VIDEO Ce se întâmplă cu racheta hipersonică SUA ce zboară cu 5 km/secundă. China și Rusia jubilează

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.06.2024 - 09:12

Eșec al Statelor Unite, cu rachetele hipersonice. China și Rusia le-au luat fața. Eforturile SUA de a reduce decalajul tehnologic cu China și Rusia, în cadrul programului hipersonic, au întâmpinat un alt eșec.

SHARE

Eșec al Statelor Unite, cu rachetele hipersonice. China și Rusia le-au luat fața. Eforturile SUA de a reduce decalajul tehnologic cu China și Rusia, în cadrul programului hipersonic, au întâmpinat un alt eșec de notat.

Citește și: China poftește la teritorii din Japonia și India. „Taiwanul i-a deschis apetitul”

Lansarea Sistemului de arme hipersonice cu rază lungă de acțiune (LRHWS) a fost amânată până în anul fiscal 2025.

Eșec al Statelor Unite, cu rachetele hipersonice. China și Rusia le-au luat fața

Potrivit unui raport publicat de Oficiul de Responsabilitate Guvernamentală, pe 17 iunie, armata SUA nu va putea lansa prima sa baterie LRHW până în anul fiscal 2025, din cauza problemelor cu lansatorul și secvența de lansare a noului sistem de arme hipersonice cu rază lungă.

LRHW este o rachetă cu rază de acţiune intermediară, lansată de pe o remorcă, cu o rază de acțiune proiectată de peste 1.700 de mile. Sistemul încearcă să atingă o viteză maximă incredibilă, aşa-numit „hipersonică”, de Mach 17, adică de 3,6 mile pe secundă.

LRHW poartă supranumele Vulturul Întunecat. Cel mai recent raport GAO admite că Departamentul de Apărare al SUA (DoD) nu este încă bine poziționat pentru sistemele rapide.

Citeşte şi: Rusia, China și Coreea de Nord vor discuta despre acordarea accesului Beijingului la Marea Japoniei

Cu toate acestea, menționează categoric că armata intenționează să rezolve problemele cu sistemul LRHW și să testeze împreună racheta și lansatorul, până la sfârșitul anului fiscal în curs.

„Armata și-a ratat obiectivul de a lansa prima sa baterie de arme hipersonice cu rază lungă de acțiune – inclusiv rachete – până în anul fiscal 2023, din cauza provocărilor de integrare logistică”, a spus GAO.

„Pe baza planurilor actuale de testare și producție de rachete, armata nu își va lansa prima baterie completă până în anul fiscal 2025.”

Citeşte şi: VIDEO Franța cumpără noile rachete ghidate Exocet. Scanează în 3D țintele și lovesc „chirurgical”

Serviciul ar putea întâmpina probleme chiar și în cazul unei lansări reușite. Există posibilitatea unor noi întârzieri. Preocupările cu privire la performanța rachetelor, în timpul testării în zbor, ar putea cauza întârzieri suplimentare ale programului, au informat oficialii serviciului GAO.

În plus, după o decizie de teren, serviciul plănuiește să aibă cele opt rachete necesare pentru o baterie disponibile în termen de 11 luni. Întârzierea nu este prima din acest program. Cu toate acestea, este deosebit de semnificativă, având în vedere escaladarea actuală a cursei privind rachetele hipersonice.

În septembrie 2023, Armata a recunoscut că nu își va îndeplini obiectivul inițial, de a pune în funcțiune prima baterie până la sfârșitul anului fiscal 2023.

La acea vreme, Doug Bush, șeful Achizițiilor Armatei, a spus: „Este o problemă cu lansatorul”. Bush a asigurat că armata lucrează la un nou plan și că o potențială livrare ar putea fi făcută în următoarele șase luni. Se pare că noul plan nu a funcționat bine nici pentru SUA.

Eforturile Departamentului de Apărare al SUA (DoD), de a reduce decalajul faţă de China și Rusia, se confruntă cu un eșec semnificativ, deoarece programul de lansare a armei a fost amânat în mod constant, în continuare.

Din anul 2021, LRHW a înregistrat mai multe eșecuri de testare, unele atribuite defecțiunilor rachetelor. GAO a remarcat că problemele cu lansatorul și secvența de lansare au dus la anularea a două teste, anul trecut.

Visul hipersonic rămâne vis

În timp ce China și Rusia au lansat mai multe arme hipersonice, visul hipersonic al SUA continuă să scape din cauza obstacolelor tehnologice.

De exemplu, US Air Force (USAF) a trebuit să anuleze oficial programul AGM-183A Air-lansed Rapid Response Weapon (ARRW), după o serie de teste nereușite.

USAF a pus un accent semnificativ pe dezvoltarea rachetei de croazieră de atac hipersonic (HACM), dar arma este departe de a fi desfășurată, conform Eurasian Times.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te