Comandamentul Strategic al SUA avertizează: Vine Războiul cel mare. Cel din Ucraina e de „încălzire”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.11.2022 - 17:35
Comandamentul Strategic al SUA: Vine războiul cel mare - FOTO: undarkmagazine
Comandamentul Strategic al SUA: Vine războiul cel mare - FOTO: undarkmagazine

Războiul din Ucraina este un preludiu la provocări militare mai mari pentru SUA în viitorul apropiat, a declarat șeful Stratcom al SUA, avertizând că Rusia și China depășesc America în arena nucleară, pierzând din puterea de descurajare.

SHARE

Șeful Comandamentului Strategic al SUA, amiralul Charles Richard, a avertizat, într-un discurs rostit la Simpozionul Anual de Actualizare a Industriei 2022 al Ligii Submarinelor Navale, asupra războiului din Ucraina că „aceasta este doar încălzire”, potrivit Jerusalem Post.

„Această criză ucraineană în care ne aflăm acum este doar o încălzire", a spus Richard. „Urmează cea mare. Și nu va trece mult timp până când vom fi testați în moduri în care nu am mai fost testați de mult timp."

Amiralul Richard a avertizat că SUA își pierde puterea de descurajare nucleară în fața unor concurenți precum China și Rusia.

„Când evaluăm nivelul nostru de descurajare împotriva Chinei, observăm, în mod fundamental, că ei pun capacități pe teren mai repede decât noi."

În documentul de strategie națională de apărare publicat la 27 octombrie, Pentagonul a prezentat o „situație dezastruoasă” în ceea ce privește echilibrul nuclear dintre SUA pe de-o parte și Rusia și China de cealaltă parte.

„Principalii noștri concurenți continuă să își extindă și să își diversifice capacitățile nucleare, pentru a include sisteme noi și destabilizatoare, precum și capacități nenucleare care ar putea fi folosite pentru a efectua atacuri strategice", se arată în analiza posturii nucleare.

Citește și

30% din români refuză să meargă la un eventual război. Motivația are legătură cu averile șmecherilor

Ruși bolnavi de inimă, epilepsie sau invalizi, mobilizați la război cu documente falsificate

„Au demonstrat puțin interes în a-și reduce dependența de armele nucleare. În schimb, Statele Unite se concentrează pe înlocuirea în timp util a sistemelor vechi aflate pe teren, care se apropie rapid de sfârșitul duratei de viață".

China urmărește să dețină cel puțin 1.000 de focoase transportabile până la sfârșitul anului 2030, iar Rusia intenționează să desfășoare 1.550 de focoase limitate de Tratatul START pe vehicule de transport.

„Republica Populară Chineză reprezintă provocarea generală de ritm pentru planificarea apărării SUA și un factor din ce în ce mai important în evaluarea descurajării noastre nucleare. RPC s-a angajat într-o ambițioasă expansiune, modernizare și diversificare a forțelor sale nucleare și a stabilit o triadă nucleară incipientă.", se arată în analiza posturii nucleare.

„Rusia continuă să pună accentul pe armele nucleare în strategia sa, să își modernizeze și să își extindă forțele nucleare în sprijinul politicii sale de securitate revizioniste."

Comandantul Stratcom a evaluat că un domeniu pe care SUA încă îl domină este cel al capacităților submarine și a cerut armatei americane să caute moduri de a-și restabili avantajul competitiv.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te