Turcia a fost zguduită de atentate teroriste majore. O cronologie din 2015 până în prezent

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.11.2022 - 11:50
Turcia a fost zguduită în ultimii ani de atentate teroriste care au făcut multe victime

Atentatul din 13 noiembrie, din Istanbul „este prima explozie de acest fel din cel mai mare oraș al Turciei în ultimii ani”, scrie Al Jazeera. Această țară a fost lovită de o serie de bombardamente mortale între 2015 și 2017 de către ISIL (ISIS) și grupurile kurde în afara legii.

SHARE

Vă prezentăm o cronologie a atentatelor din Turcia:

Iulie 2015: Cel puțin 30 de persoane au fost ucise și aproape 100 au fost rănite în urma unei explozii în orașul Suruc, din sud-estul Turciei, la granița cu Siria.

August 2015: Un atac cu bombă la o secție de poliție din Istanbul a rănit cinci ofițeri de poliție și doi civili.

Octombrie 2015: Două explozii la un nod rutier din centrul capitalei turce Ankara au ucis cel puțin 95 de persoane și au rănit alte aproape 200.

Februarie 2016: Cel puțin 28 de persoane au fost ucise și alte 60 au fost rănite după explozia unei mașini-capcană la Ankara.

Martie 2016: Cel puțin 37 de persoane au fost ucise și peste 70 de persoane au fost spitalizate cu răni după ce o mașină-capcană a explodat în Ankara.

Martie 2016: Cel puțin 5 au fost uciși și 36 au fost răniți după ce o explozie despre care se crede că ar fi fost cauzată de un atentat sinucigaș a lovit populara stradă Istiklal din zona Pieței Taksim din centrul Istanbulului.

Citește și: VIDEO Istoria lui Ionuț Butoi, veteran rănit în Afganistan, devenit campion olimpic. Trăiesc să ajut

Iunie 2016: Cel puțin 41 de persoane au fost ucise și alte aproape 239 au fost rănite într-un atac pe principalul aeroport internațional Ataturk din Istanbul.

August 2016: Peste 50 de persoane au fost ucise și alte zeci au fost rănite într-un atac sinucigaș la o ceremonie de nuntă în provincia Gaziantep, din sud-estul Turciei, lângă granița cu Siria.

Octombrie 2016: Un atac cu mașină-capcană asupra unei stații militare a ucis cel puțin 18 persoane în provincia Hakkari din sud-estul Turciei.

Noiembrie 2016: ISIL și-a revendicat responsabilitatea pentru un atentat cu mașină- capcană care a ucis nouă persoane în sud-estul Turciei, dominată de kurzi.

Decembrie 2016: Două explozii au lovit orașul turc Istanbul, ucigând cel puțin 38 de persoane, majoritatea personal de poliție, și rănind alte peste 160 de persoane.

Citește și: VIDEO Teroristul de la Istanbul care a ucis șase persoane și a rănit alte 81, arestat

Ianuarie 2017: Cel puțin 39 de persoane au fost ucise și alte zeci au fost rănite într-un atac asupra unui club de noapte aglomerat din Istanbul.

Ianuarie 2017: O explozie în fața unui tribunal din orașul turc Izmir din Marea Egee a ucis cel puțin două persoane, inclusiv un ofițer de poliție, și a rănit pe alte câteva, potrivit unui comunicat al guvernatorului orașului.

Iulie 2019: Cel puțin trei persoane au fost ucise într-o explozie cu mașină-capcană în orașul Reyhanli, din sudul Turciei, situat aproape de granița cu Siria.

Septembrie 2019: Șapte persoane au fost ucise și alte 10 au fost rănite în provincia Diyarbakir din sud-estul Turciei, când un dispozitiv exploziv improvizat (IED) plasat pe o șosea a explodat în timp ce trecea un vehicul care transporta săteni.

Noiembrie 2022: Cel puțin șase persoane au fost ucise și altele au fost rănite duminică, 13 noiembrie, când o explozie a zguduit o stradă pietonală aglomerată din centrul Istanbulului, potrivit guvernatorului local și videoclipuri publicate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te