Imaginile din satelit au dezvăluit instalarea mai multor sisteme Pantsir-S1 în apropierea reședinței de pe lacul Valdai, din regiunea Novgorod. Aceste măsuri vin pe fondul unor atacuri tot mai frecvente și îndrăznețe cu drone asupra țintelor din interiorul Rusiei.
Casa de vară a lui Putin folosită și de Stalin, „blindată” de sisteme Pantsir-S1 de 15.000.000$
Reședința Valdai, cunoscută pentru faptul că Putin o folosește în timpul verii, se află într-o stațiune de vacanță guvernamentală din parcul național Valdai. Proprietatea se află în interiorul unei mari stațiuni de vacanță guvernamentale din parcul național Valdai, pe o peninsulă situată între două lacuri. Accesul la întregul complex este sever restricționat - cele 40 de hectare de teren sunt înconjurate de apă pe trei laturi și împrejmuite de restul parcului.
Sistemele Pantsir-S1, fiecare având un cost de aproximativ 15 milioane de dolari, sunt special concepute pentru a intercepta rachetele de croazieră și dronele.
Amplasarea acestor sisteme în zonă sugerează o reacție la amenințările din partea dronelor ucrainene, care au devenit tot mai sofisticate.
Citește și: Fostul președinte rus amenință omenirea: „Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna sfărâmarea planetei”
Satelitii Maxar Technologies au surprins desfășurarea sistemelor Pantsir-S1 între septembrie anul trecut și mai 2024, când Ucraina a intensificat utilizarea dronelor pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei.
Kievul a primit recent permisiunea de a utiliza arme occidentale pentru a lovi peste granița cu Rusia, dar acest lucru este limitat la obiectivele militare care se află în apropierea graniței cu regiunea ucraineană Harkov și care sprijină ofensiva Rusiei în Ucraina.
Pentru orice lovituri mai adânci în Rusia, Ucraina trebuie să se bazeze pe propriile sale arme. Dronele sunt o parte importantă a strategiei, potrivit CNN.
Institutul pentru Studiul Războiului a subliniat că aceste atacuri pun presiune pe apărarea aeriană rusă și forțează alocarea resurselor pentru protejarea țintelor de mare valoare.
Reședința prezidențială este bine protejată, cu acces strict limitat și cu terenul înconjurat de apă pe trei laturi. Complexul este complet închis pentru vizitatori, iar accesul necesită permise speciale.
Citește și: VIDEO Delir total în direct la TV în Rusia. Scenariul unui atac nuclear asupra Capitalei României
Această proprietate a fost utilizată de liderii sovietici, inclusiv de Iosif Stalin, și a rămas un loc de vacanță pentru oficialii ruși de-a lungul timpului. Nikita Hrușciov și Boris Elțîn au petrecut timp în această reședință, potrivit agenției de presă de stat ruse Ria Novosti.
Armata ucraineană a reușit, de asemenea, să distrugă depozite de combustibil, obiective militare și infrastructură energetică mult mai îndepărtate. În aprilie, aceasta a declarat că dronele sale au lovit rafinăria de petrol Niznekamsk - una dintre cele mai mari cinci din Rusia - din regiunea Tatarstan, la peste 1 100 km de frontieră.
Iar luna trecută, armata ucraineană a declarat că a distrus unul dintre cele mai noi și mai avansate avioane de luptă ale Rusiei, avionul de vânătoare Sukhoi Su-57, printr-o lovitură cu dronă la aproape 600 de kilometri (372 de mile) în spatele liniilor frontului.
"Atacurile ucrainene cu drone în interiorul Rusiei continuă să pună presiune asupra umbrelei de apărare aeriană a Rusiei și forțează comandamentul militar rus să acorde prioritate alocării unor mijloace limitate de apărare aeriană pentru a acoperi ceea ce consideră a fi ținte de mare valoare", a declarat miercuri Institutul pentru Studiul Războiului, un grup cu sediul la Washington, într-o actualizare a câmpului de luptă, subliniind decizia Rusiei de a muta acolo sistemele Pantsir-S1.