Johnson: Vom deschide păpușile matrioșca ale firmelor deținute de ruși

DE Lidia Moise | Actualizat: 20.02.2022 - 18:44

Dacă Rusia va invada Ucraina va fi imposbil ca rușii și companiile rusești de importanță strategică să obțină finanțare din piețele de capital din Londra.

SHARE

 ”Dacă Rusia își invadează vecinul, vom sancționa indivizi și companii rusești de importanță strategică pentru statul rus; și vom acționa așa încât să fie imposibil să obțină finanțare pe piețele de capital din Londra; și vom deschide păpușile matrioșca ale companiilor deținute de ruși și entităților deținute de rusi pentru a găsi beneficiarii finali în interior”, a declarat Boris Johnson la Conferința de securitate de la Munchen..

Într-un discurs dur, Johnson a adăugat că acțiunile Rusiei nu intimidează Alianța Nord-Atlantică și nu o fac să bată în retragere, așa cum demonstrează deja întărirea flancului estic al Alianței.

”Și dacă președintele Putin crede că prin aceste acțiuni poate face ca NATO să se retragă sau poate intimida NATO, va constata că este cazul invers.Deja Regatul Unit și aliații noștri întăresc apărarea flancului estic al NATO.”, a arătat premierul britanic. Ne dublăm prezența în Estonia la aproape 2.000 de soldați; ne-am mărit prezența în Polonia la 600 de soldați prin trimiterea a 350 de pușcași marini din 45 Commando; ne-am sporit prezența pe cerul din sud-estul Europei cu încă șase Taifunuri cu sediul în Cipru; trimitem nave de război în estul Mediteranei și în Marea Neagră; și am pus încă 1.000 de militari în așteptare pentru a răspunde oricărei urgențe umanitare, despre care ne temem cu toții că este din ce în ce mai probabilă”, a spus Johnson.

Premierul britanic a spus că este un moment extrem de periculos pentru întreaga lume, țările NATO trebuie să rămână unite, dar că există încă șanse ca dialogul și diplomația să calmeze tensiunile.

”Așa cum i-am spus președintelui Putin în timpul ultimei noastre conversații, noi,în Marea Britanie, încă sperăm că diplomația și dialogul vor avea succes. Dar, de asemenea, trebuie să rîmânem neclintiți în privința situației de astăzi. Când peste 130.000 de soldați ruși se adună la granițele Ucrainei și când peste 100 de grupuri tactice de batalion amenință acea țară europeană, Trebuie să fim uniți împotriva acestei amenințări pentru că nu ar trebui să fim fără îndoială ce este în joc aici... vom asista la distrugerea unui stat democratic”, a spus Johnson.

Marea Britanie are cea mai mare contribuție la NATO dintre toate statele aliate europene, a ținut să puncteze Johnson.

El a mai spus că sanțiunile draconice, urmărirea banilor murdari cu legături rusești, intensificarea apărării NATO ”ar putea să nu fie suficiente pentru a descuraja agresiunea rusă”.

”Orice s-ar întâmpla în următoarele zile și săptămâni, nu putem permite țărilor europene să fie șantajate de Rusia, nu putem permite ca amenințarea agresiunii ruse să schimbe arhitectura de securitate a Europei, nu putem permite o nouă Ialta sau o nouă divizare a continentului nostru. în sfere de influență”, a mai spus Johnson.

Cea mai eficientă măsură va fi reducerea dependenței de gazul rusesc, a spus Johnosn.

”Acum trebuie să ne îndepărtăm de dependența de petrolul și gazele lui Putin. Înțeleg costurile și complexitățile acestui efort și faptul că acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut, așa încât sunt recunoscător pentru asigurările cancelarului Scholz despre Nord Stream 2, însă manipularea evidentă de către Gazprom a aprovizionării cu gaze europene nu poate fi ignorată”, a mai spus premierul Marii Britanii.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te