Se pare că armata rusă folosește din ce în ce mai mult terminale Starlink la pozițiile lor din Ucraina, achiziționându-le prin intermediul unor țări terțe, a relatat la 10 februarie publicația militară ucraineană de știri Militarnyi, citându-l pe inginerul Oleh Kutkov, angajat în terminalele Starlink pentru armata ucraineană.
Cum sprijină Elon Musk crimele lui Putin în Ucraina? Starlink, folosit tot mai mult de ruși pe front
"În cazul în care nu sunt în stare să facă nimic: Senatul SUA va investiga decizia lui Musk de a refuza accesul Ucrainei la Starlink pentru atacurile asupra Crimeei", a declarat Kutkov potrivit Bloomberg.
"De fapt, rușii au început să folosească în mod activ terminalele pe linia frontului", a spus el.
Terminalele sunt achiziționate prin intermediul unor țări terțe și revândute rușilor.
"Este imposibil de urmărit și de acoperit aceste scheme, deoarece voluntarii noștri "mătură" terminale în toate țările și plătesc de pe diferite carduri", a explicat Kutkov.
Starlink in the hands of the Russian military and operational should be investigated by the US Congress and the European Union. If the company aided and abetted Russia or even just rejected to curb its use for military means by Russia, then I see a violation of export control.… pic.twitter.com/f8jaE8IqRD
— (((Tendar))) (@Tendar) February 10, 2024
Citește și: VIDEO Convoi de 50.000.000$ distrus de HIMARS. Artilerii, radare, sisteme de război electronic, arse
În timp ce terminalele funcționează doar în Ucraina, este imposibil de distins care parte de pe linia frontului deține un anumit terminal în zona de 20 de kilometri, deoarece toate folosesc același canal și același programator de satelit.
"Așadar, fie lucrează toți, fie nu lucrează nimeni", a spus el, adăugând că o concentrare mare de terminale într-o zonă duce la supraîncărcarea sistemului și la scăderea vitezei, potrivit defenseone.com.
Ce spune SpaceX, compania din spatele Starlink despre terminalele ajunse pe mâna rușilor
SpaceX, compania din spatele Starlink, a transmis că nu face afaceri cu guvernul rus sau cu forțele sale armate și că va lua măsuri pentru a dezactiva terminalele dacă acestea sunt folosite de părți neautorizate.
"Starlink nu este activ în Rusia, ceea ce înseamnă că serviciul nu va funcționa în această țară. SpaceX nu a vândut niciodată Starlink în Rusia și nici nu a livrat echipamente în Rusia", a precizat compania.
Citește și: Rusia a bombardat puternic Ucraina la granița României. Mesaje RO-ALERT, în Tulcea
Anterior, directorul New Geopolitics Research Network și expertul militar Mihailo Samus s-a întrebat dacă este posibil ca Starlink să fie flashat fără știrea lui Elon Musk.
"Există întrebări foarte interesante aici", a declarat Samus într-un interviu pentru Radio NV.
"Nu este aceasta o dovadă că Elon Musk începe să susțină Rusia, începe să-l susțină pe dictatorul rus Vladimir Putin?". a spus Samus.
Elon Musk a propus antirior restabilirea relațiilor normale cu Rusia
Anterior, în timpul unei discuții online pe platforma sa X (fostul Twitter), Elon Musk a propus "restabilirea relațiilor normale" cu Rusia prin cedarea unor părți din teritoriul ucrainean către aceasta, a relatat The Wall Street Journal pe 23 octombrie.
Comisia pentru servicii armate a Senatului SUA investighează decizia lui Elon Musk, directorul general al SpaceX și Tesla, de a nu activa rețeaua de sateliți Starlink deasupra Crimeei ocupate, a relatat Bloomberg la 15 septembrie, citându-l pe președintele comisiei, Jack Reed.