Consumatorii sunt acum rugați să lase bacșișuri la aparatele de self-scan din unele aeroporturi, brutării, cafenele și stadioane din SUA.
Citește și: Cât de simplu se fură de la casele de tip self-scan aflate în supermarket. Angajat: „E a zecea oară”
Aparatele de self-checkout cer acum să le lași bacșiș
Companiile, inclusiv aeroporturile, brutăriile, cafenelele și stadioanele sportive, au introdus acum opțiunea de auto-servire a bacșișului, prin care clienții pot lăsa bacșișuri, inclusiv procentul tipic de 20%, în ciuda faptului că au o interacțiune minimă sau deloc cu vreun angajat, potrivit unui raport recent al Wall Street Journal.
Citește și: Alertă! Pământul va depăși pragul încălzirii globale de 1,5 grade Celsius până în 2027. Efecte
Clienții declară că se simt obligați să lase un bacșiș, deoarece se întreabă unde și cui se duc de fapt banii în plus, dar întreprinderile adoptă din ce în ce mai mult această opțiune pentru a mări plata lucrătorilor în afara salariilor, potrivit WSJ.
William Michael Lynn, profesor de comportament al consumatorului și de cultură a bacșișului la Școala Nolan de Administrare Hotelieră a Universității Cornell, a declarat pentru ziar că întreprinderile "profită de o oportunitate" și "cine nu ar vrea să primească bani în plus la un cost foarte mic, dacă se poate?".
La începutul anului 2023, consumatorii simțeau deja frustrarea, deoarece companiile nu numai că solicitau bacșișuri, dar unele întreprinderi cereau până la 30%.
Citește și: Reacția premierului Ciucă, după întâlnirea cu sindicaliștii: „Educația e prioritate națională”
"Nu trebuie să fie uriaș, dar ar trebui să fie scris pe ecran că aceste bacșișuri ajută angajații sau că aceste bacșișuri merg la toți angajații, ceea ce include conducerea. Ar trebui să fie specificat".
"Simt că dacă există o întrebare automată pentru a cere bacșiș, ar trebui să existe litere de tipar care să precizeze unde se duc aceste bacșișuri", a declarat pentru Fox Shaun MacDonald, un trader, potrivit Fox Bussines.