Elitele Rusiei, tot mai îngrijorate de războiul lui Putin. Ele cred că şansele de victorie scad

DE Florin Budescu | Actualizat: 17.06.2023 - 23:32
Elitele Rusiei, tot mai îngrijorate de războiul lui Putin - Foto: Profimedia Images

Poate Vladimir Putin să ignore sentimentul elitei din Rusia? Nemulțumirea crește în rândul elitelor ruse, care nu mai văd războiul din Ucraina, început în urmă cu peste cincispre luni, ca pe un conflict care ar putea să fie câștigat pe câmpul de luptă.

SHARE

Cel mai bun rezultat pe care îl speră majoritatea elitelor sunt negocierile care permit Kremlinului să înghețe conflictul și să declare o victorie asupra Ucrainei prin deținerea unor terenuri ocupate.

Elitele Rusiei, tot mai îngrijorate de războiul lui Putin

Bloomberg a vorbit cu șapte persoane anonime familiare cu situația, dintre care patru au declarat că încrederea oamenilor în conducerea lui Putin a fost zdruncinată, conform The Daily Digest.

„Există un impas al elitelor: le este frică să devină țapi ispășitori pentru un război fără sens”, a explicat fostul consilier al guvernului rus, Kirill Rogov.

 Rogov a părăsit Rusia, după ce Putin a ordonat invadarea Ucrainei, și a condus grupul de reflecție Re:Russia, din Viena, care oferă analize de experți asupra țării sale.

Citeşte şi: Putin a transferat primul set de arme nucleare în Belarus, mai puternice decât cea de la Hiroșima

„Este cu adevărat surprinzător cât de răspândită în elita rusă a devenit ideea unei șanse ca Putin să nu câștige acest război”, a adăugat Rogov, sugerând că în Rusia există probleme mai mari decât cele vizibile.

În aprilie, o conversație telefonică dintre doi meembri de top ai elitei ruse, Iosif Prigojin, un producător de muzică din Moscova, și Farhad Ahmedov, un om de afaceri și fost senator, a fost divulgată publicului și a dezvăluit problemele cu care se confruntă Putin, în culise.

În conversația telefonică, Prigojin și Ahmedov au numit conducerea Rusiei „gândaci proști”, care „se rod unii pe alții", care "își târăsc țara în jos" şi "îi distrug viitorul”, potrivit Carnegie Endowment for International Peace.

Citeşte şi: VIDEO Momentul în care un grup de soldați ucraineni atacă defensiva lui Putin. Rușii sunt nimiciți 

Alexandra Prokopenko este o savantă nerezidentă la Carnegie, care a scris într-un tweet, la momentul la care s-a scurs acest apel telefonic, că discuţia lor a fost aproximativ aceeași critică pe care a auzit-o în discuțiile avute de ea, cu elitele ruse.

Prokopenko a scris: „Conținutul conversației lor este aproximativ asemănător cu ceea ce am auzit în conversațiile mele cu elitele [ruşilor]: Putin a distrus întreaga țară. Aceleași expresii, aceleași tonuri plângăcioase, aceeași dezamăgire multiplicată de disperare”.

S-ar părea că opinia în rândul elitelor ruse s-a înrăutățit de când lumea a aflat despre deziluzia lui Prigojin și Ahmedov față de actuala conducere a Kremlinului. Rămâne întrebarea: în fața luptelor interioare și a unei contraofensive ucrainene, cum se va descurca Putin?

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te