Parlamentarii britanici au votat, în sfârșit, pentru Brexit. Dar nu la 31 octombrie

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.10.2019 - 08:19

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a anunţat marţi seară suspendarea procedurii de aprobare a proiectului de acord Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

SHARE

Acesta primise, în sfârșit, o aprobare pentru acordului său Brexit în această seară, dar nu și pentru calendarul strâns de ieșire din UE la 31 octombrie.

Deputații au votat să treacă acordul la următoarea etapă, cu 329 - 299 (52 la 48% - la fel ca rezultatul referendumului), într-o victorie uriașă pentru premier, după luni de negocieri cu Bruxelles-ul și cu propriii săi colegi de partid.

Premierul reușise în această seară ceea ce Theresa May nu a reușit să facă în trei ani - obținuse o majoritate în Camera Comunelor pentru a părăsi efectiv UE.

Însă, câteva minute mai târziu, premierul a pierdut votul cu 308 - 322 asupra moțiunii cruciale a orarului, parlamentarii argumentând că nu au timp suficient să studieze proiectul.

Johnson s-a văzut nevoit să ia o „pauză” cu procedura legislativă lăsând Bruxelles-ul să decidă asupra răspunsului la o cerere de prelungire. El a fost obligat să ceară o întârziere sâmbătă.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a recomandat, marţi noapte, liderilor statelor membre UE să accepte o nouă amânare a datei retragerii Marii Britanii din UE, informează AFP şi dpa.

"Recomand liderilor celor 27 de membri ai UE să accepte solicitarea britanică pentru o nouă amânare a datei retragerii (Regatului Unit) şi propun ca aceasta să fie decisă prin procedură scrisă", fără a fi necesară convocarea unui summit, a scris Tusk pe Twitter.

Amânare ”tehnică”

Parisul este pregătit pentru o amânare "tehnică" de "câteva zile" pentru ca procedura parlamentară să poată fi încheiată la Londra, dar se va opune unei prelungiri destinate "rediscutării acordului", a declarat marţi secretarul de stat pentru afaceri europene Aurelie de Montchalin, citată de AFP.

"La sfârşitul săptămânii vom vedea dacă o prelungire pur tehnică de câteva zile este justificată, astfel încât parlamentul britanic să îşi poată încheia procedura parlamentară. În afară acestei perspective, este exclusă o amânare prin care să se câştige timp sau să fie rediscutat acordul", a spus ea.

"Nu ne vom schimba poziţia", a insistat Aurelie de Montchalin."Am pierdut prea mult timp, am convenit un acord şi acum trebuie să îl aplicăm fără amânare pentru a pune capăt unei incertitudini ce afectează milioane de cetăţeni şi de companii", a adăugat oficialul francez.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -