Biserica scoate la vânzare lăcașurile de cult. „Închidem una sau două pe an”. Cum se explică?

DE Alex Darvari | Actualizat: 31.03.2024 - 11:37
Biserica scoate la vânzare lăcașurile de cult. „Închidem una sau două pe an”. Cum s eexplică? - Profimedia Images

Biserica Catolică din Austria pierde, anual, zeci de mii de crendicioși, veniturile scad, lăcașurile se închid. Acest anunț a fost făcut chiar de paștele catolic în presa austriacă.

SHARE

Poate că vestea vine într-un moment nepotrivit, dar chiar și de Paște, Biserica Catolică nu poate evita tristul adevăr: numărul celor care părăsesc biserica este încă la un nivel record, iar veniturile se prăbușesc în consecință. Consecința amară: Arhidieceza de Viena trebuie să vândă mai multe lăcașuri de cult.

Biserica scoate la vânzare lăcașurile de cult. „Închidem una sau două pe an”. Cum s eexplică?

Nu sunt vești bune din partea Bisericii Catolice de Paște: se micșorează alarmant numărul credinicoșilor și trebuie să tragă inevitabil consecințele. Credincioșii părăsesc acum biserica cu șase cifre în fiecare an, taxele bisericești se prăbușesc în consecință, iar costurile trebuie să fie reduse urgent, scrie exxpress.at

Citește și: Sărbătoare religioasă 1 aprilie. Cine este Maria Egipteanca, sfânta ajutată de Maica Domnului

Un element care are o mare greutate este întreținerea lăcașurilor de cult: "Probabil că nu va fi necesar să menținem în viață fiecare biserică dacă blocajele financiare sunt iminente și ele există", a declarat pentru exxpress preotul catedralei Toni Faber.

Citește și: De ce ține Postul Paștelui 40 de zile? Care sunt semnificațiile acestui număr? De ce pare mai lung?

Numai în 2022, 90.000 de catolici ar fi întors spatele bisericii lor. Iar tendința este în continuare în creștere. Michael Prüller, purtător de cuvânt al arhidiecezei, a confirmat: "Acum depinde de parohii să se gândească la clădirile de care au neapărat nevoie și care ar putea fi disponibile".

O biserică mai puțin la fiecare unul sau doi ani

Ultimul lăcaș de cult la care a trebuit să se renunțe a fost biserica din Schöpfwerk, în Viena-Meidling. Aceasta a fost transferată Bisericii Ortodoxe Sârbe. Următoarea închidere pare să fi fost deja finalizată: Arhiepiscopia intenționează să se despartă de biserica "Învierea lui Hristos" din Viena-Margareten.

Astfel, Biserica Catolică pierde treptat unul după altul dintre cele 300 de lăcașuri de cult ale sale. "Probabil că va continua în acest ritm, poate puțin mai rapid, și în viitor. Așadar, cam cinci până la zece biserici la fiecare deceniu". Așadar, una la fiecare unu-doi ani.

Cu toate acestea, faimosul Steffl nu este în discuție, după cum spune Toni Faber: "Catedrala și unele biserici centrale vor continua să existe și vor putea să ofere ceva."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te