroportul, atacatorii nu l-au putut prelua pentru multă vreme și utiliza pentru susținerea invaziei. Pagubele aduse acestuia au fost însă masive, fiind distrus și celebrul avion cargo Antonov, cel mai mare construit vreodată și singurul de acest tip. Luptele au continuat până în 2 aprilie, când rușii au fost alungați din împrejurimile Kievului.

Rezistența din prima zi și eforturile ucrainenilor de a împiedica utilizarea aeroportului au jucat un rol extrem de important în apărarea capitalei ucrainene. Dacă aeroportul ar fi fost capturat și utilizat intens de către ruși încă din 24 februarie, situația Kievului ar fi devenit critică în faza inițială a invaziei.

După luptele la care a participat în ultimul an, colonelului Artem Illyukhin i s-a încredințat misiunea de a face parte din recent formatele trupe de asalt numite „Garda Ofensivă”, parte a Gărzii Naționale a Ucrainei, al căror scop va fi eliberarea regiunilor Luhansk, Donetsk și Crimeea.

Citește și: Mișcarea de rezistență Atesh a aruncat în aer porțiuni din calea ferată din Crimeea

Vă invit să parcurgeți interviul realizat la Centrul Media din Kiev transcris mai jos și să urmăriți clipul pe YouTube care include și imagini de luptă de acum un an.

Interviu cu colonelul Artem Illyukhin, Comandantul Brigăzii a IV-a „Rubizh” (Frontieră) de Reacție Rapidă a Gărzii Naționale.

Colonelul Artem Illyukhin: Încep prin a menționa faptul că brigada noastră a înfruntat trupele rusești de invazie încă din 24 februarie 2022. Am luptat cu ei pentru prima dată pe aeroportul Hostomel unde ei s-au angajat într-o serie de operațiuni tactice: au întreprins atacuri aeriene, asalt cu elicoptere și alte modalități de atac. A fost primul asalt al invadatorilor ruși. 

Newsweek: Și a fost o bătălie foarte importantă. Am văzut multe materiale despre această luptă. 

Colonelul Artem Illyukhin: În acea zi au fost mai mult de 46 de elicoptere rusești în acea zonă. De asemenea, au participat la luptă și două avioane. Situația s-a derulat după cum urmează: jumătate din elicopterele rusești a adus soldați, iar cealaltă jumătate oferea foc de acoperire. Trebuie menționat că o mare parte a brigăzii noastre era staționată în partea de est a țării. Aveam doar o companie pentru a apăra aeroportul Hostomel. 

Newsweek: Câți soldați mai exact? 

Colonelul Artem Illyukhin: 120 de soldați. 

Newsweek: Din câte știu a fost o bătălie crucială pentru apărarea Kievului. 

Colonelul Artem Illyukhin: În acel moment, atacul aeroportului a fost o manevră esențială din cadrul ofensivei rusești asupra Kievului. În primele ore ale acelei campanii am văzut echivalentul unui batalion de parașutiști atacând aeroportul. 

Newsweek: Câți soldați ruși? 

Colonelul Artem Illyukhin: Mai mult de 300!

Newsweek: Așadar, erați în dezavantaj numeric. 

Colonelul Artem Illyukhin: Da, așa este. Iar parașutiștii beneficiau de focul de acoperire al elicopterelor rusești K-52. Nu vă puteți imagina ce se întâmpla la sol când acele elicoptere trăgeau către orice mișca, asupra militarilor noștri, asupra armamentului nostru, asupra a tot ceea ce aveam la îndemână. 

Newsweek: Alături de brigada dumneavoastră, mai erau și alte forțe ale armatei ucrainene care luptau alături, sau erați singuri? 

Colonelul Artem Illyukhin: La acel moment, brigada camarazilor noștri era singura care lupta pentru apărarea aeroportului. Dar primeam sprijin și din partea Directoratului Serviciilor de Informații Militare. 

Newsweek: Și cum ați reușit să îi respingeți pe ruși? 

Colonelul Artem Illyukhin: Pentru a face cuvenitele precizări privind un moment ulterior: am fost ajutați de o unitate a serviciilor de informații militare, iar pe parcursul zilei am primit întăriri din partea trupelor de parașutiști.

Dar, pentru a reveni la primele momente ale invaziei, la ora 7.00 dimineața am fost loviți de un atac cu rachete Iskander (9K720 ). Astfel că unitatea a fost imediat pusă în stare de alertă maximă și de pregătire de luptă. Iar deodată, pe cer, au apărut numeroase elicoptere rusești. Au zburat pe deasupra apelor din zona Kievului, urmând cursul râului Irpin pentru a ajunge să atace aeroportul Hostomel. 

Newsweek: Dar nu știați că vor veni!

Colonelul Artem Illyukhin: Nu! Nu am știut că vor apărea până ce nu le-am văzut zburând deasupra brigăzii noastre. 

Newsweek: Pentru cât timp ați luptat contra lor? 

Colonelul Artem Illyukhin: Fac și precizarea că din rândurile forțelor noastre prezente acolo, doar o mică parte erau soldați profesioniști. 

Newsweek: Așadar, cei mai mulți erau recruți. 

Colonelul Artem Illyukhin: Dar imediat ce elicopterele au fost văzute, brigada a folosit armele antiaeriene, iar când a fost doborât primul elicopter a fost o euforie generală care i-a mobilizat pe soldați să lupte în continuare. Am reușit doborârea a șase elicoptere atunci.

Newsweek: Iar rușii, după ce au fost învinși de trupele ucrainene s-au retras cu elicopterele sau au fost luați prizonieri? Ce s-a întâmplat cu atacatorii?

Colonelul Artem Illyukhin: Pe parcursul luptei a trebuit să ne regrupăm pentru că erau de 3 ori mai mulți. Dar am reușit să nu avem din brigada noastră nici un camarad căzut în luptă în acea zi. Dar alte trupe ale noastre implicate în luptă au pierdut 6 oameni. Iar soldații ucraineni care au fost atunci luați prizonieri au fost între timp returnați Ucrainei în cadrul schimburilor de prizonieri de război.

Am vorbit cu ei după ce au fost eliberați, și mi-au spus că după ce au fost luați prizonieri de război, au fost bătuți în mod foarte dur. Iar după câteva zile de tortură, au fost puși să sape gropile pentru soldații ruși uciși în lupte. Iar într-o zi au numărat 80 de cadavre ale soldaților ruși pe care le-au îngropat.

Bazându-ne pe aceste informații, putem estima că rușii au pierdut echivalentul unei companii (80-100 de militari). 

Newsweek: Așadar, acei prizonieri ucraineni au fost luați în captivitate în timpul luptelor pentru aeroportul Hostomel. 

Colonelul Artem Illyukhin: Da

Newsweek: Și au fost ținuți în zonă pentru câteva zile fiind puși să îngroape soldații ruși care au murit acolo. 

Colonelul Artem Illyukhin: Exact. Au fost puși să îngroape trupurile rușilor căzuți în lupte. Iar după câteva săptămâni de captivitate au fost mutați în mod ilegal în Belarus și, apoi, în Federația Rusă.

Adaug și că bătălia noastră cea mai de amploare a avut loc în partea de est a Ucrainei. Acolo am fost comandantul unui batalion tactic în regiunea Lugansk din cadrul Gărzii Naționale. Scopul nostru și al altor regimente precum Azov care a luptat în regiunea Donețk, a fost acela de a decima și epuiza trupele de invazie rusești.

Probabil ați auzit de locuri precum Sievierodonetsk, Lysychansk, Rubizhne. În februarie și martie compania mea a luptat în aceste zone, înfruntând inamicul.

După operațiunea de apărare a aeroportului Hostomel, a trebuit să ne regrupăm și să ne repoziționăm pentru apărarea Kievului pentru a crește densitatea trupelor în apărarea capitalei.

Ne-am alăturat liniilor de apărare a Kievului și am luptat și eliberat localități din proximitatea acestuia. Iar apoi au urmat acțiunile de eliberare și curățare de trupe rusești din Irpin și Hostomel.

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te