Ce sunt armele nucleare tactice și cum le-ar putea folosi Putin. Ogive mai puternice ca la Hiroshima

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.10.2022 - 12:59
Oficialii de la Kremlin amenință aproape zilnic cu utilizarea de arme nucleare tactice

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat, luna aceasta, că intenția țării sale de a utiliza arme nucleare în Ucraina nu este o cacealma. Dacă va da curs amenințării, este probabil că armele lui preferate ar fi cele nucleare tactice.

SHARE

Armele nucleare tactice sunt uneori denumite „bombe nucleare mici”, chiar dacă încă provoacă decese și distrugeri devastatoare. Sunt concepute pentru lovituri limitate împotriva unor ținte specifice relativ apropiate, cum ar fi posturile de comandă, în loc să distrugă orașe de la distanță, scrie CBS News.

Randamentul exploziv al armelor nucleare tactice poate varia de la sub o kilotonă până la aproximativ 100 de kilotone, în timp ce armele nucleare strategice pot avea un randament de până la o mie de kilotone. Bombele care au distrus Hiroshima și Nagasaki în 1945 aveau între 12 și 21 de kilotone. 

Armele nucleare tactice pot avea un randament similar sau mai mare – de până la de câteva ori mai puternic decât bomba folosită la Nagasaki – dar sunt adesea mai mici și mai portabile. De exemplu, în timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică a dezvoltat dispozitive suficient de mici pentru a încăpea într-un container de dimensiunea unei valize.

De ce au fost dezvoltate armele nucleare tactice

Nimeni nu a folosit vreodată o armă nucleară tactică în luptă. Atât SUA, cât și Uniunea Sovietică le-au dezvoltat la începutul Războiului Rece ca metodă de descurajare.

Aliații NATO le-au folosit în Europa ca parte a strategiei lor de „răspuns flexibil” pentru a arăta Uniunii Sovietice și aliaților săi că orice conflict, chiar și unul cu arme convenționale, ar putea avea consecințe nucleare.

Câți oameni ar putea ucide o armă nucleară tactică

Există o gamă largă. Se estimează că peste 70.000 de oameni au murit imediat când SUA au bombardat Hiroshima. Alte mii de persoane au murit ulterior din cauza otrăvirii cu radiații.

Armele nucleare tactice, prin proiectare, nu au atât de multe efecte radioactive, deoarece sunt folosite împotriva unei ținte specifice, dar există totuși unele consecințe.

Citește și: VIDEO Sondaj secret al Kremlinului: Rușii sunt întrebați dacă sunt pregătiți „să piardă Crimeea”

Istoricul nuclear Alex Wellerstein a construit o simulare numită NukeMap pentru a estima efectele loviturilor nucleare. Potrivit NukeMap, dacă Davy Crockett, cea mai mică arma nucleară americană produsă vreodată, ar fi folosită într-un cartier din Washington, D.C., ar ucide 3.270 de oameni și ar răni 3.620. Alte arme nucleare tactice sunt mai mari și ar duce la un număr mai devastator de morți.

Câte arme nucleare tactice există acum

Cele mai recente estimări publice ale serviciilor de informații americane estimează că Rusia are până la 2.000 de arme nucleare tactice în stocurile sale. SUA, pe de altă parte, are puțin mai mult de 200.

SUA și alte țări occidentale au decis cu zeci de ani în urmă să-și reducă stocurile de arme nucleare tactice, deoarece credeau că există metode de descurajare mai eficiente și din cauza riscului ca armele mici, portabile, să ajungă în mâini greșite, precum teroriștii.

Cum ar putea Putin să folosească o armă nucleară tactică

Putin ar putea decide să lanseze o lovitură demonstrativă asupra Mării Baltice sau a Mării Negre ca o tentativă de a speria opinia publică internațională - nu pentru a ucide oameni sau a distruge infrastructură, ci pentru a se dovedi capabil să folosească arme nucleare. Sau ar putea conduce o lovitură împotriva infrastructurii ucrainene.

Rusia ar putea desfășura o armă nucleară tactică pe sol, aer sau mare, folosind rachete care transportă în mod normal explozibili convenționali.

Ce ar câștiga Putin folosind o armă nucleară tactică

Nu este clar că Rusia ar câștiga ceva din utilizarea unei arme nucleare tactice în Ucraina. Președintele Joe Biden a declarat în septembrie pentru „60 Minutes” de la CBS News că, dacă Rusia ar folosi o armă nucleară tactică, „vor deveni mai mult un paria în lume decât au fost vreodată. Și, în funcție de amploarea pe care o va avea va determina ce răspuns din partea Occidentului.

Citește și: VIDEO Forțele ucrainene au distrus o coloană de sisteme Grad MLRS și Uragan MLRS cu ajutorul HIMARS

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a spus că dacă Putin ar decide să folosească o armă nucleară tactică, probabil că dorește să șocheze Ucraina să se predea sau să întrerupă ajutorul occidental. Dar ISW se îndoiește că o astfel de grevă ar atinge oricare dintre aceste obiective.

Cum ar răspunde SUA la o lovitură tactică cu arme nucleare

Președintele Biden a declarat, la o strângere de fonduri privată luna aceasta, că lumea s-ar putea confrunta cu „perspectiva Armaghedonului” dacă Putin ar decide să folosească arme nucleare și că administrația încearcă să-și dea seama care ar putea fi „rampele de ieșire” ale lui Putin, astfel încât situația să dispară.

Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat luna trecută la „Face the Nation” că Administrația a avertizat Rusia cu privire la „consecințe catastrofale” dacă recurge la utilizarea armelor nucleare, dar el nu a oferit nicio precizie suplimentară.

În acest moment, SUA nu a evaluat că Putin a luat o decizie cu privire la utilizarea unei arme nucleare tactice, a spus generalul Patrick Ryder într-un briefing de presă săptămâna trecută.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te