În fiecare an, miliarde de tone de deșeuri electronice sunt aruncate la gunoi fără oamenii să conștientizeze valoarea lor reală.
Citește și: Bijuterii din aur sau falsuri? Cum să verifici dacă o bijuterie este din aur: 7 metode sigure
O echipă de cercetători de la ETH Zurich a descoperit că un mic aparat electrocasnic, de doar 25 de grame, conține urme de aur de 22 de karate.
Comoara ascunsă în aparatul de 25 de grame pe care îl aruncăm fără să știm că valorează o avere
Până acum, recuperarea metalelor prețioase din electronice a fost dificilă, costisitoare și poluantă, însă cercetătorii elvețieni au dezvoltat o metodă inovatoare și prietenoasă cu mediul.
Potrivit unui studiu publicat în Advanced Materials, cercetătorii au extras o pepită de 450 de miligrame de aur din doar 20 de plăci de bază vechi de computere. Celași lucru se întâmplă și în cazul telefoanelor mobile vechi, pe care mulți români le țin aruncate prin sertare.
Electronicele conțin numeroase metale prețioase, inclusiv aur, argint și platină. Printre dispozitivele care ascund adevărate comori electronice se numără: computere și laptopuri (plăci de bază, contacte, procesoare), telefoane mobile și modele vechi de telefoane fixe, aparate video și sisteme audio, semiconductori și alte componente electronice.
Citește și: Vânătorii de comori în alertă! Un bărbat a ascuns 2.000.000 $ în 5 locuri. O carte conține indiciile
Sursa foto: Profimedia images
Raportul cost-beneficiu este impresionant. Pentru fiecare 5 lei investit într-o metodă revoluționară de extragere a auurului, se pot obține până la 250 de în aur.
Noua tehnologie folosește zerul, un produs secundar al industriei lactatelor, care, printr-un tratament termic special, este transformat într-un burete din nanofibre proteice.
Acesta are capacitatea de a absorbi ionii de aur din metalele topite, fără utilizarea unor substanțe chimice toxice, potrivit Ziarulromânesc.at.
Sursa foto: Profimedia images
Cum se extrage aurul cu ajutorul unui produs din industria lactatelor
Procesul de extracție se desfășoară în trei pași:
Primul pas constă în topirea și ionizarea componentelor electronice.
Al doilea pas presupune scufundarea buretelui de nanofibre în soluția obținută, unde acesta atrage ionii de aur.
Al treilea pas presupune încălzirea materialului rezultat pentru a extrage aurul sub formă de pepite.
Dacă această tehnologie ar fi implementată la scară largă, ar putea transforma radical industria reciclării electronice.
Sursa foto: Profimedia images
Recuperarea aurului nu doar că ar reduce poluarea, ci ar oferi o alternativă sustenabilă la mineritul tradițional, care afectează grav mediul.
Așa că, data viitoare când vrei să arunci un telefon sau un computer vechi, amintește-ți că s-ar putea să ai în mâini o mică bucățică de aur.