Au fost două cutremure, în regiunea Cannes. Speculaţiil şi ironii, despre o "halucinaţie colectivă"

DE Alexandru Pop | Actualizat: 02.06.2023 - 07:51
Foto: Wikimedia/Theodore Xu/CC BY-SA 4.0 / imagine cu caracter ilustrativ
Foto: Wikimedia/Theodore Xu/CC BY-SA 4.0 / imagine cu caracter ilustrativ

Au fost două cutremure ciudate, la Cannes, în câteva secunde. Se vorbeşte despre "halucinaţie colectivă". În jurul orei 17.00, două cutremure au fost resimţite pe Coasta de Azur, până la Fréjus. Imediat după aceea, un val de speculaţii a apărut pe Internet.

SHARE

Un fenomen ciudat a avut loc în departamentele Alpes-Maritimes şi Var, din sud-estul Franţei, între Cannes şi Fréjus.

Două cutremure ciudate, la Cannes

De două ori, timp de câteva zeci de secunde, au fost resimţite cutremure, puţin după ora locală 17.00 (18.00, ora României).

Serviciul departamental de pompieri şi salvare (Sdis) a confirmat pentru Le Figaro că a primit mai multe apeluri, privind "vibraţii în zona Cannes". Foarte repede, un val de speculaţii de toate felurile a cuprins reţelele sociale, în încercarea de a explica evenimentul.

Municipalitatea din Cannes şi primarul său, David Lisnard, au fost primii care au anunţat evenimentul, menţionând "două mişcări seismice, care nu au fost grave".

Citeşte şi: Cutremur puternic în Arad. A fost resimțit în mai multe orașe. Este al 40-lea seism din luna mai

Această informaţie a fost apoi preluată de mai multe ziare locale, bazându-se în parte pe site-ul specializat Allquakes.com (care a înregistrat într-adevăr un cutremur).

În cursul serii, Prefectura Alpes-Maritimes a publicat o dezminţire pe Twitter şi Facebook.

"Contrar celor relatate, site-urile oficiale de monitorizare seismică, şi anume Bureau Central de la Sismologie Française (Biroul Central Francez de Seismologie) şi Géoazur, nu au înregistrat nici un incident seismic, în zona Cannes", a scris aceasta.

Citeşte şi: Cutremur în Dâmbovița marți dimineață, la scurt timp după cel de 4,9 pe Richer produs luni la Arad

"OK, poate că nu a fost un cutremur, dar ce a fost? Adevărul este într-adevăr prea greu de găsit în această ţară", a comentat un internaut iritat, ca răspuns la mesajul oficial.

Vizibil tulburaţi şi hotărâţi să facă lumină asupra acestor cutremure misterioase, numeroşi utilizatori au dat frâu liber imaginaţiei lor (debordante). Mulţi au sugerat că un avion supersonic ar fi depăşit bariera sunetului, alţii s-au declarat convinşi că a fost vorba despre "o explozie subacvatică, legată de o activitate militară", de "prăbuşirea unei stânci" şi chiar de "Vladimir (Putin, n.r.)".

Cu toate acestea, departamentele guvernamentale au tratat cu cea mai mare rigoare acest subiect. "Am fost mobilizat la ora 18.00, de către prefect", explică Stéphane Liautaud, şef de serviciu adjunct la DDTM (Direcţia Departamentală a Teritoriilor şi a Mării) şi coordonator pentru cutremure în Departamentul Alpes-Maritimes.

Uite cutremurul - nu e cutremurul

Şi el respinge posibilitatea unui cutremur.

"Biroul seismologic central francez nu a înregistrat niciun incident, deci niciun cutremur seismic. Poate că a suferit o defecţiune sau a fost piratat, deşi cred că este foarte improbabil.

Mai ales că senzorii au înregistrat o mişcare câteva ore mai târziu, la ora 21.14", arată el.

Stéphane Liautaud, care conduce un plan de acţiune, menit să educe în privinţa riscului seismic, dar şi să prevină, să anticipeze şi să se pregătească pentru gestionarea crizelor, admite că a existat într-adevăr o explozie ciudată, a cărei origine nu o cunoaşte, conform News.ro

Teorii

"Ar fi putut fi o explozie minieră sau o tornadă pe mare", spune el cu prudenţă. "Mă bazez pe experţi în munca mea, dar eu nu sunt unul dintre ei, nu asta este meseria mea", insistă el.

Contactată, delegaţia militară departamentală din Alpes-Maritimes spune că nu ştie nimic. "Nu că nu am vrea să spunem nimic, dar nu ştim dacă există vreo legătură cu vreo activitate militară", a declarat instituţia.

În cele din urmă, la 24 de ore de la evenimente, enigma rămâne nerezolvată. Prefectura spune că îşi continuă cercetările. Dar dacă, aşa cum sugerează ironic un comentator de pe reţelele sociale, ar fi vorba pur şi simplu de un caz de halucinaţie colectivă? - se întreabă Le Figaro.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te