Cine este noul președinte al Cehiei: De la un fost agent secret comunist, la general NATO

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 30.01.2023 - 12:14
Petr PAvel, noul președinte al Cehiei- Foto: Profimedia Images

În vârstă de 61 de ani, veteran decorat, care a luat parte la o misiune de menținere a păcii cu mize mari în Balcani și și-a reprezentat țara ca general de rang înalt al NATO, a fost ales sâmbătă președinte al Cehiei, învingându-l pe fostul prim-ministru miliardar Andrej Babiš.

SHARE

După numărarea a 97% buletine de vot, din aproape 15.000 de secții de votare, Pavel a avut 57,8% din voturi, comparativ cu 42,2% pentru Babiš, scrie Euronews.

Deși președinții cehi dețin puțină putere în stat, Pavel va avea influență asupra politicii externe și a prestației guvernamentale, precum și puterea de a numi judecători constituționali și bancheri centrali.

Fidel trecutului său militar, el a promis că va aduce „ordine” în Republica Cehă, un membru al UE și NATO cu 10 milioane de oameni, lovit de inflația record și de tulburările economice din cauza războiului din Ucraina.

„Nu pot ignora faptul că oamenii de aici simt din ce în ce mai mult haos, dezordine și incertitudine. Că Statul a încetat cumva să mai funcționeze", a spus Pavel.

„Trebuie să schimbăm asta”, a adăugat el. „Trebuie să respectăm regulile, care vor fi valabile pentru toată lumea deopotrivă. Avem nevoie de o analiză generală."

Erou de război

După modelul tatălui său, Pavel a urmat o educație militară în fosta Cehoslovacie, care era condusă de comuniști susținuți de Kremlin.

S-a alăturat Partidului Comunist, la fel ca rivalul său miliardar Babiš, și în curând a urcat în rândurile armatei, studiind pentru a deveni agent de informații.

Criticii îl reproșează trecutul său comunist, deși Pavel s-a apărat spunând că apartenența la partid era „normală” în familia sa și a numit-o o „greșeală”.

Când Cortina de Fier s-a prăbușit în 1989, Pavel și-a aruncat carnetul de partid, dar a continuat cu pregătirea în domeniul informațiilor.

Pe fondul conflictului din fosta Iugoslavie, Pavel - antrenat ca parașutist de elită și deținând gradul de locotenent colonel la acea vreme - a ajutat la evacuarea trupelor franceze blocate în mijlocul luptei dintre croați și paramilitarii etnici sârbi în Croația, câștigând Crucea militară franceză pentru curaj.

„A ajuns în mai multe situații tensionate și le-a gestionat întotdeauna cu calm”, a spus generalul ceh în retragere Aleš Opata, care a servit cu Pavel.

Mai târziu a studiat la școlile de pregătire militară din Marea Britanie, obținând un master la King’s College din Londra.

După ce țara sa a aderat la NATO în 1999, Pavel a urcat în ierarhia alianței, devenind cel mai mare oficial militar al acesteia în 2015. Cu un cufăr plin de decorațiuni, s-a pensionat în 2018.

Care sunt opiniile lui politice

Pavel a candidat ca independent și a fost cel mai puternic dintre cei trei candidați susținuți de coaliția liberal-conservatoare SPOLU a fostului președinte Miloš Zeman.

El a susținut o mai bună redistribuire a bogăției și o impozitare mai mare a celor bogați, susținând în același timp politici progresive în probleme precum căsătoria între persoane de același sex și eutanasia.

Poziționându-se ca o contrapondere a populismului, Pavel ancorează Cehia în NATO și vrea să-și alinieze țara la Uniunea Europeană.

Citește și: Oficial NATO: Alianța, pregătită pentru confruntare directă cu Rusia. România, „o linie roșie”

„Principala problemă în joc este dacă haosul și populismul vor continua să stăpânească sau ne vom întoarce la respectarea regulilor... și vom fi o țară de încredere pentru aliații noștri”, a spus el după ce a câștigat cu strictețe primul tur al alegerilor.

Un susținător ferm al Ucrainei, rivalii politici ai lui Pavel au susținut că ar trage țara într-un război cu Rusia.

Citește și: Partidul premierului austriac Karl Nehammer câștigă alegerile regionale, dar pierde majoritatea

„Știu despre ce este războiul și cu siguranță nu-l doresc nimănui”, a spus Pavel. „Primul lucru pe care l-aș face este să încerc să țin țara cât mai departe de război.”

Adesea, purtând blugi și o jachetă de piele, Pavel este un poliglot, vorbește cehă, engleză, franceză și rusă și iubește motocicleta.

El deține o licență de port-armă și este căsătorit cu un colegă militar, Eva Pavlová.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te