Controalele la granița României cu Bulgaria, șanse mari să fie eliminate. Decizia depinde de Austria

DE Alex Darvari | Actualizat: 09.10.2023 - 21:40
Controalele la granița dintre România și Bulgaria, șanse mari să fie eliminate - Foto: Profimedia Images

Controalele la granița dintre România și Bulgaria ar putea fi eliminate în decembrie dacă nu vom intra în Schengen. Intrarea României în Schengen este destul de puțin probabilă, președintele Iohannis arătându-se sceptic în această privință.

SHARE

România și Ungaria ar urma să elimine controalele la frontieră potrivit unei declarații a premierului citată de 24chasa

Încrederea că, în decembrie, Bulgaria și România vor putea adera la Schengen, iar vetourile Austriei (pentru ambele țări) și Olandei (pentru Bulgaria) vor fi ridicate, a fost exprimată de premierii Nikolay Denkov și Marcel Ciolacu. Cei doi au fost susținuți de premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Citește și: De ce crede Klaus Iohannis că nu intrăm curând în Schengen. „Progresele sunt modeste”

Cei trei prim-miniștri s-au întâlnit la reședința de la Euxinograd, în apropiere de Varna, pentru o reuniune privind impulsionarea proiectelor trilaterale de infrastructură.

Controalele la granița României cu Bulgaria, șanse mari să fie eliminate. Decizia depinde de Austria

"Sunt convins că Austria și Olanda beneficiază de pe urma intrării Bulgariei și României în spațiul Schengen. Și pot deja să aud argumentele noastre fiind prezentate de politicieni din alte țări UE", a declarat premierul Nikolai Denkov după discuții. "Va fi foarte dificil să se apere poziția împotriva intrării noastre în Schengen", a adăugat el.

Încrederea că în decembrie cele două țări vor obține în sfârșit un "da" pentru aderarea la Schengen a fost exprimată și de premierul român Marcel Ciolacu.

Citește și: De ce nu ne vrea de fapt Austria în Schengen, nici în 2024. ”Nu mai e loc de menajamente”

"De data aceasta ar trebui să existe discuții pe această temă, iar dacă Austria va continua să se opună prin veto, fără să dea explicații, vom lua în considerare un răspuns comun", a spus el.

Cuvintele sale au fost un răspuns la o întrebare dacă Bulgaria și România vor acționa în justiție împotriva Austriei pentru încălcarea tratatului UE prin veto-ul său.

Cu toate acestea, ambii prim-miniștri au lăsat să se înțeleagă că Sofia și Bucureștiul discută deja despre acțiuni în cazul în care celor două țări nu li se va permite să adere din nou la Schengen.

După decembrie, ar putea fi discutată ideea ca Bulgaria și România să elimine controalele la frontierele dintre ele chiar dacă nu vom adera la Schengen, a răspuns Marcel Ciolacu la o întrebare.

„Deocamdată, Bulgaria este concentrată 100% pe planul A, care este aderarea la Schengen în decembrie. Apoi ne vom gândi la planul B", a răspuns premierul bulgar Nikolay Denkov la aceeași întrebare.

Eliminarea controalelor la granița din Bulgaria și România este mai posibilă decât aderarea la Schengen. Amintim că președintele Iohannis s-a arătat neîncrezător asupra aderării României la Schengen pe termen scurt.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te