Cum arată cea mai mare operaţiune de dezinformare cunoscută, din lume? China, „vioara” întâi

DE Florin Budescu | Actualizat: 14.11.2023 - 22:19
Xi și Putin - Foto: Profimedia Images

Guvernul chinez a pus la punct cea mai mare operațiune de dezinformare online cunoscută, din lume, și o folosește pentru a hărțui rezidenții, politicienii și companiile din SUA.

SHARE

Uneori, îşi amenință victimele cu violența, a constatat o analiză a documentelor judecătorești și a dezvăluirilor publice făcute de către companiile de social media.

Atacurile, adesea de natură profund personală, fac parte dintr-o campanie de intimidare a guvernului chinez din ce în ce mai bine organizată, care vizează rezidenţii din Statele Unite, arată documentele.

Cea mai mare operaţiune de dezinformare

Departamentul de Stat al SUA spune că tacticile fac parte dintr-un efort mai mare, de mai multe miliarde de dolari, de a modela mediul informațional din lume și de a reduce la tăcere criticii Beijingului, care s-a extins sub președintele Xi Jinping.

Mâine, Joe Biden urmează să se întâlnească cu Xi, la un summit, la San Francisco. Victimele se confruntă cu zeci de mii de postări, pe rețelele de socializare, care îi numesc trădător şi câini și îi gratulează cu insulte rasiste și homofobe.

Totul ar face parte dintr-un efort de a le induce o stare de frică constantă și paranoia. Adesea, aceste victime nu știu la cine să apeleze. Unii au vorbit cu forțele de ordine, inclusiv cu FBI, dar s-a făcut puține.

Citeşte şi: Rareș Bogdan a propus Comisiei Europene elaborarea unui manual despre dezinformare pentru copii

În timp ce companiile de tehnologie și rețelele sociale au închis mii de conturi care vizează aceste victime, închiderile sunt copleșite de o mulțime de conturi noi, care apar practic în fiecare zi.

Cunoscute sub numele de „Spamouflage” sau „Dragonbridge”, sutele de mii de conturi ale rețelei răspândite pe toate platformele importante de socializare nu numai că i-au hărțuit pe americanii care au criticat Partidul Comunist Chinez.

Ele au și căutat să discrediteze politicienii americani, tratând cu dispreţ companiile americane având interese în China și deturnând conversațiile online din întreaga lume care ar putea prezenta Partidul Comunist Chinez (PCC) într-o lumină negativă.

Citeşte şi: Atenție la dezinformare! Rușii „clonează” site-uri media din România

Cercetători privați au urmărit rețeaua, de la descoperirea ei, în urmă cu mai bine de patru ani. Abia în ultimele luni procurorii federali și compania-mamă a Facebook, Meta, au concluzionat public că operațiunea are legături cu Poliția Chineză.

Meta a anunțat în august că a desființat aproape 8.000 de conturi atribuite acestui grup numai în al doilea trimestru al acestui an. Google, care deține YouTube, a declarat că a închis peste 100.000 de conturi asociate în ultimii ani, în timp ce X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, a blocat sute de mii de conturi „susținute de stat” sau „legate de stat”, din China, conform CNN.

Naraţiunea comuniştilor chinezi

Totuși, având în vedere costul relativ scăzut al unor astfel de operațiuni, experții care monitorizează dezinformarea avertizează că guvernul chinez va continua să folosească aceste tactici, pentru a încerca să direcţioneze discuțiile online mai aproape de narațiunea preferată a comuniştilor chinezi, care implică frecvent încercarea de a submina SUA și valorile democratice.

„Am putea crede că acest lucru se limitează la anumite camere de chat, la această platformă sau cealaltă platformă, dar operaţiunea se extinde la nivel global”, a declarat reprezentantul Mike Gallagher, președintele Comitetului Camerei Repezentanţilor pentru PCC.

„Este doar o chestiune de timp până să se întâmple aceluiași cetățean american obișnuit care nu crede că este problema lui, în acest moment”, a spus Gallagher.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te