VIDEO Bilanț tragic în urma cutremurului din Japonia: 62 de morți. Supraviețuitorii îngheață de frig

DE Daniel Toșa | Actualizat: 03.01.2024 - 11:12
Bilanț tragic în urma cutremurului din Japonia: 62 de morți. Supraviețuitorii îngheață de frig - Foto: Profimedia images

Bilanțul victimelor puternicului cutremur care a lovit Japonia în prima zi a Anului Nou a ajuns la 62 de morți. Calvarul continuă pentru supraviețuitorii rămași izolați sau blocați sub dărâmături, care acum se confruntă cu temperaturi scăzute și ploi înghețate.

SHARE

Autoritățile japoneze au accelerat eforturile de ajutor pentru supraviețuitorii rămași izolați, aceștia fiind afectați de temperaturi scăzute și de ploi puternice, anunțate pentru mai târziu, în ziua de miercuri.

Bilanț tragic în urma cutremurului din Japonia: 62 de morți. Supraviețuitorii îngheață de frig.

Cutremurul, cu o magnitudine preliminară de 7,6, a lovit peninsula Noto luni după-amiază, distrugând case și izolând regiuni întinse, făcând dificilă intervenția salvatorilor. Miercuri, condițiile meteorologice neprielnice, inclusiv ploi abundente, au crescut riscul de alunecări de teren în zonele afectate.

Eforturile de salvare sunt îngreunate de drumurile distruse, infrastructura afectată și de amplasarea izolată a unor zone grav afectate. În ciuda a două zile de operațiuni, amploarea totală a pagubelor și a pierderilor de vieți rămâne incertă.

Premierul japonez Fumio Kishida a cerut guvernului său să asigure accesul supraviețuitorilor la facilitățile de bază, cum ar fi electricitatea și apa. În cadrul unei reuniuni de răspuns la dezastre, Kishida a îndemnat la eforturi sporite pentru salvarea cât mai multor persoane, conștientizând că timpul reprezintă o resursă critică.

Citește și: VIDEO Noi imagini șocante din timpul seismului de 7,6 grade care a zguduit Japonia. 48 de morți

El a subliniat că supraviețuitorii ar putea fi nevoiți să rămână departe de casele lor pentru o perioadă semnificativă.

În Suzu, un oraș cu puțin peste 5.000 de gospodării situat în apropierea epicentrului cutremurului, autoritățile nu au reușit să răspundă la 72 de apeluri de ajutor, potrivit primarului Masuhiro Izumiya.

Citește și: Bilanțul primului cutremur major din 2024: Cel puțin 30 de morți, zeci de mii de imobile afectate

Autoritățile au confirmat 62 de morți până în prezent, față de 55 marți seara, ceea ce face ca acest cutremur să fie cel mai mortal din Japonia cel puțin din 2016, potrivit Reuters.

"Au trecut peste 40 de ore de la cutremurul inițial. Aceasta este o bătălie împotriva timpului și cred că acum este un moment crucial în această bătălie", a declarat miercuri premierul japonez Fumio Kishida, în cadrul unei conferințe de presă organizate după o reuniune de răspuns la dezastru.

Guvernul a deschis o rută maritimă pentru a livra ajutoare, iar unele camioane mai mari pot acum să ajungă în unele dintre cele mai afectate zone, a declarat Kishida.

Cutremure mai mici continuă să lovească peninsula. Pompierii care căutau supraviețuitori printre dărâmăturile unei clădiri parțial prăbușite au fost văzuți cum se grăbeau să se pună în siguranță în momentul în care alarma de anunțare a cutremurului a sunat înainte de prânz, miercuri, potrivit unor imagini difuzate de postul public de televiziune NHK.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te