De la 30 septembrie, mulți români care trăiesc în Italia pot fi afectați de expirarea unor beneficii acordate celor cu venituri mici.
Este vorba despre perioada de valabilitate a bonusurilor la factură pentru energie, inclusiv reducerea tarifelor de sistem și TVA-ul redus pentru gaze, alături de bonusul social pentru lumină și gaze.
Guvernul ia în considerare prelungirea acestor măsuri, însă în caz contrar, se anticipază o creștere a facturilor pentru gospodării.
Condițiile actuale pentru beneficiari și perspectivele pieței energetice sunt subiecte discutate, iar viitoarea decizie ar putea afecta milioane de consumatori.
Ce se întâmplă de la 30 septembrie cu românii care muncesc în Italia. Guvernul vrea să prelungească perioada
Luna septembrie marchează finalul unei serii de măsuri, inclusiv bonusul social pentru lumină și gaze, TVA redus la 5% pentru gaze și eliminarea taxelor de sistem pentru gaze. Din octombrie, aceste facilități se vor încheia, iar gospodăriile vor constata majorări ale facturilor pentru energie, dacă guvernul nu intervine în acest sens.
Chiar dacă prețurile energiei electrice și ale gazelor au scăzut în ultimele luni, situația se anunță a deveni mai oneroasă pentru consumatori, scrie stiridiaspora.
Potrivit președintelui Arera, Stefano Besseghini, în 2023, aproximativ 4,7 milioane de gospodării vor beneficia de ajutoare pentru bonusul pentru electricitate, iar 2,8 milioane de gospodării vor beneficia de bonusul pentru gaze.
Costul ultimului decret care a prelungit aceste măsuri până în septembrie a fost de aproximativ 800 de milioane de euro.
Citește și: Ce se întâmplă de la 1 august cu românii care muncesc în Germania. Măsurile îi vor afecta direct
Ministrul Mediului, Gilberto Pichetto Fratin, a afirmat că guvernul intenționează să continue unele dintre măsurile de sprijin pentru consumatori.
Chiar dacă în octombrie se va lucra la noua lege a bugetului și la gestionarea resurselor financiare, suma de 800 de milioane de euro ar putea fi alocată pentru a menține aceste facilități.
Fratin a subliniat că există perspective de stabilitate a prețurilor și a menționat că Italia a redus semnificativ dependența de gazul provenit din Rusia.
Acest aspect ar putea contribui la menținerea prețurilor la energie la nivele rezonabile în următoarea perioadă. De asemenea, se anticipează că anul viitor vor fi implementate noi inițiative, cum ar fi regazeificatorul de la Piombino și cel de la Ravenna, precum și construirea altor instalații de acest tip.
Cine beneficiază de ajutor de la stat
Una dintre principalele măsuri așteptate să fie prelungite este bonusul social pentru lumină și gaze. Acest bonus a fost activ până în prezent cu condiția ca beneficiarii să aibă un Isee (indicator de situație economică echivalentă) de până la 15 mii de euro, sau până la 30 de mii de euro pentru familiile cu patru sau mai mulți copii. Cu toate acestea, suma maximă se acordă celor cu venituri sub 9.530 de euro.
Citește și: Ce se întâmplă din septembrie cu românii care muncesc în Germania. Măsurile care îi afectează direct
Beneficiarii acestui bonus nu trebuie să depună o cerere separată, deoarece reducerea se aplică direct pe factură. Cuantumul reducerii poate varia în funcție de numărul de membri ai gospodăriei și de banda Isee.
Guvernul intenționează să continue eforturile de sprijin pentru consumatori, menționând că viitoarele facturi nu ar trebui să fie mai mari decât cele anterioare.