Austria, de neclintit să ne lase în Schengen, deși UE dă 15 miliarde € pentru gestionarea migrației

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.11.2023 - 14:09
Austria, de neclintit să ne lase în Schengen, deși UE dă 15 miliarde € pentru gestionarea migrației - Foto: Profimedia images

Austria rămâne „blocată” în ideea respingerii României la aderarea la spațiul Schengen, chiar și după ce Uniunea Europeană a fost de acord să aloce suplimentar 15 miliarde de euro pentru gestionarea migrației.

SHARE

Comisia Europeană a fost de acord să aloce 15 miliarde de euro pentru gestionarea migrației, inclusiv 3,5 miliarde de euro pentru sprijinirea refugiaților sirieni în Turcia și 2 miliarde de euro pentru Balcanii de Vest, însă acest lucru pare să nu fie „suficient” pentru a convinge Austria să ridice blocada asupra României la Schengen.

UE dă 15 miliarde € pentru gestionarea migrației să mulțumească Austria. Ungaria se opune din nou

În timp ce guvernele sunt de acord că sunt necesari mai mulți bani pentru migrație, în special în contextul relațiilor cu țările de origine și de tranzit, Ungaria nu și-a arătat o disponibilitate de a susține această decizie.

"Comisia vrea mai mulți bani pentru a-i putea da pentru integrare a migranților și pentru ucraineni. Nu susținem niciuna dintre ele, lipsesc argumentele profesionale și politice. Le vom respinge", a declarat Viktor Orbán.

Citește și: Austria, noi cifre ca să țină România afară din Schengen: 115.000 minori au cerut azil. Adevărul?

Acest lucru îngrijorează națiunile din sud-ul Europei, ale căror sisteme de azil sunt adesea supraîncărcate și cu resurse insuficiente. În timpul reuniunii la nivel înalt din octombrie, prim-ministrul italian Giorgia Meloni a declarat reporterilor că migrația este "pentru noi o prioritate".

Extinderea Schengen spre România, de neconceput pentru Austria

Cancelarul austriac Karl Nehammer spulberă visele României de aderare la Schengen. El a impus o condiție imposibilă, aceea ca migranții să nu mai ajungă în Austria, iar acest lucru nu este posibil decât dacă Austria își închide complet granițele sau iese din Schengen și se „înconjoară de un gard electric”, cum spunea Marcel Ciolacu.

Nehammer a calificat drept "de neconceput" extinderea Schengen la Bulgaria și România. 

Citește și: Presa austriacă face jocurile lui Nehammer ca să țină România afară din Schengen. Cifrele adevărului

Cancelarul austriac s-a întâlnit cu premierul bulgar Nikolai Denkov. Un "nu" ferm la dorința Bulgariei de a adera la Schengen a fost auzit de premierul Nikolai Denkov de la cancelarul austriac Karl Nehammer la întâlnirea lor de la Viena, scrie presa bulgară.

Cancelarul a cerut ca granițele Schengen să fie consolidate și întărite înainte ca România și Bulgaria să adere la Schengen.

Pentru noi, însă, este de neconceput în prezent extinderea spațiului Schengen. Acest lucru nu are nimic de-a face cu Bulgaria și România, potrivit portalului 24chasa consultat de Newsweek România.

Citește și: Șefa Parlamentului European: „România merită să fie în Schengen din 2011. Cred că vom reuși în 2023”

„Este o problemă de securitate, deoarece avem provocări majore în spațiul Schengen. Bulgaria este un partener foarte puternic al Austriei în lupta împotriva traficului de persoane. Avem nevoie de astfel de parteneri puternici", a declarat cancelarul Nehammer.

"Schengen trebuie să fie reparat - până când nu va fi așa, nu îl putem extinde. În prezent, sistemul Schengen nu este adecvat scopului său. Schengen înseamnă că nu ar trebui să existe frontiere interne, ar trebui să existe o frontieră externă bună și sigură, ceea ce nu este cazul în prezent", a adăugat Nehammer.

Ungaria cere Austriei să permită accesul României în Schengen

Ministrul Afacerilor Externe ungar, Péter Szijjártó, a cerut la Timișoara, Austriei, să nu obstrucționeze aderarea României la Schengen.

Szijjártó a subliniat, într-o conferință de presă comună cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, că există zece legături rutiere între cele două țări, care pot fi menținute deschise doar o zi pe săptămână, deocamdată, pentru că României incă nu i s-a permis intrarea în Spaţiul Schengen .

"De aceea, aș dori să îi rog politicos, dar ferm – să nu folosim cuvântul îndemn – pe prietenii noștri austrieci, să nu obstrucționeze aderarea României la Schengen, în această toamnă". a declarat oficialul maghiar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te