Cum răspund la aceleaşi întrebări GPT-4 și rivalul său chinez ERNIE

DE Florin Budescu | Actualizat: 16.12.2023 - 18:51
Cum răspund la aceleaşi întrebări GPT-4 și rivalul său - Foto: Profimedia Images

Cum răspund la aceleaşi întrebări GPT-4 și rivalul său chinez ERNIE. ERNIE Bot 4.0, produs de gigantul tehnologic chinez Baidu, este considerat a fi în aceeași ligă cu chatbot-ul american GPT-4.

SHARE

Cum răspund la aceleaşi întrebări GPT-4 și rivalul său chinez ERNIE. ERNIE Bot 4.0, produs de gigantul tehnologic chinez Baidu, este considerat a fi în aceeași ligă cu chatbot-ul american GPT-4, urmaşul evoluat al lui ChatGPT.

Lansat în octombrie, iar pentru abonații plătitori în noiembrie, ERNIE 4.0, o versiune îmbunătățită a primului concurent ChatGPT al lui Baidu, „nu este inferior în nici un aspect față de GPT-4”, susţine Robin Li, directorul general miliardar al lui Baidu.

Cum răspund la aceleaşi întrebări GPT-4 și rivalul său chinez ERNIE

CNN a testat fiecare bot introducând solicitări scrise în limba sa principală. ERNIE este conceput în principal pentru a fi folosit în limba chineză, deși poate gestiona interogări în limba engleză la un nivel mai puțin avansat.

GPT-4 este optimizat pentru utilizare în engleză, dar poate răspunde și la întrebări în alte limbi, cum ar fi germana.

ERNIE a învins GPT-4 pe anumite solicitări, cum ar fi cele legate de afaceri curente. Robotul chinez știa că Taylor Swift este acum miliardar[, că China și-a demis recent ministrul Apărării, care murise. Auyise de Matthew Perry, vedeta din serialul „Friends”

Citeşte şi: Soft-ul OpenAI ChatGPT, blocat de autoritățile din Italia din cauza riscurilor de securitate și GDPR

GPT a avut răspunsuri învechite la aceste întrebări, afirmând că „nu au existat cazuri informaţii pe scară largă în care un cântăreț american să devină miliardar” și „nu există rapoarte despre moartea vreunui membru al distribuției din filmul de televiziune „Friends””.

A numit un fost oficial, când a fost întrebat cine este ministrul Apărării al Chinei. La fiecare răspuns, botul a spus că se bazează pe informații din aprilie 2023, luna în care baza sa de date a fost actualizată ultima dată.

OpenAI, proprietarul GPT-4, a recunoscut nevoia de a-și extinde baza de cunoștințe, spunând în noiembrie că o nouă versiune va încorpora mai multe informații decât modelul său anterior.

Citeşte şi: China a înconjurat Taiwanul cu nave militare și 10 avioane de război. Ce acuză Beijingul?

„Suntem la fel de enervați ca și voi toți, probabil mai mult, că cunoașterea lumii de către GPT s-a încheiat în anul 2021”, a glumit CEO-ul Sam Altman, la adresa companiei. în prima conferință pentru dezvoltatori, de luna trecută.

CNN le-a dat lui ERNIE și GPT câteva sarcini simple. Aprecierea: Nu poți greși cu nici unul dintre boţi. Într-o misiune, am cerut ambilor roboți să ajute un designer grafic muncitor să-i ceară șefului o mărire de salariu.

Fiecare a subliniat argumente convingătoare în eventualele e-mailuri, subliniind contribuțiile angajatului și solicitând o întâlnire, pentru a discuta subiectul în persoană.

Citeşte şi: Cum a permis România unei companii din China să intre „pe ușa din spate” a licitațiilor 5G

În unele privințe, ERNIE părea să știe să citească mai bine prin camera de telefon, sugerând utilizatorului să ia notă de starea de spirit a companiei sau de alți factori relevanți, cum ar fi constrângerile bugetare.

GPT, pe de altă parte, a dat un sfat practic de forţă, îndemnând angajații să includă un document care să evidențieze realizările lor recente. Rezultatele au fost similare atunci când ERNIE și GPT au primit solicitarea să vină cu planuri privind o masă sănătoasă.

Rugați să ofere cinci idei pentru prânzuri bogate în proteine ​​și cu conținut scăzut de carbohidrați, în timpul săptămânii, ambii roboţi AI au oferit opțiuni similare - sau în unele cazuri exact aceleași, inclusiv salate de pui la grătar, împachetări cu salată verde cu ton sau curcan cu multă verdeață.

Identic. Dar ce ne facem la un haiku?

Răspunsurile lor au fost practic identice. La fel ca alți roboți AI, ERNIE încă pare să devină confuz uneori, chiar și la interogări aparent simple. Când i s-a cerut fiecărui bot să vină cu un haiku romantic, pentru o persoană dragă, aflată departe, GPT a reușit să spună, recitând:

„Șoaptele traversează marea,
Luna îți leagănă zâmbetul atât de strălucitor,
Inima navighează spre lumina ta.”

ERNIE părea să înțeleagă greșit solicitarea. A reușit să creeze un poem la fel de emoționant, în chineză, folosind un limbaj similar, cum ar fi o referire la „luna din inima mea”.

Dar poemul a constat din nouă rânduri, majoritatea folosind șapte caractere. 

În timp ce acest lucru este în conformitate cu stilul poeziei clasice chineze - la care ERNIE este recunoscut că este deosebit de bun - un haiku tradițional constă din trei rânduri, fiecare conținând cinci, șapte și cinci silabe.

Cenzură pe politică

Deloc surprinzător, ERNIE se ridică în picioare, în poziţie de drepţi şi salută regulamentar, când este întrebat despre politica chineză.

Aducerea în discuţie a poate celui mai sensibil eveniment din istoria chineză modernă, masacrul din Piața Tiananmen, este complet interzisă. Când a fost întrebat ce s-a întâmplat pe 4 iunie 1989, la Beijing, botul a închis caseta de interogări și a spus, după cum se arată mai jos: „Schimbați subiectul și începeți din nou. Creați o conversație nouă.”

La această dată, trupele Armatei Populare de Eliberare au reprimat manifestanții pro-democrație, care protestau pașnic, în capitala chineză. Nu este disponibil nici un număr oficial de morți, dar estimările variază de la sute la mii.

Acurateţe

GPT-4 a descris cu acuratețe tragedia istorică, menționând că „guvernul chinez a menținut de atunci cenzura și controlul strict asupra discuțiilor despre evenimente”.

ERNIE s-a blocat și când a fost întrebat de ce liderul Xi Jinping a eliminat limitele mandatului prezidențial, ceea ce i-a deschis calea pentru a conduce China pe viață.

După ce ați introdus interogarea, opțiunea de a apăsa trimiterea dispare și un mesaj de eroare apare intermitent pe ecran, care spune: „Utilizatorul actual este interzis, vă rugăm să încercați din nou.” Utilizatorului i se oferă apoi opțiunea de a trimite o nouă solicitare.

Xi, pe viaţă. GPT ştie

GPT, între timp, citează poziția oficială a guvernului: alinierea președinției cu celelalte poziții ale lui Xi, care nu au limite de mandat. Acesta subliniază că „criticii, totuși, au văzut această mișcare ca pe o consolidare a puterii, permițându-i efectiv lui Xi să devină potențial un lider pe viață”.

Baidu, care și-a făcut prima dată renumele ca fiind răspunsul Chinei la Google, nu este străin de ştiinţa de a filtra răspunsul la astfel de interogări și, la fel ca toate platformele tehnologice chineze, este obligat legal să cenzureze conținutul afișat în țară.

Punerea aceleiași întrebări despre 4 iunie 1989, pe motorul său de căutare de exemplu, returnează o serie de declarații guvernamentale chineze sau rapoarte din mass-media de stat, despre „tulburările politice” din Beijing, din acea zi, fără a menționa nici un deces.

Tendinţa continuă

Este de așteptat ca tendința să continue chiar și odată cu apariția IA generativă, tehnologia care stă la baza chatbot-urilor precum ERNIE și GPT-4. În iulie, China a devenit una dintre primele țări din lume care a emis reglementări privind IA generativă, cerând furnizorilor săi să adere la „valorile socialiste de bază”.

Ca și în cazul tuturor celorlalte produse de informare, conținutul generat de inteligența artificială trebuie să urmeze linia Partidului Comunist, aflat la guvernare, care, sub conducerea lui Xi Jinping, și-a înăsprit controlul asupra fiecărui aspect al vieții.

De fapt, contul CNN de pe ERNIE a fost blocat, după ce a întrebat despre aceste subiecte, botul citând „prea multe încălcări ale reglementărilor relevante”, fără a preciza care dintre ele. Pe alte subiecte dificile, GPT-4 a găsit o modalitate de a rămâne cu capul deasupra apei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te