Austria se înţelege bine cu Rusia, la Reuniunea OSCE de la Skopje. Întâlnire Lavrov - Schallenberg

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.11.2023 - 16:42
Austria se înţelege bine cu Rusia, la Reuniunea OSCE - Foto: Profimedia Images - imagine cu caracter ilustrativ

Austria se înţelege bine cu Rusia, la Reuniunea OSCE de la Skopje. Întâlnire Lavrov - Schallenberg, în marja evenimentului.

SHARE

Austria se înţelege bine cu Rusia, la Reuniunea OSCE de la Skopje. Întâlnire Lavrov - Schallenberg, în marja evenimentului, la cererea OSCE.

Miniștrii au discutat problema numirilor în funcții de conducere în organizație, informează Tass.

Austria se înţelege bine cu Rusia, la Reuniunea OSCE

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și omologul său austriac, Alexander Schallenberg, s-au întâlnit în marja Reuniunii OSCE, la Skopje, la cererea organizației, a informat televiziunea Oe24, citând ministerul de Externe austriac.

Potrivit raportului, întâlnirea a avut loc „la cererea OSCE și în consultare cu președinția”. Miniștrii au discutat problema numirilor în funcțiile de conducere, în organizație.

„În calitate de țară gazdă a sediului OSCE, Austria are o responsabilitate specială, motiv pentru care ministrul de Externe Schallenberg a fost de acord cu această solicitare”, a spus un purtător de cuvânt al ministerului.

Citeşte şi: România și Polonia vor boicota reuniunea OSCE din cauza lui Lavrov: Locul lui e la judecată, nu aici

Țările OSCE trebuie să convină asupra numirilor într-un număr de posturi-cheie ale organizației, inclusiv în cel de secretar general. Funcția este ocupată în prezent de Helga Schmid, al cărei mandat expiră duminica aceasta.

Rusia face scandal, pentru că Bulgaria nu l-a lăsat pe Lavrov, prin spaţiul ei aerian, spre Skopje, iar acesta a trebuit să ocolească. Serghei Lavrov a ajuns la Skopje, împreună cu Maria Zaharova, şi a jignit Sofia.

”Cine le-a dat dreptul oficialilor analfabeţi de la Sofia să dezonoreze poporul bulgar?”, s-a întrebat retoric şeful diplomaţiei de la Moscova.

Citeşte şi: Rusia face scandal că Bulgaria nu l-a lăsat pe Lavrov, prin spaţiul ei aerian, spre Skopje

Tam-tamul pe tema survolării spaţiului aerian al Bulgariei, de către avionul Tu204-300, care l-a dus pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la Skopje, la o reuniune ministerială a OSCE, a fost provocat de prezenţa la bord a purtătoarei de cuvânt, Maria Zaharova, scrie site-ul bulgar Novinite.

Lavrov este vizat de sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană (UE) Rusiei, din cauza războiului din Ucraina, dar de obicei ele sunt ridicate în cazul unor ”călătorii în interes de serviciu”.

Zaharova a scris pe canalul său pe Telegram că survolarea Bulgariei este imposibilă, deoarece autorizarea Sofiei nu i se aplică şi ei. Site-ul prezintă postarea purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te