De câți bani au nevoie românii pentru a trăi în Germania? Cât costă pâinea, carnea și laptele?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 08.08.2024 - 21:01
De câți bani au nevoie românii pentru a trăi în Germania - Foto : Pixabay.com (rol ilustrativ)
De câți bani au nevoie românii pentru a trăi în Germania - Foto : Pixabay.com (rol ilustrativ)

Românii care locuiesc în Germania au un cost al vieții ridicat însă și veniturile sunt mai mari fața de cele din România. Astfel că Germania rămâne una dintre destinațiile preferate de cei care vor să se mute în străinătate.

SHARE

Românii care vor să se mute în Germania este bine să cunoască ce costuri au pentru viața de zi cu zi în această țară. Unele servicii sunt mai scumpe, poate chiar și unele alimente, față de cele din România, însă veniturile sunt mai mari ca în țară. 

Din acest ultim motiv sunt mulți români care preferă să se mute în Germania. 

De câți bani au nevoie românii pentru a trăi în Germania?

Germania a fost considerată de ani de zile cea mai puternică economie din Europa. Piața muncii oferă multe oportunități, iar salariul este în medie mai mare decât în ​​România, mai ales când vine vorba de specialiști. Companiile germane sunt foarte exigente în ceea ce privește competențele și formarea, dar le plătesc angajaților salarii mari. 

Citește și: Ce se întâmplă cu salariile românilor care locuiesc în Germania? Sunt vizați cei cu venituri mici

Un alt avantaj al locuirii în Germania este eficiența sistemului de sănătate. Fiecare cetățean german are dreptul la îngrijiri medicale de înaltă calitate.

Oricine se gândește să se mute în Germania cu familia sau plănuiește să aibă copii în viitorul apropiat trebuie să știe că sistemul de învățământ din această țară este foarte bine organizat și oferă o gamă largă de oportunități școlare.

Dezavantajul este că locuința în Germania costă în medie mai mult decât în ​​alte țări europene. Piața imobiliară poate ajunge la prețuri cu adevărat amețitoare, mai ales în metropolele mari. O altă problemă foarte mare poate fi bariera lingvistică, germana fiind o limbă foarte grea, scrie ziarulromanesc.de.

Costul produselor alimentare de bază este mai mare decât în ​​România, dar nu considerabil mai mult.

Prânzul pentru două persoane într-un restaurant costă în medie aproximativ 60 de euro. 

Un kilogram de pâine costă 4 euro, un litru de lapte costă puțin peste 1 euro.

Citește și: Mai mulți bani pentru românii din Germania. Cât este alocația pentru copii și ce beneficii mai au?

Carnea de pui costă 12 euro pe kilogram, în timp ce carnea de vită costă în medie 15 euro pe kilogram.

Când vine vorba de legume și fructe, plătim în medie 1,40 euro pe kilogram pentru cartofi și 2,50 euro pe kilogram pentru mere.

De asemenea, combustibilul costă mai mult decât în RomâniaUn litru de Super E10 costă în medie la nivel național de 1,734 de euro de euroMotorina este în medie 1.607 euro pe litru. Prețul țigărilor este mult mai mare. În prezent, un pachet se vinde cu peste 8 euro.

Apartamentele, mai scumpe ca în România

Piața imobiliară din Germania este mult mai scumpă decât în ​​multe regiuni ale României. În centrul celor mai mari metropole, prețurile pot ajunge la niveluri foarte mari. În Berlin, prețul pe metru pătrat este de 9.000 de euro, în timp ce în München ajunge la 11.000 de euro. Totuși, dacă căutăm un apartament în zone mai puțin populate sau la periferie, această sumă este în jur de 4.500 de euro/m2.

În ceea ce privește chiriile, prețul unui apartament cu două camere variază de la 700 la 1.000 de euro în funcție de locație și distanță față de centru. Cu toate acestea, în cazul apartamentelor mai mari, poate ajunge la peste 1.500 de euro pe lună. Costul facturilor lunare la gaz, electricitate și apă este de aproximativ 300 de euro pe lună, conform T-online.de.

Citește și: Alocația copiilor români din Germania, de 5 ori mai mare ca a celor din România. Cum s-a ajuns aici

Ce salarii se câștigă în Germania?

Conform statisticilor, Salariul minim din România este de aproape trei ori mai mic decât cel din Germania: adică aproximativ 740 de euro, în comparație cu 2.151 de euro.

De asemenea, salariul mediu este 4.300 euro în Germania, iar în România este la jumătate, aproximativ 1.600 de euro. Toate valorile salariale menționate mai sus sunt brute.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te