Ce în scrie lui Moş Crăciun un copil ucrainean. “Sper că nu ai fost doborât!”

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.12.2023 - 09:41
Ce în scrie lui Moş Crăciun un copil ucrainean - Foto: Pexels/cottonbro studio

Ce în scrie lui Moş Crăciun un copil ucrainean. “Sper că nu ai fost doborât!”. Atacurile rusești asupra infrastructurii civile din Ucraina s-au escaladat în ultima lună.

SHARE

Ce în scrie lui Moş Crăciun un copil ucrainean. “Sper că nu ai fost doborât!”. Atacurile rusești asupra infrastructurii civile din Ucraina s-au escaladat în ultima lună, iar aceasta a afectat grav copiii.

„Aceste atacuri au provocat traume în rândul copiilor şi au transmis un val intens de teamă și spaimă, în comunitățile deja aflate profund în dificultate.

Ce în scrie lui Moş Crăciun un copil ucrainean

Ele au lăsat milioane de copii din Ucraina fără acces la electricitate, încălzire și apă, expunându-i la daune suplimentare grave, pe măsură ce temperaturile scad”, spune Regina De Dominicis, director regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.

Cel puțin 10.000 de civili, inclusiv peste 560 de copii, sunt confirmați ca uciși, de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, în februarie 2022, a declarat Misiunea Națiunilor Unite de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina.

Peste 18.500 de persoane au fost rănite. ONU consideră că cifrele reale sunt probabil semnificativ mai mari, din cauza provocărilor și întârzierilor implicate în verificarea deceselor în zonele în care au loc ostilități.

Citeşte şi: 10 cântece de Crăciun despre care nu știai că au fost interzise. Iată care a fost motivul

Chiar și în fața unor astfel de circumstanțe îngrozitoare, rezistența copiilor este vizibilă în scrisorile lor de Sărbători, deoarece trăiesc sub ameninţarea războiului.

Solomiya, o fetiţă de 11 ani, are o dorință de la Santa Claus, anul acesta: pace. Copilul de 11 ani cunoaște costul războiului din experiența personală. 

Tatăl ei s-a înscris să lupte în anul 2014, atunci când Rusia a anexat Peninsula Crimeea și a ocupat părți din estul ţării, și a fost ucis în acțiune.

Citeşte şi: Care este meniul de Crăciun al pușcăriașilor din România? Ce mănâncă de 5,50 lei?

Opt ani mai târziu, când Rusia și-a lansat invazia la scară largă, Solomiya și familia ei locuiau în suburbia Bucha, din Kiev, dar au fugit în nord-vestul Ucrainei, la trei zile după ce trupele ruse au ocupat zona, conform CNN.

Lui Solomiya îi plăcea să deseneze pe pânze mari, înainte de război. Ea s-a oprit deocamdată, dar spune că va începe din nou, odată ce se vor întoarce în Bucha, potrivit mamei ei.

Kaya, o altă fetiţă, de 6 ani, vrea un kit de artizanat, o jucărie și să-și vadă tatăl de Crăciun. Tatăl ei este membru al Brigăzii 47 Mecanizate, care luptă în punctul fierbinte Avdiivka, din estul Ucrainei.

Din scrisoarea ei către Santa Claus

„Aș vrea ca tatăl meu, care acum apără Ucraina, să vină la mine de Crăciun. Vă rog să-l ajutați să o facă.” Tatăl lui Kaya, Dmytro, vrea să-și vadă familia de Sărbători, dar ei s-au mutat în Germania și el nu poate face călătoria.

Maks, un băieţel de 5 ani, își dorește victoria de Crăciun. Scrisoarea lui este simplă și scurtă: „Dragă Moş Crăciun, adu-ne victoria”.

Mama lui spune că Maks s-a încărcat cu patriotismul său puternic și cu înţelegerea importanței victoriei Ucrainei din ascultarea conversațiilor adulților.

Katya a folosit chatbotul AI

Familia a părăsit Kievul, spre vestul Ucrainei, atunci  când a început războiul. Și-a lăsat scrisoarea pentru Moş Crăciun pe pervazul noului lor cămin temporar.

Katya, de 12 ani, a folosit ChatGPT pentru a-și redacta scrisoarea către Sfântul Nicolae, spune tatăl ei. „Am fost cu adevărat sincer recunoscătoare pentru momentele incredibile”, a scris ea despre anul ei 2023.

Chatbot-ul AI, la care a apelat pentru eficiență, a ajutat-o ​​de asemenea să-și formuleze obiectivele pentru anul viitor. „Dorința mea pentru anul următor este să îmi dezvolt în mod activ abilitățile de desen și să-mi îmbunătățesc abilitățile de automotivare”, a spus ea, în scrisoarea sa.

Ea locuiește în capitala Ucrainei, Kiev, un oraș vizat de obicei de drone și rachete. Apărarea antiaeriană interceptează majoritatea barajelor de sosire, dar exploziile puternice pot fi auzite atunci când sunt activate.

În scrisoarea ei, ea i-a spus lui Santa Claus: „Sper să nu fii doborât de apărarea aeriană”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te