Ducesa de Cornwall „se va ridica” deasupra mulțimii și fi încoronată regina Regatului britanic

DE Daniel Toșa | Actualizat: 05.05.2023 - 12:19
Ducesa de Cornwall „se va ridica” deasupra mulțimii și fi încoronată regina Regatului britanic - Foto: Profimedia Images

Camilla va fi încoronată regină alături de soţul său, regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în cadrul unei ceremonii fastuase care se va desfășura sâmbătă la Abaţia Westminster.

SHARE

Charles al III-lea a fost proclamat rege la 10 septembrie 2022, de către Consiliul de Ascensiune. Regina Elisabeta a II-a a încetat din viaţă la reşedinţa sa de la Balmoral, Scoţia, la 8 septembrie 2022.

Ducesa de Cornwall „se va ridica” deasupra mulțimii și fi încoronată regina Regatului britanic 

Regina consoartă Camilla, fosta Alteţa Regală ducesa de Cornwall, s-a născut la 17 iulie 1947, la King's College Hospital din Londra, şi este fiica maiorului Bruce Middleton Hope Shand şi a soţiei acestuia, Rosalind Maud Shand. Fosta ducesă mai are o soră Annabel Elliot (n. 1949) şi un frate Mark Shand (1951-2014), potrivit https://www.royal.uk/.

Ducesa de Cornwall, Regina consoartă Camilla - Foto: Profimedia Images

Camilla Rosemary Shand şi-a început educaţia la Dumbrells School, în Sussex, apoi a urmat cursurile Queen's Gate School în South Kensington. De asemenea, a urmat şcoala "Mon Fertile" din Elveţia şi a studiat la Institutul Britanic din Paris.

Citește și: Noul atacator din Serbia, capturat. Este fiul unui ofițer al armatei sârbe. A tras cu un Kalașnikov

A fost căsătorită, în perioada 1973-1995, cu ofiţerul Andrew Parker Bowles, cu care are doi copii, Thomas Henry şi Laura Rose, născuţi în 1974 şi, respectiv, 1978.

Camilla s-a recăsătorit, la 9 aprilie 2005, cu prinţul Charles de Wales, pe atunci moştenitorul tronului britanic, la Guildhall, Castelul Windsor, în cadrul unei ceremonii civile. Ulterior, a avut loc o slujbă religioasă la Capela St. George, prezidată de Arhiepiscopul de Canterbury, urmată de o recepţie de nuntă la Castelul Windsor, oferită de regina Elisabeta a II-a (1926-2022).

Citește și: Primarul din Corbeanca, reținut pentru corupție, plătește rate de 7.000€ la venituri de 2.000€/ lună

Ducesa de Cornwall, Regina consoartă Camilla și Regele Charles al III-lea - Foto: Profimedia Images

Regina consoartă Camilla îşi susţine soţul, fostul prinţ de Wales, astăzi Majestatea Sa Regele, în îndeplinirea sarcinilor şi angajamentelor sale, însoţindu-l în vizitele în ţară şi în străinătate. 

Primul angajament oficial în calitatea sa de ducesă de Cornwall a fost o vizită la General Southampton Hospital, la 23 mai 2005. Prima sa vizită oficială în străinătate a avut loc în noiembrie 2005, în cadrul căreia s-a întâlnit cu preşedintele George W. Bush şi cu Prima Doamnă Laura Bush la Casa Albă. În 2009, ducesa de Cornwall şi prinţul de Wales au fost primiţi la Vatican, de papa Benedict al XVI-lea.

Regina consoartă şi-a asumat angajamente publice în numele organizaţiilor de caritate pe care le sprijină, peste 100, a căror patroană sau preşedintă este.

Activitatea de caritate este variată, acoperind mai multe teme: sănătatea şi prosperitatea, promovarea alfabetizării, artele, bunăstarea animalelor şi sprijinirea victimelor violurilor şi agresiunilor sexuale.

Regina Elisabeta a II-a a transmis, începând cu 2016, o serie de patronaje şi altor membri ai Familiei Regale. Camilla, pe atunci ducesă de Cornwall, şi-a asumat noi patronaje ale organizaţiilor caritabile Barnardo's, Battersea Dogs & Cats Home şi The Royal School of Needlework, Medical Detection Dogs, care se numără printre principalele organizaţii filantropice din lume care folosesc animale de companie în diagnosticarea unor maladii grave. În iulie 2021, a devenit patroana primului centru de referinţă pentru agresiuni sexuale din Nigeria, Mirabel.

Ducesa de Cornwall, Regina consoartă Camilla și Regele Charles al III-lea - Foto: Profimedia Images

Regina consoartă patronează mai multe organizaţii şi asociaţii literare, precum The Royal Society of Literature, şi sprijină din 2015 un concurs de scriere creativă.

În calitate de ducesă de Cornwall, Camilla a primit, în 2012, titlul "Dame Grand Cross", cea mai înaltă distincţie pentru femei în cadrul ordinului "Royal Victorian Order" (suverana britanică apreciind în mod deosebit serviciul adus), apoi, în 2016, a devenit membră a Consiliului Privat.

În decembrie 2021, regina i-a acordat distincţia "Dame" a Ordinului Jartierei, cel mai prestigios ordin cavaleresc britanic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te