„Astăzi, aici, România va solicita un singur lucru: respect”, spune Lucian Bode, care cataloghează momentul drept unul „de cotitură” şi care a vorbit şi despre pierderile foarte mari din punct de vedere economic pe care România le suferă prin faptul că nu se află în spaţiul Schengen.
Lucian Bode este încrezător într-un vot pozitiv, deși Austria s-a poziționat clar împotrivă.
„Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România şi când spun rezultat pozitiv mă gândesc la un vot pentru aderare, astăzi”, a afirmat Lucian Bode înaintea Consiliului JAI programat joi.
Citește și: ALERTĂ Cancelarul Austriei anunță că vrea aderarea României la Schengen dincolo de primăvara 2023
„Orice compromis în interesul României îl vom accepta. În acest moment, noi intrăm la dezbateri şi vot cu propunerea de aderare România şi Bulgaria. Funcţie de poziţiile pe care le vor avea miniştrii de interne astăzi, aici, lucrurile pot evolua într-o direcţie sau alta, în interesul României”.
Citește și: Măsuri extreme pentru criza energetică: Folosirea mașinilor electrice, doar pentru deplasări vitale
"Problemele de migrație cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României!
În mod categoric, țara noastră nu poate fi sancționată nemeritat și nejustificat pentru această situație. Nu prin România trece fluxul migratoriu și nu România este generatoarea acestui flux.
Fără doar și poate, România îndeplinește toate condițiile tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen. Rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare ale României au fost pozitive și au fost dezbătute în grupuri de lucru inclusiv cu participarea reprezentanților Austriei.
De altfel, la ultima întâlnire dintre reprezentanții celor două ministere de interne (Viena, 5 decembrie 2022), statisticile generale referitoare la migrație, rute, returnări, înregistrarea migranților în sistemele europene care au fost prezentate, au fost confirmate de partea austriacă.
I-am reamintit omologului austriac Gerhard Karner faptul că:
La întrevederea noastră din februarie 2022, a susținut ferm aderarea României la spațiul Schengen;
În timpul Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene am acceptat realizarea unor misiuni de evaluare voluntară a aplicării acquis-ului Schengen în România;
Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene a anunțat încă din cadrul primelor reuniuni că una din prioritățile sale este extinderea spațiului Schengen;
Rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare voluntară a României au fost pozitive și au arătat fără echivoc că țara noastră este pe deplin pregătită să adere la spațiul Schengen;
Austria și-a însușit oficial declarația statelor membre cu privire la oportunitatea extinderii spațiului Schengen inclusiv cu ocazia Conferinței ministeriale a Forumului Salzburg de la București din 16 noiembrie 2022.
Îmi mențin afirmația fermă că România este pregătită și merită să adere la spațiul Schengen, iar aderarea nu constituie un pericol pentru nimeni, ci un mod de a consolida spațiul Schengen.
Funcționarea spațiului Schengen depinde în primul rând de voința statelor membre de a coopera și colabora eficient și solidar", transmite Lucian Bode într-o postare pe Facebook.
Zi crucială pentru România. Intrăm sau nu în Schengen?
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană se reunesc joi la Bruxelles, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Interne (JAI), având ca prim punct pe ordinea de zi Spaţiul Schengen şi extinderea sa către România, Bulgaria şi Croaţia, o temă care în ultimele săptămâni a stârnit foarte multe discuţii, controverse şi agitaţie politică, mai ales după ce Austria a anunţat că îşi menţine împotrivirea faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie, potrivit News.ro