La 9 august 1945, la ora locală 11.02, bomba atomică cu plutoniu botezată „The Thin Man” (Subțirelul, aluzie la fostul președinte SUA, Franklin Roosevelt, n.r.) era lansată din avionul B-29 botezat Bockscar și avându-i la manșă pe maiorul Charles W. Sweeney și pe locotenentul Charles Donald Albury.
Bomba a explodat la 47 de secunde de la lansare, la o înălțime de aproximativ 500 de metri și a ucis 74.000 de oameni.
Se întâmpla la trei zile de la atacul nuclear care a ucis, la Hiroshima, alți 140.000 de oameni.
Citește și: Adi Hădean, postare amar-ironică despre litoral: „Mizeria pe care o găsești aici e produsul nostru”
Luni, la ora locală 11.02 (ora 5.02 în România), supraviețuitori ai celui de-al doilea atac atomic din istoria umanității și câțiva reprezentanți ai guvernelor străine au luat parte la un moment de reculegere.
Tratatul de Interzicere a armelor nucleare, nesemnat de puterile atomice și de Japonia
Din cauza pandemiei de COVID, numărul persoanelor autorizate să asiste la ceremonie a fost restrâns, pentru al doilea an la rând.
„Liderii internaționali trebuie să se angajeze să reducă armele nucleare şi să instaureze încrederea prin dialog, iar societatea civilă trebuie să exercite presiuni în această direcție”, a îndemnat primarul din Nagasaki, Tomihisa Taue.
Citește și: Mihai Bendeac îl acuză pe Cătălin Măruță de hărțuire: „Te rog eu, băi, nu mă mai suna”
La rândul său, premierul Yoshihide Suga a subliniat că Japonia, „în calitatea sa de unică ţară care a fost supusă unor bombardamente atomice în timpul războiului, are ca misiune să determine comunitatea internațională să avanseze, etapă cu etapă, către o lume fără arme nucleare”.
Ceremoniile din 2021, de comemorare ale atacurilor atomice de la Hiroșima și Nagasaki, sunt primele de la intrarea în vigoarea Tratatului Internațional privind Interzicerea Armelor Nucleare (TIAN), în luna ianuarie a anului curent.
Este un tratat pe care tocmai cele nouă țări care dețin arma atomică nu l-au semnat, remarcă presa internațională.
Cei nouă sunt Statele Unite, Rusia, China, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord.
TIAN nu a fost semnat nici de către Tokyo, care depinde puternic de puterea militară americană pentru asigurarea apărării în regiune.