BREXIT: Parlamentul britanic a amânat ieșirea din Uniunea Europeană

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.03.2019 - 20:45
Foto DW

Camera Comunelor a aprobat, joi seară, planul Guvernului Theresa May de a solicita amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană până cel puţin pe 30 iunie.

SHARE

UPDATE: 412 parlamentari au votat pentru amânare, iar 202 împotrivă, potrivit BBC.

Amânarea trebuie să fie convenită și cu celelalte 27 de stat din UE, a declarat Theresa May.

Camera Comunelor a respins, joi seară, un plan care prevedea preluarea de către Parlament, de la Guvern, a controlului asupra procesului ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează Sky News.
 
Proiectul de lege, care prevedea preluarea controlului asupra procedurii Brexit pe 20 martie, a fost respins cu un raport de voturi de 314/312.
________________

UPDATE: Parlamentul britanic a respins joi cu o largă majoritate amendamentul prin care se solicita organizarea unui al doilea referendum pe tema ieşirii din UE, transmite Reuters.

O majoritate de 334 de deputaţi au votat ”împotrivă” , în timp ce alţi 85 au votat ”pentru”.

Este pentru prima dată când Camera Comunelor ia o poziţie clară în problema organizării unui al doilea referendum privind Brexitul.

_______________

Unul dintre amendamente prevede o amânare pe o perioadă scurtă a Brexitului, până pe 30 iunie, dacă totuși Camera Comunelor va reuși să voteze un acord până pe 20 martie. Un lucru aproape imposibil. În condițiile în care impasul va continua, amânarea va fi pe o perioadă mai lungă, dar o astfel de decizie trebuie aprobată şi de liderii europeni. Aceștia se vor reuni, pe 21-22 martie, la Summitul Consiliul European.

Liderul Camerei Comunelor, John Bercow, a anunţat că a selectat un amendament prin care se solicită un al doilea referendum pe tema Brexitului. El a fost depus de un grup de deputaţi laburiști, conservatori pro-UE şi din noul grup al independenţilor.

Un alt amendament care va fi supus votului solicită Theresei May să folosească răgazul de timp dat de amânarea Brexitului pentru a oferi parlamentului ocazia să ''găsească o majoritate pentru o abordare diferită''.

Premierul Theresa May şi-a manifestat intenţia pe 20 martie să supună pentru a treia oară votului Camerei Comunelor acordul privind Brexitul.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2019 NEWS INTERNATIONAL S.A.