Doi soldați ucrainieni, uciși. Zelenski cere sancțiuni înaintea invaziei și o întâlnire cu Putin

DE Alex Darvari | Actualizat: 19.02.2022 - 21:00
Doi soldați ucrianieni, uciși. Zelenski cere sancțiuni înaintea invaziei și o întâlnire cu Putin / The Quint

Obuze de mortier au explodat în apropierea ministrului de interne ucrainean Denis Monastîrski în timpul deplasării sale pe linia de front din estul ţării, au constatat sâmbătă jurnalişti ai AFP.

SHARE

Nu s-au semnalat răniţi.

Incidentul s-a produs lângă satul Novoluganske, pe linia de front cu separatiştii susţinuţi de Rusia, unde ministrul de interne şi deputaţi ucraineni s-au deplasat în contextul tensiunilor fără precedent cu Moscova.

Citește și: Vulnerabilitățile Armatei Române: nave învechite, rezerviști puțini

Obuzele au explodat în timp ce Denis Monastîrski ieşea din tranşeele care îi despart pe militarii ucraineni de separatiştii proruşi, după ce le acordase interviuri jurnaliştilor presei internaţionale.

Jurnaliştii şi politicienii au părăsit zona la scurt timp după aceea.

Pe de altă parte, armata ucraineană a anunţat că doi soldaţi din rândurile sale au fost ucişi şi patru răniţi în bombardamentele de sâmbătă. Cel puţin unul din ei, un căpitan în vârstă de 35 de ani, a fost ucis în apropiere de Novoluganske, dimineaţa devreme. Armata şi separatiştii susţinuţi de Moscova se acuză reciproc de escaladarea conflictului din estul Ucrainei, care a făcut deja peste 14.000 de morţi începând din 2014.

Citește și: Aurescu: Ne-am consultat cu SUA. Sancţiunile care se pregătesc pentru Rusia au „costuri severe”.

Potrivit agenţiei TASS, preluată de Reuters, autorităţile locale din sud-vestul Rusiei au declarat sâmbătă că un obuz a lovit acoperişul unei case, lângă frontiera cu Ucraina, dar nu s-au înregistrat victime.

Partea ucraineană a dezminţit ferm două relatări anterioare potrivit cărora ar fi bombardat teritoriul rus în apropiere de graniţă, subliniind că forţele Kievului nu au tras şi nu au niciun interes în escaladarea tensiunilor aflate şi aşa la cote ridicate, anunță Agerpres.

Doi soldați ucrianieni, uciși. Zelenski cere sancțiuni înaintea invaziei și o întâlnire cu Putin

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă, la CNN, că sancţiunile împotriva Rusiei ar trebui să fie anunţate înainte de o eventual atac contra Ucrainei.

 
El a subliniat că nu este de acord ca sancţiunile să apară după invadarea Ucrainei de către ruşi.

“Nu avem nevoie de sancţiunile voastre după ce are loc bombardamentul şi după ce se va trage asupra ţării noastre sau după ce nu vom mai avea graniţe sau după ce nu vom mai avea economie... De ce am avea nevoie atunci de sancţiuni? Am avut o discuţie cu unul dintre liderii ţărilor importante, cu ceva timp în urmă, şi vorbeam despre politica legată de sancţiuni... Aveam o viziune diferită despre cum ar trebui aplicate sancţiunile când atacul Rusiei se va întâmpla.

Dacă întrebaţi: Ce se poate face?, ei bine, se pot face multe. Vă putem da o listă. Cel mai important este să existe dorinţă. Dacă nici măcar nu poţi dezvălui ce ce i se va întâmpla cui dacă va începe războiul... mă îndoiesc că se va pune în aplicare după ce se va întâmpla”, a afirmat Zelenski, citat de news.ro.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus, sâmbătă, o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, într-un moment în care temerile unei invazii a Ucrainei de către Rusia sunt din ce în ce mai mari.

 
“Nu ştiu ce vrea preşedintele Rusiei. De aceea, propun să ne întâlnim”, a spus Zelenski la conferinţa de securitate de la Munchen, potrivit Le Figaro.

Volodimir Zelenski a cerut, la Munchen, un calendar “clar şi realizabil” de aderare a Ucrainei la NATO, el menţionând că Occidentul trebuie să susţină Ucraina şi capacităţiile acesteia de apărare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te