Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi în timp real prezența la vot
7.655.985 Votanți în România
42,51 %
630.296 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Donald Trump, acuzat în al treilea dosar. Este vorba despre încercarea de a anula alegerile din 2020

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.08.2023 - 11:46
Donald Trump, acuzat în al treilea dosar - Foto: Profimedia Images
Donald Trump, acuzat în al treilea dosar - Foto: Profimedia Images

Fostul preşedinte american Donald Trump a fost inculpat penal pentru că a complotat în vederea anulării înfrângerii sale în alegerile din 2020. În cadrul anchetei avocatului special Jack Smith, Trump a fost acuzat de: conspiraţie în vederea fraudării SUA.

SHARE

Fostul şef de stat mai este acuzat şi de conspiraţie în vederea obstrucţionării unei proceduri oficiale; obstrucţionarea şi încercarea de obstrucţionare a unei proceduri oficiale; şi conspiraţie împotriva drepturilor.

Trump urmează să se prezinte la Tribunalul Federal din Washington, DC.

Donald Trump, acuzat în al treilea dosar

"La mai bine de două luni de la ziua alegerilor din 3 noiembrie 2020, inculpatul a răspândit minciuni, potrivit cărora ar fi existat o fraudă, care să determine rezultatul alegerilor, şi că el ar fi câştigat de fapt", se arată în rechizitoriu.

"Aceste afirmaţii au fost false, iar acuzatul ştia că sunt false, dar acuzatul le-a difuzat oricum - pentru a face ca afirmaţiile sale false, cu bună ştiinţă, să pară legitime, pentru a crea o atmosferă intensă de neîncredere şi furie şi pentru a eroda încrederea publicului în administrarea alegerilor", se mai arată în document, conform News.ro.

Complotul pentru a anula alegerile din 2020 a spulberat normele prezidenţiale şi a culminat cu un atac fizic de neconceput, la Capitoliul SUA, la 6 ianuarie 2021, când Congresul s-a reunit pentru a certifica victoria preşedintelui Joe Biden.

Citeşte şi: Trump, încolțit din toate părțile. Ar putea fi inculpat pentru influențarea alegerilor din 2020

Chiar şi înainte de asta, Trump s-a angajat într-o campanie de presiune fără precedent faţă de lucrătorii electorali şi legislatorii statelor, faţă de oficialii Departamentului de Justiţie şi chiar faţă de propriul său vicepreşedinte pentru a-i convinge să anuleze rezultatele din 2020.

Smith a declarat reporterilor că va solicita un "proces rapid" şi a încurajat membrii publicului să citească actul de acuzare.

"Atacul din capitala naţiunii noastre, din 6 ianuarie 2021, a fost un atac fără precedent asupra sediului democraţiei americane şi, aşa cum este descris în rechizitoriu, a fost alimentat de minciuni", a declarat Smith într-o scurtă declaraţie.

Citeşte şi: Procesul lui Trump privind documentele clasificate este programat în mai 2024

"Minciuni ale acuzatului care au vizat obstrucţionarea funcţiei fundamentale a procesului de colectare, numărare şi certificare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale de către guvernul naţiunii americane", a mai adăugat el.

Trump a "exploatat" atacul din 6 ianuarie, spun procurorii.

Acuzarea susţine că Trump şi coautorii au "exploatat" atacul din 6 ianuarie de la Capitoliul SUA prin continuarea eforturilor de a convinge membrii Congresului să amâne certificarea alegerilor.

"Pe măsură ce au urmat violenţele, acuzatul şi coautorii au exploatat perturbarea prin redobândirea eforturilor de a ridica pretenţii false de fraudă electorală şi de a-i convinge pe membrii Congresului să amâne în continuare certificarea pe baza acestor pretenţii", potrivit actului de acuzare.

Înşelătorie

Acuzarea mai afirmă că Trump i-a înşelat pe mulţi dintre cei care au provocat dezordine, făcându-i să creadă că vicepreşedintele de atunci, Mike Pence, ar putea schimba rezultatele alegerilor pentru a-l face pe Trump învingător.

Trump a respins orice sugestie că ar fi greşit după alegerile din 2020.

John Lauro, co-avocatul lui Trump în cazul din 6 ianuarie, a declarat pentru Fox News că Trump a fost pus sub acuzare pentru că a spus pur şi simplu "ceea ce credea, politicile şi discursul politic pe care l-a desfăşurat în calitate de preşedinte".

Lauro a criticat acuzaţiile pentru că sunt o "regurgitare a acuzaţiilor din raportul din 6 ianuarie" şi a apărat acţiunile clientului său din 6 ianuarie şi de dinaintea acestei date.

"Nimic nu a fost făcut într-un mod care să nu fie permis din punct de vedere constituţional. Nimic din ceea ce s-a întâmplat nu a fost obstrucţionist", a declarat Lauro.

Casa Albă a refuzat să comenteze.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te