Cum sprijină Elon Musk crimele lui Putin în Ucraina? Starlink, folosit tot mai mult de ruși pe front

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.02.2024 - 09:47
Cum sprijină Elon Musk crimele lui Putin în Ucraina? Starlink, folosit tot mai mult de ruși pe front - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Cum sprijină Elon Musk crimele lui Putin în Ucraina? Starlink, folosit tot mai mult de ruși pe front. Armata rusă desfășoară din ce în ce mai multe terminale Starlink pe pozițiile de front din Ucraina, la doar câteva ore după ce Putin l-a lăudat pe miliardarul american.

SHARE

Se pare că armata rusă folosește din ce în ce mai mult terminale Starlink la pozițiile lor din Ucraina, achiziționându-le prin intermediul unor țări terțe, a relatat la 10 februarie publicația militară ucraineană de știri Militarnyi, citându-l pe inginerul Oleh Kutkov, angajat în terminalele Starlink pentru armata ucraineană.

Cum sprijină Elon Musk crimele lui Putin în Ucraina? Starlink, folosit tot mai mult de ruși pe front

"În cazul în care nu sunt în stare să facă nimic: Senatul SUA va investiga decizia lui Musk de a refuza accesul Ucrainei la Starlink pentru atacurile asupra Crimeei", a declarat Kutkov potrivit Bloomberg.

"De fapt, rușii au început să folosească în mod activ terminalele pe linia frontului", a spus el.

Terminalele sunt achiziționate prin intermediul unor țări terțe și revândute rușilor.

"Este imposibil de urmărit și de acoperit aceste scheme, deoarece voluntarii noștri "mătură" terminale în toate țările și plătesc de pe diferite carduri", a explicat Kutkov.

Citește și: VIDEO Convoi de 50.000.000$ distrus de HIMARS. Artilerii, radare, sisteme de război electronic, arse

În timp ce terminalele funcționează doar în Ucraina, este imposibil de distins care parte de pe linia frontului deține un anumit terminal în zona de 20 de kilometri, deoarece toate folosesc același canal și același programator de satelit.

"Așadar, fie lucrează toți, fie nu lucrează nimeni", a spus el, adăugând că o concentrare mare de terminale într-o zonă duce la supraîncărcarea sistemului și la scăderea vitezei, potrivit defenseone.com.

Ce spune SpaceX, compania din spatele Starlink despre terminalele ajunse pe mâna rușilor

SpaceX, compania din spatele Starlink, a transmis că nu face afaceri cu guvernul rus sau cu forțele sale armate și că va lua măsuri pentru a dezactiva terminalele dacă acestea sunt folosite de părți neautorizate.

"Starlink nu este activ în Rusia, ceea ce înseamnă că serviciul nu va funcționa în această țară. SpaceX nu a vândut niciodată Starlink în Rusia și nici nu a livrat echipamente în Rusia", a precizat compania.

Citește și: Rusia a bombardat puternic Ucraina la granița României. Mesaje RO-ALERT, în Tulcea

Anterior, directorul New Geopolitics Research Network și expertul militar Mihailo Samus s-a întrebat dacă este posibil ca Starlink să fie flashat fără știrea lui Elon Musk.

"Există întrebări foarte interesante aici", a declarat Samus într-un interviu pentru Radio NV.

"Nu este aceasta o dovadă că Elon Musk începe să susțină Rusia, începe să-l susțină pe dictatorul rus Vladimir Putin?". a spus Samus.

Elon Musk a propus antirior restabilirea relațiilor normale cu Rusia

Anterior, în timpul unei discuții online pe platforma sa X (fostul Twitter), Elon Musk a propus "restabilirea relațiilor normale" cu Rusia prin cedarea unor părți din teritoriul ucrainean către aceasta, a relatat The Wall Street Journal pe 23 octombrie.

Comisia pentru servicii armate a Senatului SUA investighează decizia lui Elon Musk, directorul general al SpaceX și Tesla, de a nu activa rețeaua de sateliți Starlink deasupra Crimeei ocupate, a relatat Bloomberg la 15 septembrie, citându-l pe președintele comisiei, Jack Reed.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te